DİSK-AR paylaştı: Asgari ücretin 8 aylık kaybı 6 bin 196 TL’ye ulaştı

DİSK-AR paylaştı: Asgari ücretin 8 aylık kaybı 6 bin 196 TL’ye ulaştı

DİSK-AR, Ağustos 2026 Enflasyon Bülteni’nde asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybının 6 bin 196 TL’ye ulaştığını açıkladı. TÜİK’e göre ağustosta enflasyon aylık yüzde 1,84, yıllık yüzde 31,51, gıda enflasyonu ise yüzde 33,79 oldu. DİSK-AR’ın hesaplamasına göre 2005’ten bu yana genel fiyatlar 36,6 kat, gıda fiyatları 55,3 kat arttı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), TÜİK’in Ağustos 2026 enflasyon verilerinin ardından hazırladığı Enflasyon Bülteni’ni yayımladı. DİSK-AR’ın hesaplamasına göre asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybı ağustos itibarıyla 6 bin 196 TL oldu.

TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık yüzde 1,84 artarken, yıllık enflasyon yüzde 31,51 olarak gerçekleşti. Enflasyon, aralık ayına göre yüzde 22,07, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 31,79 oldu. Yıllık artışın en yüksek olduğu harcama grubu yüzde 53,44 ile eğitim olurken, eğitimde aylık artış yüzde 8,62 olarak kaydedildi. Alkollü içecekler ve tütündeki aylık artış ise yüzde 6,89 oldu.

GIDA FİYATLARI 2005’TEN BU YANA 55,3 KAT ARTTI

Bültende, TÜİK verileri üzerinden genel fiyatlar ile gıda fiyatlarının uzun dönemli seyri de karşılaştırıldı. Buna göre 2025=100 bazlı TÜFE Ağustos 2005’te 3,7 seviyesindeyken Ağustos 2026’da 134,8’e çıktı. DİSK-AR bu veriler üzerinden genel fiyatların 2005’ten bu yana 36,6 kat arttığını hesapladı.

Aynı dönemde gıda fiyatları endeksi 2,4’ten 134,3’e yükseldi. Buna göre gıda fiyatlarındaki artış 55,3 kata ulaştı. DİSK-AR, gıda fiyatlarının genel fiyatlardan daha hızlı arttığına dikkat çekti.

DÜŞÜK GELİRLİNİN GIDAYA AYIRDIĞI PAY YÜZDE 29,2

Bültende gelir gruplarının harcama yapısına da yer verildi. TÜİK verilerine göre en düşük yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 6,4’ünü alırken, bu kesimin harcamalarında gıdanın payı yüzde 29,2 oldu. En yüksek yüzde 20’lik gelir grubu ise toplam gelirin yüzde 48’ini elde ederken, gıda harcamalarının payı yüzde 12,4’te kaldı.

DİSK-AR’ın TÜİK Hanehalkı Tüketim Harcaması verilerinden yaptığı değerlendirmeye göre, en düşük yüzde 20’lik gelir grubunun gıdaya ayırdığı pay 2023 ile 2025 arasında yüzde 36’dan yüzde 29,2’ye geriledi. Aynı dönemde bu gelir grubunun bütçesinde konut ve kiraya ayrılan payın arttığı belirtildi. Bültende, kira ve konut giderlerinden kısıntıya gidemeyen düşük gelirli hanelerin gıdaya ayırdığı payda yaklaşık 7 puanlık gerileme yaşandığı ifade edildi.

DİSK-AR’DAN TÜİK’E MADDE FİYATLARI ELEŞTİRİSİ

Bültende TÜİK’in ortalama madde fiyat listesini Haziran 2022’den bu yana açıklamaması da ele alındı. DİSK-AR, madde fiyat listesinin açıklanması için açtığı davada Ankara 6. İdare Mahkemesinin 31 Mart 2023 tarihli kararıyla söz konusu verilerin açıklanmasının TÜİK’in görevi olduğuna hükmettiğini, kararın istinaf sürecinin ardından kesinleştiğini belirtti. DİSK-AR, buna rağmen madde fiyat listesinin açıklanmadığını bildirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN