Dünyanın en değerli tarım ürünleri arasında yer alan ve anavatanı Avustralya olan macadamia cevizi (fındığı) için Türkiye’de üretim adımları atıldı. Büyük oranda ithal edilen yüksek katma değerli ürün için Akdeniz kuşağında deneme dikimleri başladı. Uzmanlar, iklim uyumu sağlandığında üretimin ilerleyen yıllarda artmasını öngörüyor.
AKDENİZ KIYILARINDA DENEME DİKİMLERİ BAŞLADI
Yıl boyu sıcak iklim isteyen ve dona karşı oldukça hassas olan macadamia ağacı için en elverişli şartlar Akdeniz sahil şeridinde mevcut. Bu doğrultuda Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa, Mersin’in Anamur ve Bozyazı ilçeleri ve Adana kıyı kesimlerinde deneme fidanları toprağa bırakıldı.

Türkiye pazarındaki macadamia cevizleri şuan Avustralya, Güney Afrika ve Kenya gibi ülkelerden getiriliyor. Daha ticari ölçekte bir üretim olmasa da bölgede artan tropikal meyve yatırımlarının sayesinde macadamia cevizi, üreticiler için geleceğin yüksek getirili alternatif tarım ürünleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.
