Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin köklü ve bir o kadar da tartışmalı geleneklerinden biri olan başlık parası, evlenmek isteyen gençlerin önünde adeta aşılması imkansız bir duvar gibi duruyor. Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden Aksaray’a sarımsak tarlalarında çalışmak için gelen Erdine ailesi, bunaltıcı sıcaklara rağmen ekmek parasının yanı sıra bir de yuva kurabilme mücadelesi veriyor. Anne, baba ve çocukların omuz omuza vererek günlük yevmiyeyle yaptığı bu ağır mesai, ne yazık ki dudak uçuklatan evlilik masraflarını karşılamaya yetmiyor.
AŞKIN ÖNÜNDEKİ 600 BİN LİRALIK ENGEL
Aksaray'ın tarım arazilerinde ailesiyle birlikte alın teri döken 28 yaşındaki Yakup Erdine, hayatının en büyük hayali olan evliliğin maddi talepler yüzünden çıkmaza girdiğini belirtiyor. Bölgede kız isteme merasimlerinin en ağır yükü olan başlık parasının en az 600 bin liradan kapı açtığını söyleyen genç işçi, bu durumun evliliği imkansız hale getirdiğini dile getirdi. Batı illerindeki çiftlerin sadece anlaşarak yuva kurabildiğine dikkat çeken Erdine, "Sevdiğim kız vardı ama bu yüksek meblağlar yüzünden vermediler. Ağabeyimi yeni evlendirdik ve borçları hâlâ bitmedi. Arkamda evlenecek iki kardeşim daha var. Bu zorlu geleneğin tamamen kaldırılması için ailelere yalvarıyorum" sözleriyle sitemini paylaştı.

ALTIN FİYATLARI VE MASRAFLAR BEL BÜKÜYOR
Geleneksel taleplerin sadece nakit parayla sınırlı kalmadığını vurgulayan aile üyeleri, düğün masraflarının katlanarak arttığını ifade ediyor. Kız tarafının yüzlerce gramlık bilezik ve altın talepleri, asgari şartlarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerini kara kara düşündürüyor. Cumhuriyet altınının ve diğer düğün giderlerinin ulaştığı astronomik rakamlar, tarladan kazanılan yevmiyelerle bu borçların altından kalkmayı neredeyse imkansız hale getiriyor.

ÜÇ EVLADI DA ASKERDEN GELDİ AMA CÜZDANLAR BOŞ
Evlilik çağına gelmiş ve vatani görevini tamamlamış 3 erkek çocuk babası olan 53 yaşındaki Hüseyin Erdine ise içinde bulundukları çaresizliği gözler önüne serdi. Toplam maliyetlerin neredeyse 2 milyon lirayı bulduğunu belirten dertli baba, bir ailenin bu parayı biriktirebilmesi için yemeden içmeden en az iki yıl boyunca durmaksızın çalışması gerektiğini söyledi. Çocuklarının mutlu bir yuva kurmasını her şeyden çok istediğini belirten baba Erdine, "Evlatlarımın sevdikleri var ancak ne kadar dirensek de parayı denkleştiremiyoruz. Bu başlık parası meselesine artık kalıcı bir çözüm bulunmalı" diyerek yetkililere ve aile büyüklere çağrıda bulundu.
