İsviçre’yi temsil ederek 2024 Eurovision Şarkı Yarışması’nı kazanan sanatçı Nemo, kazandığı ödülü Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) iade ettiğini duyurdu. Kararını Instagram hesabından paylaştığı bir video ile açıklayan Nemo, yarışmadan edindiği deneyim için minnettar olduğunu ancak ödülün artık rafında durmaması gerektiğini ifade etti.
Nemo, açıklamasında Eurovision’un birlik, kapsayıcılık ve insan onuru gibi değerlere dayandığını belirterek, “Bu değerler, bu yarışmayı benim için çok anlamlı kılıyor. Ancak Birleşmiş Milletler’in bağımsız uluslararası soruşturma komisyonunun soykırım olduğu sonucuna vardığı bir dönemde, İsrail’in yarışmaya devam etmesi, bu idealler ile EBU’nun aldığı kararlar arasında açık bir çelişki oluşturuyor” dedi.
Sanatçı, EBU’nun yarışmanın politik olmadığı yönündeki ısrarına rağmen, Eurovision’un “ciddi suçlarla itham edilen bir devletin imajını yumuşatmak amacıyla defalarca kullanıldığını” savundu. Nemo, “Bütün ülkeler çekildiğinde, bir şeylerin yanlış olduğu belli olmalı” diyerek, ödülü Cenevre’deki EBU genel merkezine gönderme kararı aldığını açıkladı.
BEŞ ÜLKE EUROVİSİON’DAN ÇEKİLDİ
EBU’nun 4 Aralık’ta Cenevre’de düzenlediği 95. Genel Kurul Toplantısı’nda, İsrail’in 2026 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmasına izin verilmesinin ardından İspanya, Hollanda, Slovenya, İrlanda ve İzlanda devlet televizyonları, bu kararı protesto ederek yarışmadan çekildiklerini duyurmuştu.
Nemo, daha önce mayıs ayında yaptığı açıklamada da İsrail’in yarışmaya katılmasına karşı olduğunu belirtmiş ve dışlanması yönündeki çağrıları desteklediğini ifade etmişti.
