Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yayımladığı yazılı açıklamada, İstanbul'un raylı sistem ağının en önemli omurgalarından biri olan Gayrettepe-İstanbul Havalimanı-Halkalı Metro Hattı’na ilişkin güncel işletme ve yolcu verilerini paylaştı.
Bakan Uraloğlu, hattın son halkası olan Halkalı-Arnavutköy kesiminin 19 Haziran Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmasının ardından, 20 Haziran itibarıyla TCDD Taşımacılık A.Ş. tarafından işletilmeye başlandığını anımsattı.
SON ETABIN DEVREYE GİRMESİYLE YOLCU YOĞUNLUĞU YÜZDE 33 ARTTI
Hattın genişleme süreci ve bu sürecin istatistiklere yansıması şu parametrelerle özetlendi:
22 kilometrelik Halkalı-Arnavutköy kesimi açılmadan önce, hattın mevcut kısmı 33 milyondan fazla yolcu ağırlamıştı. Bu dönemdeki en yüksek günlük yoğunluk, 30 Nisan'da 47 bin 925 yolcuyla kaydedilmişti.
Tamamı yer altında inşa edilen hattın son etabının açılmasıyla birlikte günlük yolcu hacminde belirgin bir ivmelenme yaşandı. Yeni açılan Halkalı-Arnavutköy kesimi, işletmeye alındığı ilk 3 günde toplam 56 bin 555 yolcuya hizmet verdi.
2026 yılı genelinde Gayrettepe-Arnavutköy arasındaki günlük yolcu ortalaması 35 bin 949 seviyesindeyken; Halkalı bağlantısının sağlanmasıyla bu oran yüzde 33 artarak günlük ortalama 47 bin 762 yolcuya yükseldi. 22 Haziran Pazartesi günü ise 53 bin 396 yolcuya ulaşılarak tüm zamanların en yüksek günlük taşıma rekoru kırıldı.
İSTASYON BAZLI DAĞILIM: GAYRETTEPE VE HAVALİMANI İLK SIRADA
22 Haziran'da kırılan yolcu rekorunun istasyonlar genelindeki oransal dağılımı, hat üzerindeki ana aktarma merkezlerinin yoğunluğunu ortaya koydu:
Gayrettepe İstasyonu: Toplam yolcu trafiğinde yüzde 22,7'lik payla ilk sırada yer aldı.
İstanbul Havalimanı İstasyonu: yüzde 18,6'lık payla ikinci en yoğun durak oldu.
Yeni İstasyonların Entegrasyonu: İşletmeye yeni açılan istasyonlardan Halkalı toplam yolcuların yüzde 6,6'sını, Kayaşehir ise yüzde 5,6'sını ağırlayarak sisteme hızlı bir entegrasyon sağladı.
Bakan Uraloğlu ayrıca; Halkalı, Halkalı Stadı, Olimpiyatköy, Kayaşehir ve İbn Haldun Üniversitesi olmak üzere yeni açılan 5 istasyonu kapsayan Halkalı-Arnavutköy kesiminde, yolculardan 31 Temmuz tarihine kadar ücret alınmayacağını (ücretsiz olacağını) duyurdu.
