Eski Yargıtay üyesinden CHP dosyası yorumu: Yargıtay öncelikli inceleme kararı verebilir

Eski Yargıtay üyesinden CHP dosyası yorumu: Yargıtay öncelikli inceleme kararı verebilir

Eski Yargıtay üyesi Seyfettin Çilesiz, CHP hakkındaki mutlak butlan kararının Yargıtay’da öncelikli olarak incelenmesine ilişkin değerlendirmede bulundu. MHP lideri Bahçeli’nin Yargıtay’a süreci hızlandırma çağrısının ardından paylaşım yapan Çilesiz, ilgili daire başkanının kamuoyu hassasiyetini gözeterek dosyanın öncelikli görüşülmesine karar verebileceğini belirtti.

CHP hakkındaki mutlak butlan kararına ilişkin tartışmalar sürerken, eski Yargıtay üyesi Seyfettin Çilesiz’den dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Çilesiz, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Dairesi’nce CHP hakkında verilen mutlak butlan kararının Yargıtay incelemesine taşındığını belirterek, dosyanın öncelikli olarak ele alınmasının mümkün olduğunu ifade etti.

Çilesiz’in paylaşımı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugünkü grup konuşmasında Yargıtay’a CHP dosyasında bir an önce karar verilmesi yönünde yaptığı çağrının ardından geldi.

“KONU HASSAS, KAMUOYU DİKKATLE TAKİP EDİYOR”

Eski Yargıtay üyesi Çilesiz, CHP dosyasının kamuoyunun yakından takip ettiği, siyasi ve hukuki açıdan hassas bir süreç olduğunu belirtti.

Çilesiz, AK Parti yönetimi hariç siyasi partilerin yöneticilerinin büyük bölümünün, konunun hassasiyeti nedeniyle Yargıtay’ın dosyayı bir an önce inceleyip karara bağlaması yönünde görüş açıkladığını ifade etti.

Çilesiz, “Konunun gerçekten hassas olduğu, tüm kamuoyunun ilgi ve dikkatle takip ettiği ortadadır. Öncelikli olarak incelenip karara bağlanmasında ülke ve kamu yararı bulunmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

YARGITAY’DA ÖNCELİKLİ İNCELEME NASIL YAPILIR?

Çilesiz, bir dosyanın Yargıtay’da sıra bekleyen diğer dosyaların önüne alınarak öncelikli biçimde incelenmesinin iki şekilde mümkün olduğunu belirtti.

Buna göre ilk yol, davanın taraflarının dosyanın bulunduğu daireye öncelikli inceleme talebini gerekçeleriyle birlikte dilekçeyle sunması. Daire başkanının dilekçede belirtilen gerekçeyi haklı görmesi halinde dosya öncelikli olarak görüşülebiliyor.

İkinci yol ise herhangi bir talep olmadan, dosyanın bulunduğu daire başkanının konunun özelliğini, kamuoyunun bilgi ve duyarlılığını dikkate alarak resen öncelikli görüşme kararı vermesi.

“DAİRE BAŞKANI RESEN KARAR VEREBİLİR”

Çilesiz, CHP hakkındaki mutlak butlan dosyasının gönderildiği Yargıtay dairesinin başkanının, kamuoyundaki hassasiyeti gözeterek dosyanın öncelikli görüşülmesine kendiliğinden karar verebileceğini belirtti.

Ancak uygulamada daire başkanlarının bu yönteme çok sık başvurmadığını söyleyen Çilesiz, öncelikli incelemenin daha çok tarafların verdiği dilekçelerdeki taleplerin yerinde görülmesi halinde yapıldığını ifade etti.

“DAVA TARAFLARI VE CHP ÜYELERİ DİLEKÇE VERİRSE SÜREÇ HIZLANABİLİR”

Çilesiz, butlan kararının bir an önce görüşülmesini isteyen dava taraflarının dilekçe vermesi halinde dosyanın kısa sürede incelenebileceğini söyledi.

Eski Yargıtay üyesi, CHP’nin kayıtlı olduğu belirtilen yaklaşık 2 milyon üyesinin de dilekçe vermesi durumunda ilgili daire başkanının bu talebi olumlu değerlendirebileceğine inandığını belirtti.

Çilesiz, bu durumda dosyanın çok kısa zamanda incelenerek karara bağlanabileceğini ifade etti.

BAHÇELİ DE YARGITAY’A ÇAĞRI YAPMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bugünkü grup konuşmasında CHP hakkındaki mutlak butlan sürecine değinerek, Yargıtay’ın dosyayı bir an önce karara bağlaması gerektiğini söylemişti.

Bahçeli’nin çağrısının ardından Çilesiz’in yaptığı değerlendirme, dosyanın Yargıtay’da öncelikli incelemeye alınıp alınamayacağı tartışmasını gündeme taşıdı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN