Ticaret Bakanlığı, 2025’in ilk beş ayında 3.081 operasyonla toplam 26,5 milyar TL’lik kaçak eşya ve uyuşturucu yakaladı. Mayıs ayında tek başına 10 milyar TL’ye yaklaşan yakalamalarla rekor kırılırken, bakanlık kaçakçılıkla mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurguladı.
Ticaret Bakanlığı, 2025 yılının ilk beş ayında kaçakçılıkla mücadelede önemli başarılara imza attı. Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat birimlerinin yürüttüğü operasyonlarda, gelişmiş analiz sistemleri ve yüksek teknolojili altyapıların desteğiyle 3.081 ayrı müdahale gerçekleştirildi. Ocak-Mayıs döneminde toplam 26,5 milyar TL değerinde kaçak eşya ve uyuşturucu madde ele geçirildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 95’lik bir artışa işaret ediyor.
MAYIS AYINDA TARİHİ SEVİYEDE YAKALAMA
Sadece mayıs ayında düzenlenen operasyonlarda, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 140 artışla toplam 9,9 milyar TL değerinde kaçak ürün ele geçirildi. Bu tutar, tek ayda kaydedilen en yüksek yakalamalardan biri olarak kayıtlara geçti.
UYUŞTURUCUDAN LÜKS ARAÇLARA GENİŞ YELPAZEDE YAKALAMALAR
Yılın ilk beş ayında ele geçirilen kaçak eşyalar arasında 15,2 ton uyuşturucu madde, 79 milyon 425 bin adet tütün ve alkollü ürün, 33 milyon 334 bin adet tekstil ürünü ve 20 milyon 47 bin adet çeşitli eşya yer aldı.
Mayıs ayına ait öne çıkan yakalamalar ise şu şekilde:
3,8 ton uyuşturucu madde
4 milyon 858 bin adet tekstil ürünü
2 milyon 112 bin adet çeşitli eşya
182 adet lüks araç
Ayrıca elektronik eşyadan tarihi eserlere, canlı hayvandan sahte gıdaya kadar geniş bir yelpazede kaçakçılık girişimi engellendi.
BAKANLIKTAN KARARLILIK MESAJI
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ülkemiz ekonomisine zarar veren, haksız rekabete yol açan, toplum sağlığını tehdit eden ve gençlerimizin geleceğini riske atan her türlü kaçakçılık faaliyetinin karşısında olmaya devam edeceğiz. Yasal ticaretin korunması ve kaçak ticaretin önlenmesi amacıyla tüm birimlerimizle kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz” ifadelerine yer verildi.