Irak Başbakanı'ndan PKK'ya uyarı: Topraklarımızdan başka bir ülkeye saldırılmasına izin veremeyiz

Irak Başbakanı'ndan PKK'ya uyarı: Topraklarımızdan başka bir ülkeye saldırılmasına izin veremeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 yıl aradan sonra Irak'a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan'la görüşmesinin ardından PKK'ya uyarılarda bulunan Irak Başbakanı Sudani, "Irak topraklarından başka bir ülkeye saldırı düzenlenmesine izin veremeyiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 13 yılın ardından Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti. Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl sonra gittiği Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

İlk olarak konuşan Irak Başbakanı Sudani, Irak ve Türkiye'nin bölünmez bir bütün olduğunu söyleyerek, "Irak topraklarından başka bir ülkeye saldırı düzenlenmesine izin veremeyiz. Türkiye ve Irak'ın istikrarını sağlayacak güvenlik işbirliğinde mutabık kaldık" dedi.

Daha sonra söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ve heyetler arası görüşmelerde en önemli gündem maddesinin güvenlik ve terörle mücadele olduğunu söyledi. Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

"PKK'YA VE UZANTILARINA KARŞI ATABİLECEĞİMİZ MÜŞTEREK ADIMLARI İSTİŞARE ETTİK"

Sayın Cumhurbaşkanı Reşid ve Sayın Başbakan Sudani ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde, Türkiye-Irak ilişkilerini geniş bir yelpazede ele aldık. Güvenlik ve terörle mücadelede iş birliği en önemli gündem maddelerimizden birini. Irak topraklarından Türkiye'yi hedef alan terör örgütü PKK'ya ve uzantılarına karşı atabileceğimiz müşterek adımları istişare ettik. PKK'nın Irak'ta yasaklı örgüt ilan edilmesini memnuniyetle karşıladık. Resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarındaki varlığının en kısa zamanda sonlanacağına olan inancımı bu vesileyle mevkidaşlarımla paylaştım. Bu komşuluk ve kardeşlik hukukumuzun da gereğidir. Irak hükümetinin bu doğrultuda atacağı her adımda ihtiyaç duyduğu desteği sağlamaya hazırız.

"TÜM TARAFLAR GERİLİMİ TIRMANDIRICI ADIMLARDAN KAÇINMALI"

Bugünkü ziyaretimizi Filistin'de yaşanan insanlık dramının yansımaları altında gerçekleştiriyoruz. Gazze'de akan kanın durması için elimizden geleni yapıyoruz. Mevkidaşlarımla İsrail'in Filistin'de uyguladığı zulüm ve ihtilafın bölgemize etkilerini ele aldık; istişarede bulunduk. İsrail-İran ekseninde yaşanan gelişmeler savaşın yayılma ve tırmanma riskini artırmakta ve dahası Filistin'deki katliamı gölgelemektedir. Bu gerilimden Iraklı kardeşlerimiz de olumsuz etkilenmektedir. Buradan ilgili tüm taraflara gerilimi tırmandırıcı adımlardan kaçınmaları telkinini tekrar hatırlatmak istiyorum.

1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin kurulması bölge barışının anahtarıdır. Türkiye olarak bu amaç doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar 45 bin tondan fazla insani yardım göndererek Gazzeli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik. Bundan sonra da tüm imkanlarımızı Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimiz için seferber edeceğiz.

"IRAK HALKI BİZİM KARDEŞİMİZDİR"

Irak ziyaretimizin ikinci ayağı için birazdan Erbil'e geçeceğiz. Öncesinde Irak'ın asli unsurlarından Türkmen kardeşlerimizle de bir araya geleceğiz, ilave iş birliği imkanlarını ele alacağız. Bu vesileyle Irak'a yönelik siyasetimizde Farklı etnik, mezhebi veya dini kesimler arasında ayrım gözetmediğimizin bilinmesini isterim. Irak halkı bizim kardeşimizdir, dostumuzdur. Tüm Irak'ı bir bütün olarak görüyor ve demografik zenginliğine büyük önem veriyoruz. Kritik bir dönemde gerçekleşen ziyaretimin iyi şeylere vesile olacağına inanıyorum"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN