İsrail 30 gündür üç koldan saldırıyor: Yine mülteci kampını vurdu!

İsrail 30 gündür üç koldan saldırıyor: Yine mülteci kampını vurdu!

Gazze’ye 7 Ekim'den bu yana bomba yağdıran İsrail, dünyanın ateşkes çağrısına kulak tıkayarak sivillerin üzerine bomba yağdırmaya devam ediyor. Gece boyunca karadan ve havadan Gazze'nin kuzeyi ile güneyindeki farklı kentlere saldırılarını sürdüren İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 270 artarak 9 bin 770’e yükseldi. Ölenlerin 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si ise kadın olarak kayda geçti. İşte dakika dakika bölgeden sıcak gelişmeler...

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar 30. gününde devam ediyor. Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, gece boyunca ölüm ve ateş yağdıran İsrail ordusu, abluka altında tuttuğu Gazze'nin merkezindeki El-Megazi Mülteci Kampı'nı vurdu. Saldırıda çoğu kadın ve çocuk en az 51 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

dl.jpg

İsrail ordusu, Endonezya Hastanesi çevresine de en az 15 hava saldırısı düzenledi. Tel Ez-Zater bölgesinde su depolarının vurulması sonucu çevredeki evleri su bastı. Hastanelerin acil servisleri ağır yaralılarla dolu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, Megazi Mülteci Kampı'nı hedef alan "katliam" sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu ve hastanelerin acil servislerinin ağır yaralılarla dolduğunu duyurdu.

gazze.jpg

Savaşın 30. gününde dakika dakika yaşananlar şu şekilde:

01.34: Birleşmiş Milletler’in Filistin Topraklarındaki İnsan Hakları Özel Raportörü Francesca Albanese, Gazze Şeridi’ndeki sağlık sisteminin tamamen çökmesinin yaşanan felaketin boyutlarını ortaya koyduğunu söyledi.

00.47: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de yeniden iletişim hatlarında yaşanan kesinti ve ağır bombardımanlarla ilgili haberlerden derin endişe duyduklarını belirtti.

23.04: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen "Gazze için duaya duruyoruz" etkinliği kapsamında, 90 bin camide yatsı namazı sonrası Filistinliler için dua edildi.

22.50: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bulunan tüm hastanelerin çevresini yoğun bombardımana tuttuğu belirtildi.

22.24: İsrail'in abluka altındaki Gazze'de savaşın başladığı günden bu yana düzenlediği saldırılar nedeniyle 1 milyon 600 binden fazla Filistinli yerinden oldu.

21.50: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, abluka altındaki Gazze Şeridi’ni ikiye böldüklerini ve Gazze kentini tamamen kuşattıklarını söyledi.

21.31: İsrail, bölgede iletişim ve internet hizmetinin çökmesiyle Şifa Hastanesi'nin çevresi dahil Gazze kentinin farklı bölgelerine bir saatten az sürede 100'den fazla hava saldırısı düzenledi.

20.44: İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları şiddetlenirken bölgede iletişim ve internet hizmetlerinin çöktüğü belirtildi.

20.01: Filistin Sağlık Bakanı Miya Keyle, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin uluslar arası topluma "İnsanların 30 gündür katledilmesi yetmedi mi?" çağrısında bulundu.

19.30: İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi çevresini hedef alan şiddetli saldırılar düzenledi.

17.30: İsrail Savunma Güçleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, "İsrail, Gazze'deki sivillerle değil Hamas'la savaşıyor. Hamas'ın terör altyapısını gizlemek için hastaneleri alaycı bir şekilde kullanmasını kabul etmeyeceğiz. Tekrar etmek istiyorum - Hamas'ın terör altyapılarını gizlemek için hastaneleri alaycı bir şekilde kullanmasını kabul etmeyeceğiz. Hamas'ın hastaneleri istismar etmesine bir son verilmelidir" dedi.

17.16: Kassam Tugayları, Gazze’nin kuzeybatısına giren bir, güneyindeki Tel el-Heva'da 2, kuzeyindeki Beyt Hanun'da 3 olmak üzere İsrail ordusuna ait 6 tankın "Yasin-105" anti-tank roketleri kullanılarak imha edildiğini duyurdu.

16.50: Gazze'de hastaneleri ve sivil yerleşimleri bombalamaya devam eden Tel Aviv, yine Bureij mülteci kampını vurdu. Saldırıda en az 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

16.15: Gazze'deki Filistin hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM), İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun Gazze'ye yönelik "nükleer bomba" açıklamasını, "İsrail'in, işlediği savaş suçlarını kabul ettiğine dair bir delil" olması çağrısında bulundu.

16.00: İsrail'in ambulans konvoyunu bombalaması sonrası Refah Sınır Kapısı'ndan tahliyelerin durduğu öğrenildi. Reuters'a bilgi veren Mısırlı kaynaklar, yardım kamyonlarının bölgeye girişine ise izin verildiğini ifade etti.

15.14: Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, "Filistin ve İsrail'deki devam eden ciddi durumu düşündüğünü" belirterek, ateşkes çağrısında bulundu. Papa, konuşmasında, "Filistin ve İsrail'de çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bu ciddi durumu düşünüyorum. Lütfen durun. Rab adına ateşi kesin." dedi.

14:56: Gazze’deki Sağlık Bakanlığı: "İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısı son 24 saatte 270 artarak 9 bin 770’e yükseldi. Ölenlerin 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın"

14.53: Lübnan Hizbullahı’nın ülkenin güneyinde İsrail’e ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA), karadan havaya füzeyle düşürdüğü bildirildi.

14.08: Filistinliler, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü savaşı desteklemekle suçladığı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Ramallah'a gelmesine karşı gösteri düzenledi.

14.01: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Batı Şeria'ya "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

13.48: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin, İsrail'in Gazze halkına yönelik saldırılarına karşı sessiz kalmalarının Batı'nın çifte standardının kanıtı olduğunu söyledi.

13.43: Filistin yönetimi, İsrail'in Filistin hükümeti adına topladığı vergi fonundan Gazze Şeridi'ne ve Filistinli tutuklulara ayrılan miktarın kesilmesi kararı sonrasında vergi fonunu almayı reddetti.

13.32: Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze'deki Kudüs Hastanesi çevresine şiddetli şekilde saldırı düzenlediği belirtilerek, saldırıda ölen ve yaralananların olduğu ifade edildi.

13.25: İsrail ordusunun, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 151'e yükseldi.

12.44: The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD ve İsrail'in, Gazze'ye ilişkin uzun vadeli planlarda görüş ayrılığı yaşadığını öne sürdü.

12.09: İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde kara saldırıları başlattığı 31 Ekim’den bu yana 2 bin 500’den fazla hedefi vurduklarını açıkladı.

11.53: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun abluka altındaki "Gazze Şeridi'ne nükleer silah atılmasının olasılıklardan biri olduğu" açıklaması yapan aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'yu süresiz olarak kabine toplantılarından uzaklaştırdığı bildirildi.

11.44: İran ile Afganistan'daki Taliban yönetimi istihbarat birimlerinin ortak çalışmasıyla, iki ülke arasındaki dağlık bölgede, İran'a İHA saldırısı düzenleme hazırladığında ve Mossad ajanı olduğu öne sürülen 3 kişinin yakalandığı bildirildi.

11.45: İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 40 Filistinliyi gözaltına aldı.

11.29: İsrailli aşırı sağcı Bakan Amihai Eliyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atılmasının olasılıklardan biri olduğunu söyledi.

11.09: İsrail'in Gazze saldırısında Anadolu Ajansı kameramanı Muhammed el-Alul, 4 çocuğunu ve 3 kardeşini kaybetti.

10.54: İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze’nin kuzeyinde kara operasyonlarını sürdürüyor. Dün düzenlenen operasyonda Hamas’a ait silah depoları ve askeri yerleşkelerin hedef alındığı belirtildi.

10.18: İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze Şeridi’nde Hamas, Lübnan sınırında ise Hizbullah’ın hedef alındığını duyurdu. Hava kuvvetleri, saldırı anlarına ilişkin görüntüleri paylaştı. Hava kuvvetleri, Lübnan bölgesinden İsrail’e yönelik roket saldırıları olduğunu ancak İsrail topraklarına düşmediğini belirtti.

10.15: İsrail askerleri, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'ya düzenlediği baskında 3 Filistinliyi öldürdü, 3'ü ağır 6 kişiyi yaraladı.

05.08: El-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda iki İsrail askeri aracının imha edildiğini duyurdu.

04.45: Hamas Hareketi'nin silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin doğusunda iki İsrail askeri aracının "Yasin 105 füzesiyle" imha edildiğini duyurdu.

04.07: Lübnan'daki Hizbullah güçlerinin, İsrail'in kuzeyinde yerleşimcilere ait evde bir araya gelen İsrail askerlerini vurduğu bildirildi. Hizbullah, yaptığı yazılı açıklamada, sivillerin öldürülmesine karşılık operasyonlar yapıldığını duyurdu.

03:29: Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, "Amerikan yönetimi ve saldırganlığı himaye eden ülkeler, halklarının, Gazze'deki 'soykırım savaşı'nın sona ermesi yönündeki çağrılarına kulak vermeli." ifadesini kullandı.

00.20: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagarii Gazze saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana ölen asker sayısının 345'e yükseldiğini söyledi.

00.14: İsrail'in çeşitli kentlerinde Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elinde bulunan İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteriler düzenlendi. "Kaçırılan ve Kayıp Aileleri İnisiyatifi"nin organizasyonuyla binlerce İsrailli başkent Tel Aviv, Hayfa, Eliat ile Batı Kudüs'te esirlerin ailelerine destek vermek için toplandı.

00.03: Yemen'deki Husiler, "ABD'nin, İsrail'in Gazze'deki soykırım suçlarını desteklemeyi sürdürdükçe bölgede çatışma halkasının genişleyeceğini" belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN