DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eşi Zeynep Babacan ile birlikte Sakarya’nın Kocaali ilçesinde fındık üreticilerini ziyaret etti. Üreticiler görüşmede fındık fiyatlarından ve üretim maliyetlerindeki artıştan yakındı. Babacan ise son günlerde sermaye piyasalarında yürütülen fon soruşturmasıyla birlikte tartışılan yaklaşık 20 milyar dolarlık fon büyüklüğünü, Türkiye’nin fındıktan elde ettiği ihracat geliriyle karşılaştırdı.
“TÜRKİYE’NİN BÜTÜN FINDIK İHRACATI 2,5 MİLYAR DOLAR”
Babacan, üreticilerle sohbeti sırasında şu ifadeleri kullandı:
“Birileri 20 milyar dolar vuruyor, geçiyor. Burada şimdi 280 kilo, 80 kilo hesabını yapıyoruz. Türkiye’nin toplam fındık üretiminin, ihracatının diyelim tamamı yaklaşık 2,5 milyar dolar falan yani kabaca.”
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üreticilerin bir yıl boyunca gerçekleştirdiği toplam fındık üretimine işaret eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bütün üretim; Giresun’u, Ordu’su, Hendek’i, her yer. Ama 20 milyar doları bir kişi vurup geçiyorlar yani. Memleketin geldiği hal bu.”
FINDIK ÜRETİCİLERİ FİYATLARDAN ŞİKÂYETÇİ
Kocaali ve çevresindeki fındık üreticileri de son günlerde fiyatların maliyetleri karşılamadığı gerekçesiyle tepkilerini dile getiriyor. 18 Eylül’de Kocaali’de üreticiler traktörlerle eylem yapmış, düşük fiyatlar ve artan üretim giderlerine dikkat çekmişti.
