Yedi katlı Arslan Apartmanı’nın çökmesi sonucunda anne Emine E, baba Levent E. ile 12 ve 14 yaşlarındaki çocukları hayatını kaybetti. Geriye aileden sadece 18 yaşındaki Dilara B. kaldı. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma kapsamında binanın göçmesinin nedeninin araştırılması için inşaat mühendisi, jeoloji yüksek mühendisi ve mimardan oluşan 8 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi. 20 Aralık’ta dosyaya giren raporda binanın altından geçen metro inşaatının çökmeye yol açtığı vurgulandı.
BELEDİYE VE İLGİLİ FİRMA KUSURLU
Uzmanlar, gerekli tedbirleri almayan Gebze Belediyesi personeli ile metro yüklenicisi firmanın teknik personelini kusurlu buldu. KARAR, daha önce vatandaşların metro inşaatından dolayı evlerde çatlaklar oluştuğuna ilişkin CİMER’e şikayette bulundukları ancak herhangi bir işlem yapılmadığını ortaya çıkarmıştı. Bilirkişi raporunu gazeteci Alican Uludağ paylaştı. Faciaya dair Ulaştırma Bakanlığının sorumluluğuna işaret eden paylaşımı hakkında soruşturma açılan Uludağ başka bir suçlamadan dolayı Silivri’de tutuklu bulunuyor.

GEBZE FACİASINDA BİLİRKİŞİ RAPORU AÇIKLANDI
BİNANIN YIKILMASININ SEBEİ 'ETRO İNŞAATI'
Gebze’de 29 Ekim 2025’te çöken Arslan Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporu açıklandı. Raporda, zemindeki boşluğun metro çalışmaları nedeniyle oluştuğu ve çökmede ana etken olduğu belirtildi. Olayda 4 kişi hayatını kaybetmiş, 18 yaşındaki Dilara B. İse sağ kurtulmuştu. Yetkililer, yüklenici ve teknik personeli birinci, belediye ve kontrol ekiplerini ikinci derecede sorumlu buldu.
ocaeli’nin Gebze ilçesinde 29 Ekim 2025’te yedi katlı Arslan Apartmanı’nın çökmesi, metro inşaatının binalar üzerindeki risklerini gündeme taşıdı. Olayda anne Emine E., baba Levent E. ile 12 ve 14 yaşındaki çocukları M.E. ve H.N.B. hayatını kaybetmiş, o zaman 18 yaşında olan Dilara B. ise sağ kurtulmuştu. Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı, çökme nedeniyle soruşturma başlattı. Binanın göçme nedenini incelemek üzere oluşturulan sekiz kişilik bilirkişi heyeti 20 Aralık 2025’te raporunu sundu. Rapora göre, binanın ana taşıyıcıları sağlam olmasına rağmen, altındaki zemin boşluğu nedeniyle bina öne gömüldü ve ön cephe 45 dereceye yakın döndü; arka cephe aksı ve radye temel havaya kalktı. Binanın çökme nedeni, “Ani zemin çökmesi, radye temel altında oluşan derin boşluğa dalarak yekpare düşme” olarak açıklandı.
BOŞLUĞUN NEDENİ METRO İNŞAATI
Raporda, bina geometrisi ve taşıyıcı sisteminin projelendirme ya da yapım aşamasının çökmede etkili olmadığı belirtildi. Boşluğun metro inşaatı nedeniyle oluştuğu, binanın altında Darıca-Gebze metro hattı P7 Peron Tüneli’nin bulunduğu vurgulandı. Göçen binanın 70 metre doğusunda metro istasyonu iniş yapısı, 30 metre batısında havalandırma bacası yer alıyordu. Metro kazısı enjeksiyon betonları üstündeki 3 metre derinlikte ise zeminde yer yer aşırı gevşeme olduğu ve/veya boşluk oluştuğu tespit edildi. Kocaeli Üniversitesi’nin Temmuz 2025 raporunda da P7 Peron Tüneli’nin üstünde yüksek risk bulunduğu belirtilmişti. Bilirkişiler, metro inşaatı yüklenici proje müdürü ile teknik personelin çökmeden ‘’birinci derecede’’ sorumlu olduğunu belirledi. İdare ve kontrol müşavirinin, riskli yapı için koruyucu önlemleri denetlememesi ‘’ikinci derecede sorumluluk’’ olarak raporda yer aldı. Raporda idare olarak tanımlanan metro inşaatını yapan Ulaştırma Bakanlığı. Gebze Belediyesi personeli ve metro teknik personeli de tedbir almadığı için kusurlu bulundu. Müteahhit ve yapı denetim firmasına raporda kusur atfedilmedi.
NE OLMUŞTU?
Olay öncesinde mahalle sakinleri, metro çalışmaları nedeniyle oluşan çatlakları CİMER’e bildirmişti. Çökmeden önce binada deformasyon gözlenmesine rağmen tahliye yapılmamıştı. Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, tünel kazı ve destekleme aşamasının risk zamanı olduğunu, deformasyon görülmediğini ve hukuki süreç tamamlandıktan sonra gereğinin yapılacağını açıklamıştı. Olayı takip eden Alican Uludağ’ın sosyal medyada binanın çökmesini metro inşaatına bağlayan paylaşımına Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı, erişim engeli getirildi. Uludağ, bilirkişi raporuna Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunduğu sırada ulaştı.
