Erdoğan soruyu cevapladı: Barış Gücü görüşmeleri devam ediyor

Erdoğan soruyu cevapladı: Barış Gücü görüşmeleri devam ediyor

İtalya Başbakanı Conte ile Libya'yı görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Libya'da bir barış gücü olur mu?" sorusuna, "Görüşmeler devam ediyor. Olumlu istikamette devam ettiği bilgisini aldım" sözleriyle cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Conte ile gerçekleştirdiği Libya görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Libya'daki ateşkesin kalıcı bir hal alması için çabalıyoruz. Ateşkes anlaşması imzalanmalı" açıklamasından bulunurken, İtalya Başbakanı Conte ise "Ateşkes umut verici, kalıcı olmalı" ifadelerinde bulundu.

Libya'da hayata geçirilen ateşkesin ardından İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Conte'yi Külliye'de kabul etti. Görüşmede Libya'daki ateşkes ve sahadaki duruma ilişkin konular ele alındı.

Daha sonra Erdoğan ve Conte, heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. İki lider görüşmelerin tamamlanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları şu şekilde:

* Suriye konusu ve ikili ilişkilerimiz konularını değerlendirme fırsatımız oldu.

* Görüşmede İdlib'deki gerginliği azaltma konusundaki çabalarımıza İtalya'nın da desteğini beklediğimizi vurguladım.

* Görüşmemizde AB ilişkilerimizi de ele aldık.

* Berlin sürecini yapıcı şekilde destekledik desteklemeye devam ediyoruz.

* Bu hafta sonu Berlin’de yapılacak zirve ile ilgili olarak bizler de katılma kararlılığımız var.

* Sayın Putin ile bir ortak açıklama yaptık ve ateşkes başladı.

* Heyetimiz bugün Moskova’da görüşmelerine devam ediyor.

* Yakın zamanda bir ateşkes anlaşmasının imzalanmasını temenni ediyorum. İtalya'nın çabalarını önemli görüyoruz.

* Ateşkesin kalıcı bir hal alması için çabalıyoruz.

*İtalya genel ihracatımız içinde 3., genel ihlatımızda 5. sırada yer alıyor. 20 milyar dolara yükselen ekonomik ilişkilerimiz bizi memnun etse de yeterli bulmuyoruz. Hedefimiz 30 milyar dolar. Bu hedefe birlikte yürümeliyiz. Sayın Conte'de bu iradeyi gördüm.

* Başbakan Conte’ye AB’den beklentilerimizi ilettik. 2012’den bu yana yapılamayan hükümetler arası zirve toplatışının bu sene icra edilmesi konusunda mutabık kaldık.

*2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın açılış maçı Roma’da milli takımlarımız arasında oynanacak. Her iki takıma da başarılar diliyorum. Şimdiden o maçı beraberce izleyeceğimizin kararını aldık. Herhalde güzel bir ev sahipliği yaparlar bize.

20-01/13/erdogan2-1578923888.jpg

Conte'nin konuşmasından satır başları şu şekilde:

* İtalya siyasi sürecin destekçisidir. Şartlandırıcı şekilde istikrarlı ve bağımsızlık üzerine müdahalesi olacak hiçbir şeyi İtalya kabul etmeyecektir.

* BM himayesi ve Berlin Konferansı’nın içinde bizler ve özellikle Türkiye bu çözümün içinde var oluyoruz.

* Bir yandan da Suriye ve Irak’a bakıyoruz.

* Dünyayı bloke eden Ortadoğu sorunu var. İstikrara çok ciddi etkisi oluyor bunun.

* Burada yapılması gereken diplomatik gayretlerin daha da yoğunlaştırılmasıdır.

*Sayın Başkan Erdoğan ile birlikte tırmanmakta olan askeri durumun bir ateşkesle sonlandırması konusunda hemfikiriz. Türk-Rus beyanının önemli bir fırsat penceresi açacağına, bu şekilde BM himayesinde barışçıl bir sürece geçileceğini umuyorum. Ortak amaçlarımız var. Kordineli bir şekilde bilgi alışverişi yapmaya devam ederiz.

*Eğer uluslararası topluluk tarafından ortak istikrarlı bir çözüm bulamazsak, bu geçici bir ateşkes olabilir. Biz Berlin sürecinin önemli bir fırsat oluşturacağında mutabık kaldık.

*Önümüzdeki günlerde konferans toplanıyor. Bu sayede gerginlik yerini siyasal sürece bırakacak. Bu bize inandırıcılık da sağlıyor. Biz bütün Libyaylılara çağrıda bulunmak istiyoruz. Her hareketlerinde geleceklerini kararlaştırıyorlar. Müreffeh olmak istiyorlarsa, tam bir demokratik yaşama açılmak istiyorlarsa İtalya nezdinde değerli bir müttefik bulacaklar. Herhangi bir şekilde şartlandırıcı şekilde istikrarlı ve bağımsızlık üzerine müdahalesi olacak hiçbir şeyi İtalya kabul etmeyecektir. BM himayesi ve Berlin konferansında bizler bu çözümün parçası olarak varız.

20-01/13/258876-1363956906.jpg

* Libya’da bir barış gücü olur mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Görüşmeler devam ediyor. Zannediyorum akşam saatlerinde bu görüşmeler nihayete erecektir. Ama olumlu istikamette devam ettiği bilgisini aldım.

Sayın Guterres ile yaptığım görüşmelerden sonra gerekirse BM’nin burada görev yapması gözlemci olması noktasında isabetli olacaktır.

Berlin sürecine gelince. Liderler olarak bir araya gelmek suretiyle ateşkes sürecini çok daha güçlü hale getirmek için bir araya geliyoruz geleceğiz.

Temenni ederim ki Libya’daki bu gelişmeler son bulur barışın Libya’da hakim olmasına yardımcı olur.

* Berlin konferansı siyasi bir sürecin de başlangıcı olabilir mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu an itibarıyla gelenlere baktığımızda güçlü bir katılım var. Bu güçlü katılımla birlikte gün birlikte olsa güçlü bir netice de çıkacaktır.

Nitekim bugün Moskova’da yapılan çalışmalar bir yerde Berlin sürecinin de alt yapısını oluşturacaktır.

Her şeyden önce Sarrac ve ekibi olduğu gibi karşı tarafta Hafter ve ekibi var.

Bütün bunların yanında gerek Rusya gerekse Türkiye tarafı olarak biz de başından beri, bu işe verdiğimiz destekle Sayın Putin ile yaptığımız görüşmede bunları etraflıca ele almıştık.

Bu sürecin ilk adımlarıydı.

İnşallah Moskova’da bugün yapılan toplantıyla güzel bir neticenin çıkacağı haberlerini arkadaşlarımızdan aldık.

Metin ortada olacak ve bu metinle Berlin’e gideceğiz ve bu inşallah sağlam bir zemine oturtmuş olacağız.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN