İzmir’de Ege Üniversitesi kampüsünde uzun süredir öğrenciler ve Hayvan Hakları Topluluğu tarafından bakılan köpeklerin toplanması gece saatlerinde gerginliğe neden oldu. Bornova Belediyesi ekiplerinin polis ve çevik kuvvet eşliğinde kampüse gelerek yaklaşık 200 köpeği toplamasına öğrenciler ve hayvanseverler karşı çıktı. Müdahaleyi öğrenerek kampüse gelen bazı akademisyenler de öğrencilerin tepkisine katıldı.
ÖĞRENCİLERLE POLİS ARASINDA ARBEDE
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, İzmir Ege Üniversitesi kampüsünde öğrencilerin ve Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu'nun bakımını üstlendiği 200’e yakın köpek, gece yarısı baskınıyla çevik kuvvet eşliğinde toplatıldı.
Köpeklerin nereye götürüldüğüne ilişkin bilgi verilmezken, hayvanların toplanmasına karşı çıkan öğrencilerle polis arasında arbede yaşandı.
ÖĞRENCİLERE BİBER GAZIYLA MÜDAHALE
Kampüste köpeklerin toplatılmasına karşı çıkan öğrenciler ve Hayvan Hakları Topluluğu üyeleri müdahaleye engel olmaya çalıştı. Durumu öğrenen akademisyenler de kampüse gelerek öğrencilerin tepkisine katıldı.
Polis, hayvanların götürülmesine karşı çıkan öğrencilere biber gazıyla müdahale etti.
“IŞIKLAR KARARTILDI”
Polis ve çevik kuvvet ekipleri eşliğinde alana gelen belediye ekiplerinin köpekleri götürmesine öğrenciler ve hayvanseverler tepki gösterdi.
Gazete Yenigün'e konuşan ve alanda bulunan bir hayvansever, ışıkların karartıldığını ve köpeklerin nereye götürüldüğünü bilmediklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Işıklar karartıldı. Şu an arka tarafta gerçekten nelerin olduğunu hiç bilmiyoruz. Çocuklarımız nereye toplanıyor? Nereye ölümü olarak gönderiliyor? Polisler tam şu anda bize barikat kuruyorlar onları kurtarmak istediğimizde bize şiddet uyguluyorlar. Bu anın lütfen bütün videolarını çekin. Bu anların hepsinin ifşa olması lazım. İzmir Belediyesi’nin de bunu görmesi lazım. Ve bütün İzmir halkının da şu an buraya geliyor olması lazım.”
“KÖPEKLERİ ZORLA DIŞARI GÖTÜRÜYORLAR”
Bölgede bulunan başka bir yurttaş da toplama işleminin aniden başladığını, öğrencilerin ve akademisyenlerin alanda toplandığını söyledi.
Köpeklerin zorla götürüldüğünü ve hayvanseverlerin müdahale etmesine izin verilmediğini öne süren yurttaş, yaşananlara tepki göstererek şunları söyledi:
“Şu anda bütün öğrenciler, bütün hocalar, herkes burada. Köpekleri, yaka paça tutarak zorla dışarı götürüyorlar ve almamıza izin vermiyorlar. Öğrencileri yerlerde sürüklediler. Buradaki köpeklerimize gözümüz gibi bakıyoruz. Aylardır ve bir anda gece baskınıyla geliyorlar, bu şekilde önümüze dizilip içeri araçlarıyla girip köpekleri bağırta bağırta dışarı çıkarıyorlar.”
YURTLARDAN DA KÖPEKLERİN TOPLANDIĞI BELİRTİLDİ
Yurtlarda kalan öğrenciler, köpeklerin yalnızca kampüs alanından değil, öğrenci yurtlarının içinden de toplandığını kaydetti.
KÖPEKLERİN NEREYE GÖTÜRÜLDÜĞÜ BİLİNMİYOR
Kampüste öğrenciler ve hayvan hakları topluluğu tarafından bakılan yaklaşık 200 köpeğin hangi barınağa ya da tesise götürüldüğü henüz bilinmiyor. Köpeklerin akıbetine ilişkin belirsizlik sürüyor.
