Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında kamuoyunda “12. Yargı Paketi” olarak bilinen ve Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçen “Yargının Etkin ve Verimli İşlemesine Yönelik Kanun Teklifi”ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
12. Yargı Paketi komisyondan geçti: İcra, faiz ve yargılama usullerinde yeni dönem
Paketin kamuoyunda büyük beklenti oluşturduğunu ancak açıklanan düzenlemelerin bu beklentilerin gerisinde kaldığını savunan Erbakan, başlangıçta yaklaşık 60 maddeden oluşacağı belirtilen teklifin son haliyle önemli ölçüde daraltıldığını söyledi.
“MİLLET ADALET BEKLERKEN İKTİDAR TEKNİK DÜZENLEMELERLE YETİNDİ”
Yargı paketinin temel sorunlara çözüm üretmekten uzak olduğunu belirten Erbakan, vatandaşın adalet sistemine güveninin her geçen gün zayıfladığını ifade etti.
Erbakan, şunları söyledi:
“Başlangıçta yaklaşık 60 maddeden oluşacağı ifade edilen paket, son haliyle neredeyse yarı yarıya azaltılmıştır. Milletimiz adalet beklerken iktidar yine usul değişiklikleriyle yetinmiştir. Milletimiz köklü bir çözüm beklerken önüne teknik düzenlemelerden oluşan sınırlı bir paket konulmuştur. Türkiye’nin sorunu yalnızca davaların uzun sürmesi değildir. Esas sorun, vatandaşın adalete olan güveninin her geçen gün zayıflamasıdır.”
“11 YARGI PAKETİ ÇIKTI, SORUNLAR NEDEN DEVAM EDİYOR?”
Erbakan, bugüne kadar çok sayıda yargı paketi çıkarılmasına rağmen adalet sistemindeki temel sorunların çözülemediğini söyledi.
“Bugün çok net bir soru soruyoruz. Eğer şimdiye kadar 11 ayrı yargı paketi çıkarıldıysa, adalet sistemindeki sorunlar neden hâlâ büyüyerek devam ediyor? Davalar hâlâ yıllarca sürüyor, vatandaş adaletin geciktiğinden şikâyet ediyor ve ceza adaletiyle ilgili tartışmalar artarak devam ediyor. Demek ki mesele paket sayısı değil, içeriğidir.”
“TOPLUMUN BEKLEDİĞİ DÜZENLEMELER PAKETTEN ÇIKARILDI”
12. Yargı Paketi’nde kamuoyunun beklediği birçok düzenlemenin yer almadığını belirten Erbakan, özellikle suça sürüklenen çocuklar, infaz rejimi, sosyal medya kimlik doğrulaması ve kamuoyunda “IBAN mağdurları” olarak bilinen gençlerin yaşadığı mağduriyetlere ilişkin başlıkların pakette bulunmadığını söyledi.
Erbakan, şöyle devam etti:
“Suça sürüklenen çocuklara yönelik düzenlemeler pakette yoktur. Kamuoyunda ‘IBAN mağdurları’ olarak bilinen gençlerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik düzenleme yoktur. Sosyal medyada kimlik doğrulamasına ilişkin düzenleme yoktur. İnfaz rejimindeki adaletsizliklerin giderilmesine yönelik düzenleme yoktur. Başlangıçta konuşulan birçok konu son aşamada tekliften çıkarılmıştır.”
“AİLE YAPISINI KORUYACAK ADIMLAR DA YER ALMADI”
Erbakan, aile kurumunun korunmasına yönelik beklenen bazı düzenlemelerin de pakette yer almadığını savundu.
“Beklenen düzenlemeler arasında cinsiyet değiştirme taleplerinde yaş sınırının yükseltilmesi de vardı. Ancak bu konu da pakette yer almamıştır. Biz, tıbbi zorunluluklar dışında gerçekleştirilen cinsiyet değiştirme operasyonlarının devlet tarafından karşılanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Aile kurumunun ve nesillerin korunması büyük önem taşımaktadır.”
“SÜRESİZ NAFAKA VE KHK MAĞDURLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEME YOK”
Yeniden Refah Partisi lideri, pakette süresiz nafaka, uzun tutukluluk, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanması ve KHK mağdurlarına ilişkin düzenlemelerin de bulunmadığını belirtti.
Erbakan, “Süresiz nafaka sorununa ilişkin düzenleme yoktur. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararlarının uygulanmasına yönelik bir adım yoktur. Uzun tutukluluk sürelerinin sonlandırılmasına ilişkin düzenleme yoktur. Beraat veya takipsizlik kararı alarak aklanan KHK mağdurlarının haklarına kavuşmasına yönelik bir düzenleme de bulunmamaktadır” dedi.
“CEZAEVLERİNDEKİ KAPASİTE SORUNUNA ETKİLİ ÇÖZÜM YOK”
Cezaevlerindeki nüfusa da dikkat çeken Erbakan, Türkiye’de cezaevlerinde 420 bini aşan bir nüfus bulunduğunu belirtti. Bu rakamın Avrupa ve dünya ölçeğinde ciddi bir tablo ortaya koyduğunu ifade eden Erbakan, kapasite aşımı ve infaz sistemindeki yapısal sorunlara yönelik etkili bir çözümün pakette yer almadığını söyledi.
“İNFAZ REJİMİNDEKİ ADALETSİZLİKLER GİDERİLMELİ”
Erbakan, benzer suçları işleyen kişiler arasında yalnızca yargılama tarihleri veya hükmün kesinleşme zamanları nedeniyle farklı infaz uygulamalarının ortaya çıktığını belirterek, bunun toplum vicdanını rahatsız ettiğini söyledi.
“Kamuoyu bu adaletsizliklerin giderilmesini beklerken, 12. Yargı Paketi bu konuda da sessiz kalmıştır” diyen Erbakan, infaz rejimindeki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.
“TÜRKİYE’NİN İHTİYACI GERÇEK BİR ADALET REFORMUDUR”
Erbakan, adaletin yalnızca dosyaların hızlı sonuçlanması olmadığını belirterek, asıl meselenin hak sahibinin hakkına ulaşabilmesi olduğunu ifade etti.
“Adalet yalnızca dosyaların hızlı sonuçlanması değildir. Adalet, hak sahibinin hakkına ulaşabilmesidir. Adalet, mağduriyetlerin giderilebilmesidir. Türkiye’nin ihtiyacı içeriksiz yeni paketler değil, gerçek bir adalet reformudur. Yargı bağımsızlığını güçlendiren, hak arama özgürlüğünü genişleten, infaz sistemindeki adaletsizlikleri ortadan kaldıran ve aile kurumunu koruyan kapsamlı bir hukuk reformuna ihtiyaç vardır.”
HÜKÜMETE ÇAĞRI: TEKLİF YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Erbakan, 12. Yargı Paketi’nin toplumun beklentilerini karşılamadığını belirterek teklifin yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
“12. Yargı Paketi komisyon aşamasında yeniden değerlendirilmeli, toplumun haklı beklentileri karşılanmalıdır. Türkiye’nin ihtiyacı göstermelik paketler değil, gerçek adalettir. Yeniden Refah Partisi olarak adaletin, hukukun ve hak arayışlarının takipçisi olmaya devam edeceğiz.”
NATO ZİRVESİ YORUMU: ABD İLE AVRUPA ARASINDA SÜRTÜŞME İHTİMALİ YÜKSEK
Erbakan, basın toplantısının ardından 6-7 Temmuz’da Ankara’da yapılacak NATO zirvesine ilişkin soruya da yanıt verdi.
Zirvede ABD ile Avrupa kanadı arasında görüş ayrılıklarının öne çıkabileceğini belirten Erbakan, İran savaşı, Avrupa ülkelerinin tutumu ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland çıkışına dikkat çekti.
Erbakan, şunları söyledi:
“Tabii zirvede Amerika tarafıyla Avrupa kanadının arasında bir çekişmenin ve sürtüşmenin olma ihtimali gözüküyor. Çünkü özellikle Amerika’nın İran Savaşı’yla ilgili olarak Avrupa ülkelerinden beklenti içerisine girmesi, Avrupalı ülkelerin de İran Savaşı’nda Amerika’nın yanında yer almaması ve Başkan Trump’ın da bu nedenle Avrupa’ya sert mesajlar vermesi ve bununla birlikte bir diğer NATO üyesi olan Danimarka’ya ait Grönland Adası’na Trump’ın göz dikmesi ve Avrupa ülkelerinin de topyekûn buna karşı çıkmaları dolayısıyla bir tartışma ve sürtüşme ortamının, bir soğuk havanın olma ihtimalini görüyorum bu NATO zirvesinde.”
“GÜVENLİK TEDBİRLERİ NORMAL AMA AŞIRIYA KAÇILMAMALI”
Zirve nedeniyle alınacak güvenlik önlemlerine de değinen Erbakan, çok sayıda devlet başkanının katılacağı bir organizasyonda hazırlık yapılmasının normal olduğunu söyledi. Ancak bu tedbirlerin vatandaşın özgürlüklerini ve günlük yaşamını olumsuz etkilememesi gerektiğini belirtti.
Erbakan, “Güvenlik tedbirlerinin alınması, bu kadar dünyadaki devlet başkanının geleceği bir zirvede normaldir. Bazı hazırlıkların yapılması normaldir. Ancak bunlarda da tabii aşırıya kaçarak vatandaşımızın özgürlüklerine, vatandaşımızın hayat konforuna olumsuz etki yapacak tavırdan, tutumdan kaçınmak gerekir” ifadelerini kullandı.
