İran’da mahsur kalan Pegasus uçağı 52 gün sonra İstanbul’a döndü

İran’da mahsur kalan Pegasus uçağı 52 gün sonra İstanbul’a döndü

İran’da hava sahasının kapanması nedeniyle 52 gün boyunca Tahran’da beklemek zorunda kalan Pegasus Hava Yolları’na ait yolcu uçağı, yürütülen operasyonun ardından Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaştı. Uçağın dönüşü havalimanında karşılandı.

Pegasus Hava Yolları’na ait Airbus A321neo tipi “Elif Mina” isimli yolcu uçağı, İran’da yaşanan gelişmeler nedeniyle kapatılan hava sahası nedeniyle 52 gün boyunca Tahran’da beklemek zorunda kaldı.

Hava sahasının kısmen yeniden açılmasının ardından gerçekleştirilen operasyon sonucunda uçak, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’na güvenli şekilde iniş yaptı.

Uçağın Türkiye’ye dönüşü, Pegasus’un ilgili birimlerinin koordinasyonunda yürütülen çalışmalar sonucunda gerçekleştirildi. Süreçte teknik ve diplomatik girişimlerin devreye alındığı belirtildi.

Operasyon kapsamında Airbus A320 tipi “Ayda” isimli ikinci bir uçağın da bölgeye gönderildiği ve bu uçağın dönüş sürecinde eşlik ettiği aktarıldı.

“Elif Mina” isimli yolcu uçağının, 28 Şubat 2026 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen-Tahran hattında son uçuşunu gerçekleştirdiği ve bu tarihten sonra İran’da kaldığı ifade edildi.

KARŞILAMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

İstanbul’a dönüşü beklenen uçak, havalimanında karşılandı. Karşılamaya Güliz Öztürk ile birlikte Pegasus üst yönetimi ve havalimanı ekibi katıldı.

13382466.jpg

Uçağın Türkiye hava sahasına giriş yapmasının ardından apronda alkışlarla karşılandığı bildirildi.

EN GÜVENLİ ROTA TERCİH EDİLDİ

Dönüş uçuşunun yaklaşık üç saat sürdüğü ve uçuş planının güvenlik öncelikli olarak hazırlandığı aktarıldı.

Uçak, Tahran’dan kalkışın ardından 38 bin feet irtifaya çıkarak kuzey rotasını izledi. Bu kapsamda Azerbaycan ve Ermenistan hava sahalarından geçerek Kars üzerinden Türkiye hava sahasına giriş yaptı.

Planlamanın, operasyonel değerlendirmeler doğrultusunda en uygun ve kontrollü rota üzerinden yapıldığı belirtildi.

UÇUŞ EKİPLERİ DAHA ÖNCE TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Süreç kapsamında uçuş ekiplerinin daha önce karayoluyla Türkiye’ye getirildiği, uçakların ise bulundukları noktalarda muhafaza edildiği bilgisi paylaşıldı.

Operasyonun tamamlanmasıyla birlikte hem uçak hem de ilgili ekiplerin güvenli şekilde Türkiye’ye ulaştığı bildirildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN