Gündem yaratacak iddia: Turkcell komşu ülkeye satılıyor

Gündem yaratacak iddia: Turkcell komşu ülkeye satılıyor

Canlı yayında gündem yaratan iddia! İbrahim Kahveci ve İsmail Saymaz Varlık Fonu kontrolündeki Turkcell'in Azerbaycan'a satılma planlarını değerlendirdi.

Türkiye ekonomisinde son dönemde sıkça dillendirilen özelleştirme iddialarına bir yenisi daha eklendi. Gündemdeki son bomba, iletişim ve teknoloji devi Turkcell'in satışı üzerine oldu. Televizyon ekranlarında yayınlanan ve ekonomi gündeminin nabzını tutan bir tartışma programında, gazeteciler KARAR yazarı ekonomist İbrahim Kahveci ve gazeteci İsmail Saymaz'ın gündeme getirdiği 'Azerbaycan'a satış' iddiası, piyasalarda ve kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomi politikaları çerçevesinde yeni kaynak arayışlarının sürdüğü bir dönemde ortaya atılan bu iddia, gözleri Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) en değerli varlıklarından biri olan Turkcell'e çevirdi.

CANLI YAYINDA DİKKAT ÇEKEN 'PERSONEL SAYISI' KIYASLAMASI

Satış iddialarının masaya yatırıldığı canlı yayında, Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci'nin Türk Telekom ve Turkcell üzerinden yaptığı yapısal karşılaştırma dikkat çekti. Kurumların potansiyel satış cazibelerini personel sayıları üzerinden analiz eden Kahveci, Turkcell'in olası bir özelleştirme için neden daha ön planda tutulabileceğini rakamlarla açıkladı. Kahveci'nin paylaştığı verilere göre; Türk Telekom bünyesinde 51 bin 750 personel istihdam edilirken, pazarın diğer güçlü oyuncusu Turkcell'de bu rakam 5 bin 481 seviyesinde bulunuyor. Bu ciddi personel sayısı farkının, Turkcell'i potansiyel alıcılar (özellikle Azerbaycan merkezli yatırımcılar) gözünde daha 'verimli' ve operasyonel anlamda daha 'cazip' kıldığı vurgulandı.

ÖZELLEŞTİRMEDE KAMU YARARI VE REKABET VURGUSU

Programda sadece satış ihtimali değil, olası bir özelleştirmenin toplumsal ve ekonomik sonuçları da derinlemesine tartışıldı. İbrahim Kahveci, Türkiye'deki özelleştirme mantığının genellikle "para odaklı" ilerlediğini ve bunun yanlış olduğunu belirterek uyarılarda bulundu. Gerçek ve faydalı bir özelleştirmenin, piyasada rekabeti artırması gerektiğinin altını çizen deneyimli gazeteci, "Özelleştirme yapacaksanız, bunu sadece nakit girdisi sağlamak için değil, sektörel rekabeti artırmak için yapmalısınız. Rekabetin olduğu bir ortamda toplum fayda sağlar; internet faturaları ucuzlar ve hizmet kalitesi artar. Ancak bizde özelleştirmelere sadece kar ve sıcak para odaklı bakılıyor." ifadelerini kullanarak, olası bir Turkcell satışında kamu yararının gözetilmesi gerektiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE VARLIK FONU'NUN EN DEĞERLİ ŞİRKETLERİNDEN BİRİ

Azerbaycan'a (Azercell veya benzeri fonlara) satılacağı iddia edilen Turkcell, Türkiye ekonomisinin en stratejik ve değerli şirketleri arasında yer alıyor. Mart 2026 itibarıyla şirketin güncel ortaklık yapısı ve piyasa değeri, iddia edilen operasyonun büyüklüğünü de gözler önüne seriyor:

Yönetim Kontrolü: Turkcell'in yönetimi, hakim ortak sıfatıyla Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) kontrolünde bulunuyor. TVF, yönetim kurulunda çoğunluğu belirleme ve stratejik kararları alma yetkisine sahip.

Güncel Piyasa Değeri: Borsada işlem gören dev şirketin toplam piyasa değeri, Mart 2026 itibarıyla yaklaşık 237 milyar TL (yaklaşık 5,4 milyar Dolar) seviyesinde işlem görüyor.

Varlık Fonu'nun Payı: Şirketin en büyük hissedarı olan TVF'nin elinde bulundurduğu yüzde 26,2'lik payın (yönetim kontrolü sağlayan imtiyazlı hisseler dahil) mevcut borsa değeri üzerinden finansal karşılığı yaklaşık 1,4 milyar Dolar civarında hesaplanıyor.

Önümüzdeki günlerde ekonomi yönetiminin ve Türkiye Varlık Fonu yetkililerinin, giderek daha yüksek sesle konuşulmaya başlanan bu dev satış iddiasına ilişkin resmi bir açıklama yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN