Halit Yukay'ın ölümüne ilişkin bilirkişi raporu çıktı: 'Denizcilik literatüründe hiç rastlanılmadı'

Halit Yukay'ın ölümüne ilişkin bilirkişi raporu çıktı: 'Denizcilik literatüründe hiç rastlanılmadı'

Yalova’dan Bozcaada’ya gitmek üzereyken kaybolan iş insanı Halit Yukay’ın 19 gün süren arama çalışmalarının ardından Balıkesir açıklarında cansız bedeni bulunmuştu. Soruşturmada hazırlanan bilirkişi raporu, Yukay’ın sürat teknesi 'Graywolf'un, 'Arel-7' isimli kuru yük gemisine tam seyir hızıyla ve doğrudan çarptığını kesinleştirdi. Raporda, kazanın denizcilik literatüründe "neredeyse hiç rastlanmayan" istisnai bir olay olduğu vurgulandı.

4 Ağustos günü deniz yolculuğuna çıktıktan sonra kaybolan 43 yaşındaki Halit Yukay’ın trajik ölümüyle ilgili Bandırma Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada kritik iddianame tamamlandı. Yukay’ın cansız bedeni, kayboluşundan 19 gün sonra 68 metre derinlikte, sol kolundaki saatinden yapılan ilk tespitin ardından çıkarılmıştı.

ÇARPIŞMA KESİNLEŞTİ: MİKRO BOYA KANITI

Soruşturma kapsamında incelenen ‘Arel-7’ kuru yük gemisinin radar kayıtları, rotası ve gövdesindeki hasarlar, çarpışmayı kesinleştirdi.

Teknik Analiz: Bursa Kriminal Polis Laboratuvarı’nda yapılan incelemeler, 'Arel-7'nin çarpma bölgesinden alınan mikro boya örnekleri ile Yukay'ın parçalanan teknesinden alınan boya katmanlarının renk ve fiziksel yapı açısından birebir uyumlu olduğunu ortaya koydu. Bu bulgu, iki deniz aracının fiziksel temasının kesin kanıtı oldu.

Gemi İzleri: Çanakkale'de kazadan bir gün önce hasarsız görünen geminin baş tarafında, 5 Ağustos'ta İzmit'te çekilen fotoğraflarda belirgin çarpma izleri tespit edildi. Ayrıca, kaptan Cemal Tokatlıoğlu ve mürettebatın limana yanaşma anında gövdeyi kontrol ettiği güvenlik kayıtları da dosyaya eklendi.

KAZA ANI DETAYI: TELEFON GÖRÜŞMESİ

İddianamede, kazanın meydana geldiği 17.09 anında 'Arel-7'nin seyir güzergâhından çıkarak daire çizdiği ve bu hareketin, Halit Yukay’ın telefonunun sinyal verdiği son saniyelerle eşleştiği belirtildi.

Bu sırada ünlü oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ile telefonla konuşan Yukay’ın son anlarına dair detaylar ortaya çıktı. Tatlıtuğ, ifadesinde görüşmenin normal seyrinde devam ederken aniden "sağanak benzeri bir ses" duyduğunu ve hattın koptuğunu anlattı.

KUSUR VE HUKUKİ SÜREÇ

Bilirkişi raporunda, kazanın oluşumunda kusur dağılımı şu şekilde belirlendi:

Halit Yukay (Asli Kusurlu): Raporda, teknede radar reflektörü bulunmaması, tekne renginin düşük görünürlük yaratması ve Yukay'ın kaza anında alt kamarada telefonla görüşme yaptığı için gözcülük görevini ihmal etmesi asli kusur nedenleri olarak sıralandı.

Kaptan Cemal Tokatlıoğlu (Tali Kusurlu): Kaptan Tokatlıoğlu'nun köprü üstünde vardiya tutmasına rağmen gözcülük konusunda ihmali bulunduğu belirtildi. Ancak küçük bir sürat teknesinin yüksek hızla doğrudan çarpmasını öngörmesinin teknik olarak mümkün olmadığı ifade edildi.

İddianame, gemi kaptanı Cemal Tokatlıoğlu hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçundan 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası talep ederken, gemi şirket yetkilisi ve $8$ mürettebat hakkında ise "yardım ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeme sonucu ölüme neden olma" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi.

Erdek 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianame kapsamında $10$ sanığın yargılanmasına Aralık ayında başlanacak.

YORUMLAR (3)
3 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN