Kanada'dan çok konuşulacak göçmenlik kararı: CHP üyeliği 'baskı altındaki kimlik' sayıldı

Kanada'dan çok konuşulacak göçmenlik kararı: CHP üyeliği 'baskı altındaki kimlik' sayıldı

Kanada Dışişleri Bakanlığı raporuna göre, Cumhuriyet Halk Partisi üyeliği, iltica başvurularında kabul gerekçesi olarak değerlendirilmeye başlandı.

Türkiye’den Kanada’ya yapılan göçmenlik başvurularında dikkat çeken yeni bir gelişme yaşandı. Kanada Dışişleri Bakanlığı’nın resmi “ülke raporunda”, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) üyeliği ilk kez “baskı altındaki kimlik” statüsünde değerlendirildi. Bu tanımlama, Kanada’daki göçmenlik yargıçlarının iltica başvurularını kabul ederken dikkate aldığı temel kriterlerden biri haline geldi.

Kısa Dalga'da yer alan habere göre bu durum, Kanada göçmenlik hâkimlerinin başvuruları değerlendirirken temel aldığı resmi bir rapora dayandırıldı.

KURUCU PARTİYE ÜYELİK 'BASKI ALTINDAKİ KİMLİK' SAYILIYOR

Kısa Dalga'nın haberine göre, Kanada'da göçmenlik başvurularının değerlendirilmesinde Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "ülke raporları" temel dayanak noktası olarak kullanılıyor.

Haberde, Kanada'nın eskiden beri başvurularda Kürt veya Alevi kimliğine sahip olmayı "baskı altındaki kimlik" kaydıyla geçerli bir neden olarak kabul ettiği, 15 Temmuz süreci sonrası ise Fetullah Gülen cemaati mensubiyetinin bu listeye eklendiği hatırlatıldı.

KRİTERLERE CHP ÜYELİĞİ DE EKLENDİ

Haberde, bu kriterlere eklenen son kimliğin CHP üyeliği olduğu belirtildi. Habere göre, bu şaşırtıcı gelişme şu ifadelerle aktarıldı:

"En dramatik olanı ise en son, dışişleri raporu ile de kabul edilen ve kriter halini alan CHP üyeliği. CHP üyesiyseniz, mitinglerine katıldıysanız ve bir de gözaltına alındıysanız, bu arada da polis şiddetine de uğradıysanız ve bunları bir biçimde belgelediyseniz göçmenlik için yolunuz açık demektir. Dışişleri raporu da bunu destekliyor."

TÜRKİYE, İRAN VE AFGANİSTAN İLE AYNI KATEGORİDE

Haberde ayrıca, Kanada ve ABD'nin son dönemde göçmen kabul politikalarını genel olarak sıkılaştırdığına dikkat çekildi. Buna rağmen Türkiye'nin, göçmen başvurularında Suriye, Afganistan ve İran gibi ülkelerle birlikte ilk sıraları paylaşmaya devam ettiği de biliniyor.

YORUMLAR (7)
7 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN