Merkez üssü Elazığ, tüm Ortadoğu'yu salladı

Merkez üssü Elazığ, tüm Ortadoğu'yu salladı

Elazığ merkezli 6.8 şiddetindeki deprem neredeyse tüm Ortadoğu'yu salladı. Deprem kuşağında olmasına rağmen, deprem hazırlıkları konusunda yetersizliğimizi bir kez daha ortaya koyan kabusun dönüşü acı oldu. Yıkımı büyük olmayan depremde, ölü ve yaralılar Türkiye'yi yasa boğdu. Deprem Tunceli, Malatya, Adana, Mersin, Bitlis, Diyarbakır ve Samsun'un da aralarında bulunduğu çok sayıda ilde hissedildi. İsrail ve Lübnan'da da hissedilen depremin ardından hükümet, belediyeler, sivil toplum kuruluşları teyakkuza geçti. Bakanlar bölgeye hareket etti. AFAD, Kızılay, Diyanet ve diğer kurumlar kırmızı alarm verdi.

Elazığ'da, 20.55 sularında, 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 6.5 AFAD ise 6,8 açıkladı. Tunceli, Malatya, Adana, Mersin, Bitlis, Diyarbakır ve Samsun, Rize'nin de aralarında bulunduğu birçok il ile Kuzey Irak, İsrail, Lübnan'da bile hissedilen depremed çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti ya da yaralandı. 

İşte saat saat yaşananlar:

DEPREMDEN SONRA YIKILAN BİR BİNADA KURTARAM ÇALIŞMALARI:

AFAD ilk açıklamasında ölü sayısını 6 olarak verdi. İlerleyen saatlerde ölü sayısı arttı. Gece yarısını geçtiğinde hayatını kaybedenlerin sayısı 15 olarak açıklandı. 200'den fazla da yaralı var. 

SOYLU'DAN İLK AÇIKLAMA

Yapılana incelemelerin ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu şu ifadeleri kullandı;

İlk aldığımız bilgiler çerçevesinde Sivrice'de Doğanyol'da Pötürge'den bilgi almaya çalıştık. Doğanyol'da 1 vatandaşımız hayatını kaybetti. İlk aldığımız bilgilerde özellikle Malatya Pötürge'de iki yaralı vardı. Ama şimdi yeni bir bilgi daha geldi.

20-01/24/3-1579895308.jpg

20-01/24/2-1579895231.jpg 

Toplam iki vatandaşımız hayatını Malatya'da, iki vatandaşımız da hayatını Elazığ'da kaybetmiş. Tüm ulaşan ihbarlarda 4 vatandaşımız deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet diliyoruz.

Kandilli Rasathanesi, ilerleyen dakikalarda depremin büyüklüğünü 6.5, derinliğini 5.0 kilometre olarak revize etti.

5.4 ŞİDDETİNDE İKİNCİ DEPREM

Saat 20.55'de meydana gelen depremden 13 dakika sonra 5.4 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi

20-01/24/s.png

 

AFAD: YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Elazığ'da meydana gelen depremin ardından ekiplerin saha taramasına başladığını belirterek, "Yıkım var mı, enkaz altında kimse var mı, bunun araştırmasını yapıyorlar." dedi.

Güllüoğlu, NTV'ye yaptığı açıklamada, deprem bölgesiyle iletişimde bir sorun bulunmadığını ifade ederek, "Şu an için ekiplerimiz de bölgedeki belediye başkanlarımızla, valilerimizle, iletişimimiz devam ediyor. Ekiplerimiz saha taramasına başladılar. Yıkım var mı, enkaz altında kimse var mı, bunun araştırmasını yapıyorlar." diye konuştu.

Depremin geniş bir coğrafyada hissedildiğini belirten Güllüoğlu, "Sivrice ve civarındaki ilçelerde hissedildi. Şu an çalışmalarımız devam ediyor. Biz de yakından takip ediyoruz." ifadesini kullandı.

 20-01/24/thumbs_b2_15f089fc1668c8442a56f406d1e75953.jpg

SAVUNMA BAKANI AKAR: TEYAKKUZDAYIZ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yaptığı açıklamada, "İlk dışında taşrada bazı kayıplar olabilir değerlendirmesi var. Arkadaşlarımız çalışıyor. Birliklerimize gerekli teyakkuzu verdik. Herkes olayları yakınen takip ediyor. Sivrice merkezde herhangi bir kayıp yok. Şimdiye kadar gelen haberler iyi. Umarım ilerleyen vakitlerde daha iyi haberler alırız." ifadelerini kullandı.

20-01/24/1-1579895298.jpg

DÖNMEZ'DEN ELEKTRİK VE DOĞALGAZ AÇIKLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Elazığ'da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede enerji arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için çalışmaların yürütüldüğünü bildirdi.

Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, depremden etkilenen bölge sakinlerine geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Bakan Dönmez paylaşımında, "Bölgedeki elektrik ve gaz arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için ekiplerimiz gerekli çalışmalarını sahada yürütüyor." ifadesini kullandı.

50-60 KM YER KABUĞU KIRILMIŞ OLABİLİR'

CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Prof. Dr. Şükrü Ersoy şu açıklamalarda bulundu:

Biraz büyük bir deprem. Belki sizde de söylemiş olabilirim Elazığ çok kritik bir yer. Doğu Anadolu fayı çok kritik, gerilim çok yüksek. Bu deprem beklenebilen bir depremdi. Bu deprem önemli bir deprem, yer kabuğunu önemli miktarda kırmış olabilir. 50 - 60 km yer kabuğu kırılmış olabilir. 

Bölgede incelemede bulunan İçişleri Bakanı Soylu, 6.8 büyüklüğündeki depremde Malatya'da 5, Elazığ'da 10 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

İlerleyen saatlerde ölü sayısı 18'e yaralı sayısı ise 553'e yükseldi. 

Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 8 depremin meydana geldiği belirtilen açıklamada, toplam artçı sayısının 60 olduğu bildirildi.

AFAD'DAN SON DURUM AÇIKLAMASI

AFAD gece yarısından sonra yaptığı açıklamada son durumu şöyle özetledi: 

"İlk belirlemelere göre, Elazığ'da 8 kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi yaralanmıştır. Malatya'da ise 6 kişi hayatını kaybetmiş, 45 kişi yaralanmıştır. Elazığ Havaalanı çalışır durumdadır. Haberleşme şebekesinde kesinti meydana gelmiştir. Güncel durumda elektrik ve doğal gaz hatlarında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Tüm çevre iller karayoluyla bölgeye ulaşım sağlamaktadır. Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Türk Kızılay bölgeye 31 personel, 6 ikram aracı, 5 öncü haberleşme aracı ve 3 mobil mutfak tırı sevk etmiştir."

Açıklamada, 493 arama kurtarma personelinin bölgeye sevkedildiği bildirildi.

20-01/25/resimid_14221424-1579902780.jpg

ENKAZ HALİNDEKİ BİNALARDA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI

İl AFAD ekiplerinin şehir merkezinde yıkılan binalara müdahale ettiği bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Maden ve Sivrice'de yıkılan binalar olduğu bilgisi alınmıştır. Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmaları devam etmektedir. Elazığ havaalanı çalışır durumdadır. Tüm çevre iller kara yoluyla bölgeye ulaşım sağlamaktadır. Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm afet ve acil durum yönetimi merkezleri (AADYM) aktif hale geçirilmiştir.

 

AFAD'ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri, Jandarma Arama Kurtarma, Gümüşhane UMKE ile İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden, toplamda 418 arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir. AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1689 çadır, 1656 yatak ve 9 bin 200 battaniye sevk edilmiştir."

 

TÜRKİYE'DEKİ SON DEPREMLER

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN