Hrant Dink'in katili Ogün Samast için yeni iddianame

Hrant Dink'in katili Ogün Samast için yeni iddianame

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast hakkında yeni iddianame hazırlandı. Samast’ın “suça sürüklenen çocuk” olarak yer aldığı iddianamede, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte silahlı terör örgütü adına suç işlemek” suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in geçtiğimiz gün tahliye edilen katili Ogün Samast hakkında yeni bir iddianame hazırlandı. İddianamede Samast'ın 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sağlanan iddianamede Arat, Delal, Hasrof, Rahil Dink ve Sera Dink Nazarıan müşteki olarak yer alırken, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulunduğu kaydedildi.

'BÜYÜK KAHRAMAN OLACAKSIN'

Yasin Hayal'in "suç örgütün yöneticisi olmak", Erhan Tuncel ve Ogün Samast'ın ise "suç örgütün üyesi olmak" suçundan cezai olarak ifade edilen iddianamede, Samast'ın 5 Aralık 2014'te savcılıkta bunu ifadeye de yer verildiği, raporlandığı aktarıldı:

"Mektupta yazdığım gibi Yasin önce beni Erhan Tuncel'in evine götürdü. Ben evde bilgisayarda oyun oynuyordum. O sırada benim bulunduğum yerin 3 metre arkasında mutfak bölümü vardı, mutfağın kapısı açıktı. Erhan'la Yasin konuşuyordu. Ben de kulak misafiri oldum. Erhan' 'Ramazan Akyürek ve Fuat müdürü' diye konuştunu duyunca dinledim. Yasin dedi ki, 'O zaman sırtımız sağlam.' dedi. Evden çıkınca Yasin'e sordum. Yasin dedi ki, 'Ben Ramazan Akyürek'i tanıyorum. İsmen de tanıyorum Trabzon'da müdürlük yaptı ama Fuat müdür kim?' Yasin de bana, 'Erhan'ın tanıdıkları, biz bu işi başka bir sertifika yaptıracaktık.Çocuklardan vazgeçti, Erhan eğitimli referans almış Ramazan müdürü hatta 'İstanbul emniyet amiri bile biliyor ama arkanızda hepsi, düşünün, büyük kahraman olacaksın, cayarsan fena olur yakarım seni ' dedi.Ben de öncesinde olduğu gibi tekrar 'peki' dedim.Ben Yasin'e 'Olay nasıl olacak?' Yasin de bana 'Direkt olarak vuracaksın, bu şekilde imzalayacaksın' dedim. Ayrıca bana bayrak verdi otobüslerden Trabzon'a dönerken 'Samsun'dan seni alacaklar, eğer burada alınırsan Ramazan müdür açığa çıkar.' dedi."

'YÖNETİM KURUMLARINI ELE GEÇİRMEK İÇİN İZLENEN STRATEJİLER'

FETÖ terörizminin, tüm anayasal kurumlarını ele geçirmeye yönelik nihai hedef hedefi askeriye, mülkiye, emniyet, yargı ve diğer biriktirecekler ifade edildi.

İddianamede, düzenli olarak, yönetim kurumlarını ele geçirmek için izlenen stratejiler anlatılarak, Dink cinayeti sonrası gizli olarak yürütülen İstanbul İstihbarat Müdürlüğünü ele geçirebilir, daha sonra ise bu şubenin seçenekleriyle Ergenekon, Balyoz, Ayışığı, Askeri Casusluk, Cizre/Temizöz, Devrimci Karargah, Tahşiye, Selam Tevhid, 17-25 Aralık'taki operasyon ve davalarının devamında 15 Temmuz hain darbe girişiminin ilerleyen sürecin başlatıldığı vurgulandı.

İDDİANAMEDE 'SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK' OLARAK YER ALIYOR

Ogün Samast hakkında FETÖ/PDY'nin terör örgütüne ilişkin somut delil elde edilemediği iddianamede, Samast hakkında ele geçirilen bir kısım delillerin saklandığı yönetici ve üyelerle belli bir irtibatının olduğu, bu irtibatla şüpheliler Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'le birlikte Samast'ın Dink cinayetini işlerken ve sonrasında bundan sonraki çıkar ve faaliyetler alanında hareket ettiği ortaya konulduğu anlatıldı.

Ogün Samast'ın 'Suça sürüklenen çocuk' olarak yer aldığı iddianamede, Samast'ın "silahlı teröre üye olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapsi istendi.

İddianame, incelenmek üzere İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurduğu, Dink'in katili Samast'ın olayında 18 yaşında küçük olması nedeniyle süreleri ayırarak, İstanbul Nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine karar cezası verildi.

Mahkeme, 6008 sayılı "Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda değiştirilebilmesine izin verilen Dair Kanun'un 8. maddesiyle, CMK'nın 250. maddesinin 4. bendine olaylarındaki kritik olması gerektiği, Samast durumu davanın çocuk mahkemesine göndermişti.

İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 Temmuz 2011'de Samast'ı, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Olay tarihinde Ogün Samast'ın 16 yaşını bitirmiş, 17 yaşını tamamlamamış olduğunu mahkeme heyeti yapmıştı, Samast'ın cezasını üçte bir oranda indirimi elde eden 21 yıl 6 aya indirmişti.

Samast'ı "ruhsatsız silah taşıma" suçundan da 2 yıl hapis ve 900 lira adli para cezasına mahkum eden mahkeme heyeti, olay tarihindeki yaşını göz önünde alarak bu cezayı da 1 yıl 4 ay hapis ve 600 lira adli para cezasına çevirmişti.

Öte yandan Samast, cezaevindeyken Silivri 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki cezaevindeki gardiyanlara saldırdığı açılan davada 5 yıl 1 ay 13 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN