Hakan Bayrakçı'dan ezber bozan anket çıkışı: Muhalefetin 3-4 puanı anketlere yansımıyor

Hakan Bayrakçı'dan ezber bozan anket çıkışı: Muhalefetin 3-4 puanı anketlere yansımıyor

SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı, gazeteci Fatih Altaylı'ya yaptığı açıklamada seçmenin fikrini söylemekten çekindiğini ve muhalefetin oyunun anketlerde 3-4 puan düşük göründüğünü iddia etti.

Türkiye'de siyasetin nabzını tutan kamuoyu araştırma şirketlerinin son dönemde yayımladığı ve birbirleriyle ciddi farklılıklar gösteren anket sonuçları tartışma yaratmaya devam ediyor. 2023 genel seçimleri ile 2024 yerel seçimlerindeki isabetli tahminleriyle dikkat çeken SONAR Araştırma'nın Başkanı Hakan Bayrakçı, anketler arasındaki bu büyük uçurumun perde arkasını gazeteci Fatih Altaylı'ya anlattı. Sahadaki son durumu ve seçmen psikolojisini değerlendiren Bayrakçı, kararsız seçmen oranının tarihi seviyelere ulaştığını belirterek, muhalefet bloğunun anketlere yansımayan gizli bir oy potansiyeli olduğuna dikkat çekti.

ANKETLER ARASINDAKİ BÜYÜK ÇELİŞKİ VE SONAR'IN SON VERİSİ

Siyasi kulislerde, bazı araştırma şirketlerinin AK Parti'yi, bazılarının ise CHP'yi birinci parti olarak göstermesi kafa karışıklığına neden oldu. Fatih Altaylı'nın aktardığına göre; Optimar, Genar ve Betimar gibi firmaların araştırmalarında AK Parti önde görünürken, diğer pek çok ankette CHP zirvede yer alıyor. Bu tabloyu değerlendiren Hakan Bayrakçı, diğer firmaların sonuçlarını eleştirmemeyi tercih ederek kendi verilerini paylaştı. En son şubat ayında sahaya indiklerini belirten Bayrakçı, "Bizim sonuçlarda CHP, AK Parti’nin 3,5 puan önünde görünüyor. Bayramdan sonra yeni anket için sahaya çıkıyoruz. İran-İsrail savaşı nasıl bir etki yapmış, bir değişim olmuş mu hepsini göreceğiz. Açıkçası ben büyük bir değişim olduğunu zannetmiyorum ama görmeden söyleyemeyiz." ifadelerini kullandı.

KARARSIZ SEÇMEN ORANI YÜZDE 34'LERE DAYANDI

Hakan Bayrakçı'nın açıklamalarındaki en can alıcı nokta ise "kararsızlar" üzerinden şekillendi. Kırk yıllık kamuoyu araştırmacılığı tecrübesine dayanarak mevcut tabloyu okuyan Bayrakçı, anketlerdeki asıl sorunun kararsız seçmenlerin dağıtımı olduğunu vurguladı. Normal şartlarda kararsız veya fikrini belirtmek istemeyen seçmen oranının yüzde 20 ile 25 bandında seyrettiğini ve bu oranın partilerin oy ağırlığına göre dağıtılabildiğini belirten Bayrakçı, günümüzde bu oranın yüzde 30'un üzerine çıktığını, yer yer yüzde 32-34 seviyelerini gördüğünü ifade etti. Bayrakçı, bu kadar yüksek orandaki bir kararsız kitlesini matematiksel olarak doğru bir şekilde paylaştırmanın zorluğuna dikkat çekti.

MUHALEFETİN OYU EN AZ 3 PUAN DAHA DÜŞÜK GÖRÜNÜYOR

Kararsızların neden bu kadar yüksek çıktığına dair sosyolojik bir tespit yapan SONAR Başkanı, seçmenlerin siyasi tercihlerini açıkça ifade etmekten korktuğunu iddia etti. Anketlere verilen yanıtların gerçeği tam olarak yansıtmadığını savunan Bayrakçı, durumu şu çarpıcı sözlerle özetledi: "Ankete katılan seçmen yanıt vermeye çekiniyor. Gerçek fikrini söylemiyor. Ben bu yüzden muhalefetin en az 3-4 puanının anketlere yansımadığını düşünüyorum. Tecrübem bana bunu anlatıyor. Muhalefetin oyu en az 3 puan daha düşük görünüyor."

Fatih Altaylı'nın, bu gizlenen oyların doğrudan CHP'ye mi ait olduğu yönündeki sorusunu da yanıtlayan Bayrakçı, "CHP mi, İYİ Parti mi, Yeniden Refah mı, Zafer mi, Anahtar mı bilemeyiz. Büyük pay elbette CHP’nindir mantık olarak ama genel olarak iktidar bloğu olduğundan daha yüksek görünüyor diye düşünüyorum." diyerek, mevcut anketlerin iktidarı olduğundan daha güçlü, muhalefeti ise olduğundan daha zayıf gösterdiği tezini ortaya koydu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN