Türkiye, Filistin davasına yönelik uluslararası dayanışmayı güçlendirmek için önemli bir diplomatik adım atıyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un girişimiyle kurulan "Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu", 18 Nisan’da İstanbul’da ilk toplantısını gerçekleştirecek.
Toplantıya, Türkiye dahil 13 ülkenin meclis başkanları ve milletvekilleri katılacak. Etkinlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bir konuşma yapması bekleniyor. Toplantının temel amacı; İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm sürecine destek vermek, Filistin’in devlet olarak tanınmasını teşvik etmek ve Filistin halkının meşru haklarına uluslararası düzeyde dikkat çekmek.
DAYANIŞMA PLATFORMU KURULUYOR
Bu buluşma, parlamentolar arası bir işbirliği ağı oluşturarak, özellikle Gazze başta olmak üzere işgal altındaki bölgelerde yaşanan insani krizlere karşı ortak bir duruş sergilemeyi hedefliyor. Aynı zamanda, uluslararası kamuoyunda Filistin meselesine dair farkındalık artırılacak.
Toplantının sonunda, katılımcı parlamentolar tarafından ortak bir deklarasyon yayımlanması planlanıyor. Ayrıca, meclis başkanları arasında ikili görüşmeler de gerçekleştirilecek.
Parlamenter diplomasiye yeni bir boyut kazandırması beklenen bu girişim, Türkiye’nin Filistin halkına yönelik desteğini uluslararası platforma taşıma yönünde somut bir adım olarak değerlendiriliyor.
