İçişleri Bakanlığı 7 aşamalı güvenlik modeli: Yapay zeka dönemi ve yeni okul tedbirleri

İçişleri Bakanlığı 7 aşamalı güvenlik modeli: Yapay zeka dönemi ve yeni okul tedbirleri

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, yapay zeka destekli 7 aşamalı yeni güvenlik modelini duyurdu. Okullara özel kurullar oluşturulurken, Gülistan Doku dosyasında eski Tunceli valisi tutuklandı.

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, İstanbul kentinde medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelerek Türkiye genelinde uygulanacak yeni nesil asayiş politikalarını açıkladı. Klasik emniyet reflekslerinin ötesine geçildiğini vurgulayan Çiftçi, veri analizi ve yüksek teknolojik takip kapasitesiyle desteklenen proaktif güvenlik mimarisi vizyonunu kamuoyuyla paylaştı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 7 AŞAMALI GÜVENLİK MODELİ

Değişen suç profilleri ve göç hareketliliğine karşı geliştirilen yeni sistem, suçu kaynağında kurutmayı hedefliyor. Akademik verilerle desteklenen bu strateji, suç oranlarını dijitalleşme ekseninde minimuma indirmek için erken uyarı sistemlerini kullanacak. Güvenlik güçleri artık olay yaşandıktan sonra değil, riskler filizlenmeden müdahale kabiliyetine sahip olacak.

OKULLARDA YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NASIL OLACAK?

Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde yaşanan son olayların ardından Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürütülerek 81 il valiliğine kapsamlı bir genelge gönderildi. Buna göre, şubat ve eylül aylarında yapılan olağan değerlendirmeler artık her ayın ilk haftası düzenli olarak gerçekleştirilecek. Her eğitim kurumunda okul müdürü, rehber öğretmen, kolluk görevlisi ve sosyal hizmetler uzmanının yer alacağı özel bir yapı oluşturulacak.

bakan-ciftci-yeni-guvenlik-sistemini-ilk-kez-duyurdu-yeni-donem-resmen-basliyor-yapay-3296569-202604251724-5.webp

YAPAY ZEKA SUÇLUYA DÖNÜŞMEDEN TESPİT EDEBİLECEK

Bakanlığın tanıttığı yapay zeka destekli analiz programları, bireylerin dijital ayak izleri, sosyal kırılmalar ve bölgesel demografik değişimleri süzerek bir risk haritası çıkarıyor. Bu algoritma odaklı yaklaşım, emniyet birimlerinin sadece suçluyla değil, suçu üreten sosyolojik ve ekonomik damarlarla da mücadele etmesine olanak tanıyor. Devletin güvenlik aygıtı, büyük veri işleme kapasitesi sayesinde potansiyel kriz noktalarını önceden kestirerek önleyici devriye ve sosyal hizmet müdahalesi başlatacak.

İçişleri Bakanlığının açıkladığı bu yeni vizyon, Türk emniyet teşkilatında köklü bir paradigma değişimine işaret ediyor. Reaktif yani olay sonrası müdahale mantığından, yapay zeka tabanlı proaktif bir mimariye geçiş, akıllı şehir konseptlerinin asayişe entegre edilmesi anlamını taşırken, faili meçhul davalarında yeni bir hukuki sürecin de emsali bu şekilde oluşturulmuş bulunmakta.

YAPAY ZEKADA YERLİ ALT YAPI

Bakanlığın 'proaktif güvenlik' olarak tanımladığı bu dijital dönüşüm, tamamen yerli mühendislik ürünü bir ekosistem üzerinde yükselecek. HAVELSAN'ın geliştirdiği geniş alan analiz yazılımları ve ASELSAN'ın sunduğu yüksek çözünürlüklü görüntü işleme teknolojileri, yeni güvenlik modelinin omurgasını oluşturacağı tahmin ediliyor.

Sistem, 2026 yılının üçüncü çeyreğinde üç büyükşehirde (İstanbul, Ankara, İzmir) başlatılacağı ve pilot uygulamaların başlayabileceği tahmin ediliyor.

Aşama

Planlanan Aksiyon

Sorumlu Paydaşlar

1. Analiz

Risk ve tehdit haritalarının dijital olarak yenilenmesi.

İçişleri Bakanlığı, Emniyet

2. Fiziki Tedbir

Sahadaki fiziki güvenlik bariyerlerinin artırılması.

Valilikler, Kaymakamlıklar

3. Teknolojik İzleme

Erken uyarı sistemi ile risklere anında müdahale.

Siber Suçlar, İstihbarat

4. Sağlık Takibi

Toplum sağlığı merkezlerine risk grubu takip görevi verilmesi.

Sağlık Bakanlığı

5. Rehberlik

Okul içi rehberlik ve güvenlik birimlerinin koordinasyonu.

MEB, Sosyal Hizmetler

6. Entegrasyon

İlgili tüm bakanlıkların veri ağlarını birleştirmesi.

Cumhurbaşkanlığı, Tüm Bakanlıklar

7. Farkındalık

Acil durumlar için sahada eğitim ve simülasyon yapılması.

AFAD, Sivil Toplum Kuruluşları

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN