Ege Denizi’nde devam eden düzensiz göç hareketliliği, bir kez daha çocuk ölümüyle sonuçlandı. 6 Mayıs gecesi Foça açıklarında yaşanan olayda, batma tehlikesi geçiren bir lastik bottaki göçmenler için zamana karşı bir kurtarma operasyonu başlatıldı.
GECE YARISI GELEN İMDAT ÇAĞRISI
Olay, 6 Mayıs 2026 saat 22.53’te 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gelen yardım ihbarıyla ortaya çıktı. İçinde kalabalık bir grubun bulunduğu lastik botun su almaya başladığı bilgisinin ardından, Sahil Güvenlik Komutanlığı bölgeye süratle;
1 Sahil Güvenlik gemisi,
4 Sahil Güvenlik botu,
1 Sahil Güvenlik helikopteri sevk etti.
DENİZ YÜZEYİNDE YAŞAM MÜCADELESİ
Arama kurtarma unsurları bölgeye ulaştığında, lastik botun yarı batık vaziyette olduğu ve bazı göçmenlerin denize düştüğü görüldü. Ekiplerin hummalı çalışması sonucu bottaki 39 kişi ile deniz yüzeyinde hayatta kalmaya çalışan 4 kişi sağ olarak kurtarıldı. Ancak yapılan incelemelerde, 9 yaşındaki bir erkek çocuğun hayatını kaybettiği belirlendi. Küçük çocuğun cansız bedeni, otopsi ve kimlik tespiti işlemleri için morga kaldırıldı.
ORGANİZATÖR ŞÜPHELİSİ TUTUKLANDI
Olayın ardından yürütülen adli soruşturma kapsamında, geçişi organize ettiği şüphesiyle 39 yaşındaki E.D. gözaltına alındı. Jandarma ve emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkarıldığı mahkemece "göçmen kaçakçılığı" ve "taksirle ölüme sebebiyet verme" suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İDARİ SÜREÇ BAŞLATILDI
Sahil Güvenlik botlarıyla karaya çıkarılan ve ilk tıbbi müdahaleleri yapılan 43 göçmen, işlemlerinin tamamlanmasının ardından İzmir İl Göç İdaresi Başkanlığı’na teslim edildi. Yetkililer, bölgedeki devriye faaliyetlerinin kaçak geçişleri ve benzer trajedileri önlemek amacıyla aralıksız sürdürüldüğünü bildirdi.
