Kavala’dan Avrupa Konseyi'ne AİHM mektubu: Kararı ivedilikle ele alın ve uygulatın

Kavala’dan Avrupa Konseyi'ne AİHM mektubu: Kararı ivedilikle ele alın ve uygulatın

AİHM'in “Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediği” kararı sonrası iş insanı Osman Kavala, avukatları aracılığıyla Avrupa Konseyi’ne mektup gönderdi. Mektupta, kararın öncelikli ve ivedilikle ele alınmasını ve uygulatılmasını talep etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, 11 Temmuz Pazartesi günü iş insanı Osman Kavala davasında kararını açıklamış ve Türkiye’nin “AİHM kararlarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46/1’inci maddesini ihlal ettiği hükmüne varmıştı. AİHM ayrıca, Kavala’ya 7 bin 500 euro mahkeme masrafı ödenmesine karar vermişti.

17 hâkimden oluşan Büyük Daire, söz konusu kararı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Türkiye için ihlal prosedürü başlatarak davayı AİHM’e göndermesi üzerine almıştı.

“KARARI İVEDİLİKLE ELE ALIN VE UYGULATIN”

DW Türkçe‘den Kayhan Karaca‘nın haberine göre Kavala, avukatları aracılığıyla Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderdiği mektupta, Büyük Daire’nin aldığı kararın öncelikli ve ivedi bir şekilde ele alınmasını ve tam olarak uygulatılması için eldeki tüm imkanların kullanılmasını talep etti.

TÜRKİYE 30 KASIM 2021'DEKİ KARARI UYGULAMADI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım 2021’de başlayan ve üç gün süren toplantısında AİHM'İN “Osman Kavala tahliye edilmeli” kararını yerine getirmeyen Türkiye için ihlal prosedürünü başlatma kararı aldı ve Kavala’nın davasıyla ilgili Türkiye’den 19 Ocak’a dek görüş bildirmesini istedi.

İş insanı Osman Kavala’nın tek tutuklu sanık olduğu Gezi ve Çarşı davalarının duruşması 17 Ocak’ta İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü ve mahkeme heyeti, Kavala’nın tutukluluk halinin devamına oyçokluğu ile karar verdi. Akabinde Ankara, Kavala’nın tutukluluğuna dair resmi görüşün 20 Ocak’ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’ne gönderildiğini duyurdu.

Kavala, 25 Nisan’da görülen Gezi davasında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312. maddesi uyarınca “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN