Hansaray'ın duvarları çatladı! Rusya'nın restorasyonu zarar veriyor

Hansaray'ın duvarları çatladı! Rusya'nın restorasyonu zarar veriyor

Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği Hansaray, Rusya'nın başlattığı restorasyon çalışmalarında zarar gördü. Hansaray'ın duvarlarında büyük çatlaklar oluştu.

Rusya'nın Kırım'da bulunan Hansaray'a yönelik restorasyon çalışmalarında Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği zarar görmeye devam ediyor. Restorasyon çalışmaları başladığında Avrupa'da faaliyet gösteren Kırım Türkleri dernekleri, Hansaray'a yönelik restorasyon çalışmalarını endişeyle takip ettiklerini bildirmişti.

Tüm uyarılara ve çağrılara rağmen Hansaray'ın duvarında büyük bir çatlak oluştu. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Edem Dudakov, sosyal medyada duvarlarında büyük çatlakların oluştuğu Hansaray’ın Muhafız Bloğu’nun resimleri paylaşarak, "Muhafız Bloğu yıkılıyor. Bu çatlaklar son bir hafta içinde oluştu. Sırada Büyük Han Camii var. Şimdiden caminin her yerinde küçük çatlaklar var. Beton kirişleri duvarlara aşırı yük uyguluyor. Kireçtaşı duvarların erozyonu her yerde görünüyor. 2018-2020 yılları arasında Han Camii’nin çatısı değiştirildiğinde koruyucu bir tente kullanılmadığı için cami binasının tüm yapı elemanlarına ve temeline su nüfuz etti. Bundan dolayı hem caminin hem de Muhafız Bloğu’nun temeli kaymaya başladı” ifadelerini kullandı.

1.jpg

MUHAFIZ BLOĞU'NUN DA TEMELİ KAYDI

Edem Dudakov, 'işgalci yönetimin' başlattığı Çürük Su Nehri’nin yatağını derinleştirme çalışmalarının da Muhafız Bloğu’nun temelinin kaymasına neden olduğunu belirtti. Nehir yatağı derinleştirme çalışmaları, nehrinin alt bölgelerinden başlayarak Hansaray’a aşama aşama yaklaşmak yerine işgalciler, çalışmaları tam Hansaray’ın önünde 2021 yılının sonbahar aylarında tam yağmurlu havaların döneminde başlattı.

"ONU KURTARACAK KİMSE YOK"

Yönetimin amacının para aklamak olduğunu, "sözde restorasyon" çalışmalarının deneyimsiz, sorumsuz firmalara yaptırıldığını dile getiren Dudakov, “Hansaray, beceriksizlik, kayıtsızlık ve yolsuzluk nedeniyle yok oluyor. Onu kurtaracak kimse yok…" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN