İlkbahar mevsiminde Türkiye genelinde yaşanan ani hava değişimleri tehlikeli boyutlara ulaşıyor. İçişleri Bakanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 2 Nisan 2026 Perşembe günü için peş peşe acil kodlu uyarılar yayımladı. Paylaşılan risk haritasında yurdun büyük bir bölümü "Sarı" (Az Tehlikeli) koda bürünürken; Ege, Akdeniz, Marmara ve İç Anadolu bölgelerindeki birçok il için sel, çatı uçması ve soba zehirlenmelerine karşı hayati uyarılarda bulunuldu.

Türkiye, perşembe gününü şiddetli fırtına ve kuvvetli sağanak yağışların etkisi altında geçirmeye hazırlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün anlık verilerini değerlendiren İçişleri Bakanlığı, resmi X hesabı üzerinden vatandaşları teyakkuza geçiren kapsamlı bir uyarı metni yayımladı.
Yayımlanan hava durumu risk haritasında yurdun batı, iç ve güney kesimlerinin ağırlıklı olarak sarı kodlu uyarı alanında olduğu görülürken, il il beklenen tehlikeli hava olayları şu şekilde sıralandı:
EGE VE AKDENİZ'DE FIRTINA VE 'ÇOK KUVVETLİ' SAĞANAK
Özellikle kıyı şeridinde yaşayan vatandaşların perşembe günü son derece dikkatli olması gerekiyor:
Muğla, Aydın (Batı kesimleri) ve İzmir (Güney ve Batı kesimleri): Bu bölgelerde güney yönlerden esecek çok kuvvetli fırtına bekleniyor.
Antalya: İlin merkez ve doğu ilçelerinde yerel olarak 'kuvvetli ve çok kuvvetli' gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yapıldı. Sel ve su baskını riski yüksek.
Doğu Akdeniz (Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş): Gün boyu aralıklı ve yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış etkili olacak.
BAŞKENT ANKARA, MARMARA VE GÜNEYDOĞU DA YAĞIŞA TESLİM
Yağışlı hava dalgası yurdun iç ve güney kesimlerini de vuracak:
Ankara: Başkentte yağışların zamanla il genelinde kısa süreli ve yerel gök gürültülü sağanak şeklinde etkili olması bekleniyor.
Marmara Bölgesi: Çanakkale il geneli ile Balıkesir'in batı ilçelerinde aralıklı, yerel ve kuvvetli sağanak yağış geçişleri yaşanacak.
Güneydoğu Anadolu: Gaziantep, Kilis, Adıyaman ve Şanlıurfa çevrelerinde yerel kuvvetli sağanak yağışlara karşı tedbirli olunması istendi.
İÇ KESİMLERDE LODOS VE KARBONMONOKSİT TEHLİKESİ!
İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasında yağışlar kadar rüzgarın yıkıcı etkisine de dikkat çekildi. İç Anadolu'nun güney ve doğusu, İç Ege ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güney yönlerden (lodos) kuvvetli rüzgar ve fırtına bekleniyor.
Bakanlıktan Hayati Uyarılar: Bakanlık yetkilileri, beklenen bu şiddetli hava olayları nedeniyle vatandaşların şu olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmasını ve yerel idarelerin uyarılarını dikkate almasını önemle hatırlattı:
- Ani sel ve su baskınları
- Dağlık ve eğimli arazilerde heyelan riski
- Yıldırım düşmesi
- Ulaşımda yaşanabilecek ciddi aksamalar
- Şiddetli rüzgar nedeniyle çatı uçması ve ağaç/direk devrilmesi
- Lodos nedeniyle soba ve doğalgaz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri
