GSS prim borcu affı? 2 Nisan uyarısı GSS prim borcu sildirme işlemi

GSS prim borcu affı? 2 Nisan uyarısı GSS prim borcu sildirme işlemi

GSS prim borcu affı bakan işlemin nasıl yapılacağını ayrıntıları ile açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'ndan GSS prim borcu olanlara 2 Nisan uyarısı geldi. Peki GSS prim borcu sildirme işlemi nasıl yapılır? sorusunun yanıtını ve GSS prim borcu silinecek uyarısının detayları haberimizde...

GSS prim borcu affı müjdesini Bakan Sarıeroğlu verdi.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı GSS prim borcu silme işlemin nasıl yapılacağınıda açıkladı. GSS prim borcu olanlara 2 Nisan 2018 uyarısı geldi.  2 Nisan'a kadar teste başvurup geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkanların borcu silinecek Peki GSS prim borcu sildirme işlemi nasıl yapılır? sorusunun yanıtını ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun GSS prim borcu silinecek uyarısı ve GSS prim borcu affının detayları haberimizde...

GSS PRİM BORCU SİLDİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?

2 Nisan 2018 GSS prim borcu  silme işlemi için müracat edilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu 1 Nisan 2017 öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanları uyardı.  2 Nisan'a kadar teste başvurup geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkanların borcu silinecek. Üstünde çıkanların da GSS prim borcu silinecek. Haberimizin devamında GSS prim borcu sildirme işleminin ayrıntılarını bulabilirsiniz. GSS prim borcu affı detayları...

1 Nisan 2017 öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlar dikkat! 2 Nisan'a kadar teste başvurup geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkanların borcu silinecek. Üstünde çıkanların da borcu düşecek. GSS prim borcu affı detaylarınını geldikce haberimizde bulabilirsiniz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Gelir testine girenlerin Genel Sağlık Sigortası borcu siliniyor. Bunun için verilen süre 2 Nisan'da doluyor." dedi. GSS kapsamındaki vatandaşların, 1 Nisan 2017'den önce ödenmemiş prim borçları için çıkarılan yasayla önemli bir kolaylık sağlandı. Bu borçlar başvuru şartı aranmaksızın yapılandırıldı. GSS prim borcu affı ayrıntıları haber detayda...

1 Nisan 2017 öncesine ait gecikme zammı ve cezası silindi, borçlar da aylık 53,33 lira üzerinden yeniden hesaplandı. Bu borçların ödenmesi için verilen süre 30 Nisan'da doluyor. Ayrıca yasayla, gelir testine hiç başvurmamış vatandaşlara, 2 Nisan'a kadar gelir testine müracaat etme imkanı getirildi. Test sonucunda geliri brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin GSS borçları silinecek.

GSS (GENEL SAĞLIK SİGORTASI) NEDİR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinde genel sağlık sigortalısı sayılanlar düzenlenmiş olup genel sağlık sigortalısı sayılmanın ana koşulu, yerleşim yerinin Türkiye olmasıdır. 1/1/2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmiştir. Aşağıda genel sağlık sigortalısı sayılmayanların anlatıldığı bölümde sayılanlar hariç olmak üzere yerleşim yeri Türkiye olan Türk vatandaşlar zorunlu olarak, yabancı ülke vatandaşları ise talepleri ile genel sağlık sigortası kapsamına alınmaktadır. Bakan GSS prim borcu affı hakkında açıklama yaptı. 

GSS HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN sgk.gov.tr

GSS borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili süreç tamamlandı. GSS borcunu sildirmek isteyenler için fırsat doğdu. Daha önce hiç gelir testine girmeyenler, ocak ayına kadar gelir testi başvurusunda bulunarak yeni yıla borçsuz girebilirler. Yaşadıkları hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşların eski borçlar silinecek. Peki, GSS borcu affı için ve gelir testi için son gün ne zaman?

18-03/26/gss-borcu-sildirme.jpg

GSS PRİM BORCU SİLDİRMEDE HANE GELİRİ ÖNEMLİ

Bu kişiler eğer daha önce hiç gelir testine girmemişlerse, 2 Ocak 2017'ye kadar gelir testi yaptırıp kısmi aftan yararlanabilecekler. Buna göre daha önce hiç gelir testine girmeyen bir kişi, 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırırsa ve yaşadığı hane içindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise, geriye dönük bütün borçları silinecek. Bu kişi prim affından yararlanmış olacak. Bu nedenle bu durumdaki kişilerin mutlaka 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu sayede yeni yıla GSS borcu olmadan girebilirler.

FAİZ, CEZA, ZAM YOK

Daha önce hiç gelir testine girmeyen kişiler gelir testi yaptırırlarsa ve gelirleri asgari ücretin üçte birinden daha yüksek ise, bu durumda geçmişe dönük borçları gelir testinin sonucuna göre güncellenecek. Bu borcu peşin olarak ödeyen kişilerin GSS borçlarının faiz, gecikme zammı ve cezaları silinecek. Dolayısıyla güncellenen borcun yalnızca ana parası ödenecek. Güncellenen borç miktarının taksitle ödenmesi halinde ise gecikme zammı ve cezası silinecek. Dolayısıyla peşin ödeyen faizden de kurtulacak, GSS borcunu 12 taksitle ödeyenler ise gecikme zammı ve cezası ödemeyecek.

GSS BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

GSS borç sorgulama işlemi, Sosyal Güvenlik Kurumunun online olarak yapılmasına olanak verdiği bir işlemdir. SGK bu borç sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden yaptırmaktadır. Artık devlet kurumlarına ait birçok online işlem E-Devlet üzerinden yapılmaktadır. E-Devlet sistemi, bu tür sorgulama işlemlerinin yanında birçok vatandaşlık bilgisine de ulaşabileceğiniz bir sanal devlet portalıdır. Bu sistemi kullanabilmek için ise tek yapmanız gereken giriş şifresi almaktır. E-Devlet giriş şifreleri, PTT şubelerinde belli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.

GSS BORÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN...

18-03/26/gss-borcu.jpg

SAĞLIKTAN YARARLANMA HAKKI VAR

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan kişilerin borçlarını yapılandırmaları yalnızca devlete olan borcun ödenmesi anlamına gelmiyor. Bu kişiler borçlarından ötürü sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlardı. Borç yapılandırması sonrası ilk taksit ödendiği andan itibaren bu kişiler sağlık hizmeti almaya başlayabilecekler. Dolayısıyla bu durumdaki kişilerin sağlık hizmeti almasının önünde bir engel de kalmamış olacak.

Daha önce hiç gelir testi yaptırmayanların mutlaka 2 Ocak'a kadar gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu durumdaki kişilere her ay yazılan borç miktarı, gelir testi yaptırmaları halinde güncelleneceği için bu kişiler kârda olacaklar. Dolayısıyla borçlarının bir miktarı otomatik silinecek. Bu kişilerin gelirleri asgari ücretin üçte birinden düşükse borçları tamamen silinecek. Bu fırsatın kaçırılmaması gerekiyor.

NEREYE BAŞVURULACAK?

Daha önce gelir testi yaptırmayan kişiler başvurularını SGK'ya değil, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapacak. Vakıflar illerde valiliklerde, ilçelerde ise kaymakamlıklarda bulunuyor. Bu kişiler önce SYDV'lere başvurup gelir testi yaptıracaklar, daha sonra SGK'ya başvuracak.


 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN