Antalya Ticaret Borsası, 2026 yılı Nisan ayına ilişkin hal endeksini açıkladı. Antalya hallerinde işlem gören domates ile meyve ve sebzelerin işlem miktarı ve fiyatlarına ilişkin endekslerde hem aylık hem de yıllık bazda dikkat çeken değişimler kaydedildi.
YILLIK BAZDA SERT AYRIŞMA
Nisan ayında domates miktar endeksi yıllık bazda yüzde 51,65 azaldı. Aynı dönemde domates fiyat endeksi yüzde 265,79 artış gösterdi. Meyve miktar endeksi yıllık bazda yüzde 3,81 azalırken, fiyat endeksi yüzde 19,98 yükseldi. Sebze miktar endeksi ise yıllık bazda yüzde 36,87 gerilerken, fiyat endeksi yüzde 148,76 arttı.
AYLIK DEĞİŞİMLER DİKKAT ÇEKTİ
Nisan ayı miktar endeksi aylık bazda meyvede yüzde 16,22 artarken, domateste yüzde 19,25 ve sebzede yüzde 0,33 azaldı. Aynı dönemde fiyat endeksleri meyvede yüzde 26,38, domateste yüzde 39,59 ve sebzede yüzde 7,66 artış kaydetti.
MİKTARDA DÜŞÜŞ FİYATI YUKARI ÇEKTİ
Nisan ayında yıllık miktar endeksleri incelendiğinde, meyvede değişim ortalama seviyelerde kalırken, domates ve sebzede rekor düzeyde azalış görüldü. Yıllık fiyat endekslerinde ise meyvede artış ortalama seviyelerde gerçekleşirken, sebzede ortalamanın üzerinde, domateste ise rekor düzeyde artış kaydedildi.
Domateste yıllık bazda işlem miktarının yüzde 51,65 azalması, fiyat endeksindeki yüzde 265,79’luk artışta etkili oldu. Meyvede işlem miktarının yüzde 3,81 gerilemesi fiyat endeksinin yüzde 19,98 artmasına katkı sağladı. Sebzede ise işlem miktarının yüzde 36,87 düşmesi fiyat endeksinin yüzde 148,76 yükselmesinde belirleyici oldu.
SON YEDİ YILIN ZİRVESİ
Son yedi yılın Nisan ayları dikkate alındığında, domates ve sebze satış miktar endekslerinin rekor düzeyde azaldığı, buna karşılık fiyat endekslerinin rekor artışlar gösterdiği görüldü. Meyve satış miktar endeksi ortalama seviyelerde artış gösterirken, fiyat endeksi de yine ortalama düzeyde yükseldi.
DOMATES VE SEBZEDE REKOR HAREKET
Aylık bazda değerlendirildiğinde, Nisan ayında domates işlem miktar endeksi yüzde 19,25 ile rekor azalış gösterirken, işlem fiyat endeksi yüzde 39,59 ile rekor artış kaydetti. Meyvede işlem miktar endeksi yüzde 16,22 artarken, işlem fiyat endeksi yüzde 26,38 yükseldi. Bu artışlar, son yedi yılın Nisan ayları içinde üçüncü en yüksek seviyeler olarak kayıtlara geçti. Sebzede ise işlem miktar endeksi yüzde 0,33 ile rekor düzeyde azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 7,66 ile rekor artış gösterdi.
