Fransa futbolunun tanınan isimlerinden teknik direktör ve eski futbolcu Eric Roy, 58 yaşında hayatını kaybetti. Ailesi tarafından yapılan açıklamada, Roy'un Ocak 2023'te Brest'in başına geçtiği dönemden bu yana, yaklaşık üç buçuk yıldır pankreas kanseri tedavisi gördüğü belirtildi. Hastalık sürecini kamuoyundan gizli tutarak görevine devam eden Fransız çalıştırıcının vefatı, Ligue 1 camiasında ve Avrupa futbol kamuoyunda üzüntüyle karşılandı.
BREST TARİHİNDEKİ İLKLERE İMZA ATTI
Ocak 2023'te küme düşme hattına yakın konumda devraldığı Brest'i ligde tutmayı başaran Eric Roy, bir sonraki sezonda kulübün modern tarihindeki en önemli sportif başarısını elde etti:
Ligue 1 Üçüncülüğü: Sınırlı bütçeyle mücadele eden Brest, Roy yönetimindeki 2023-2024 sezonunu Fransa Ligue 1'de üçüncü sırada tamamladı.
Şampiyonlar Ligi Vizesi: Bu dereceyle Brest, kulüp tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı kazandı. Takım, 2024-2025 sezonunda yeni formatıyla düzenlenen turnuvada eleme aşaması play-off turlarına kadar yükselme başarısı gösterdi.
Yılın Teknik Direktörü: Kulübedeki performansı sonucunda Eric Roy, Fransa'da "Yılın Teknik Direktörü" ödülüne layık görüldü.
SAHADAN KULÜBEYE UZANAN BİR KARİYER
Futbolculuk kariyerinde defansif orta saha oyuncusu olarak görev yapan Eric Roy; Nice, Lyon, Marsilya ve Troyes gibi Fransa kulüplerinin yanı sıra İngiltere'de Sunderland ve İspanya'da Rayo Vallecano formalarını giydi. Marsilya ile 1999 yılında UEFA Kupası'nda final oynama başarısı gösteren Roy, futbolu bıraktıktan sonra Nice, Lens ve Watford kulüplerinde sportif direktörlük ve teknik direktörlük görevlerini üstlendi. 10 yıllık aranın ardından Brest ile saha kenarına dönen tecrübeli futbol adamı, burada geçirdiği son dönemiyle kulüp tarihine adını yazdırdı.
Vefat haberinin ardından bir açıklama yayımlayan UEFA Başkanı Aleksander Čeferin, "Eric Roy, Brest'e ve taraftarlarına istatistik kitaplarının çok ötesine geçecek anılar bıraktı. Ailesinin ve Brest camiasının acısını paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. Fransa Profesyonel Futbol Ligi (LFP) Başkanı Vincent Labrune da Fransız futbolunun en saygın ve özgün karakterlerinden birini kaybettiğini belirterek başsağlığı mesajı yayımladı.
