İstanbul Boğazı’nın en değerli ve ikonik yapıları arasında gösterilen, 130 yıllık Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı, sahibi olan aile tarafından satışa çıkarıldı. Rumelihisarı’nda, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün hemen yakınında konumlanan 23 odalı bu ihtişamlı yapı, heybetli mimarisi ve boğazı kucaklayan benzersiz manzarasıyla lüks gayrimenkul piyasasının ilgi odağı oldu.
Dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury tarafından, Sultan II. Abdülhamid Han’ın nazırlarından Zeki Paşa için inşa edilen taş bina, Barok etkileri ve şatoyu andıran mimari çizgileriyle Boğaz hattındaki diğer yalılardan ayrılıyor.

TÜRKİYE'NİN EN PAHALI EVİ
Beş katlı olarak tasarlanan bu tarihî miras, 510 metrekarelik arsa üzerinde toplam 2 bin 489 metrekare kapalı kullanım alanına sahip. Yalı, 23 oda, 5 geniş salon ve 8 banyosuyla devasa bir yaşam alanı sunuyor. Kat yükseklikleri 3 metreden 4.5 metreye kadar çıkabilen yapının her katında, beşi doğrudan boğaz manzaralı olmak üzere altı oda bulunuyor.
Günümüzde Trabzonlu bir aileye ait olduğu belirtilen Zeki Paşa Yalısı, lüks gayrimenkul piyasasının sembolü haline gelmiş durumda. Satışı yetkili bir emlak şirketine veren aile, fiyat konusunda net bir rakam telaffuz etmiyor. Ancak Boğaz'daki benzer yalıların 2 ila 6 milyar TL bandında listelendiği göz önüne alındığında, Zeki Paşa Yalısı için piyasa uzmanları tarafından "paha biçilemiyor" yorumları yapılıyor.
Drone kameralarıyla kaydedilen görüntülerde, yalının yemyeşil bahçesi, masmavi boğazla buluşan konumu ve tarihî görkemi tüm ihtişamıyla gözler önüne seriliyor. Bu yapı, hem kültürel miras hem de Türkiye’nin en değerli gayrimenkulü olma özelliğini taşıyor.
