Kavala'nın avukatlarından tepki: AİHM kararı hiçe sayıldı

Kavala'nın avukatlarından tepki: AİHM kararı hiçe sayıldı

Gezi Parkı davasında Savcı Edip Şahiner, iş insanı Osman Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etmesi üzerine, Kavala'nın avukatları tepki gösterdi.

İş insanı Osman Kavala'nın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Gezi Parkı davasında Savcı Edip Şahiner'in mütalaası hakkında açıklamalarda bulundu.

"Gezi Davası"nda, Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada açıklanan mütalaaya tepki gösteren Kavala’nın avukatları, “Osman Kavala ve diğer Gezi sanıkları beraat etmiş oldukları Gezi ile ilgili davalardan aynı delillerle yeniden cezalandırılmak istenmiş, TCK 312. madde ile ilgili tutukluluğu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘somut ve meşru delillere dayanmadığı’ yolundaki kararı açıkça hiçe sayılmıştı” denildi.

Kavala’nın avukatlarının açıklaması şöyle:

"Osman Kavala hakkında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan davada:

İddia makamı, 4 Mart 2022 tarihinde esas hakkında mütalaasını sunmuş ve Osman Kavala’nın Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesi (cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmak veya görevlerini yapmasını tamamen ya da kısmen engellemek) uyarınca ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla cezalandırılmasını talep etmiştir.

Söz konusu mütalaa gereğince; Osman Kavala hakkında '15 Temmuz darbe girişimini desteklemek' (TCK 309) ve iki yıldır tutukluluk gerekçesi yapılan 'Casusluk' (TCK 328) suçlamalarının konusuz kaldığı imza altına alınmış, özellikle casusluk suçlamasının sadece tutuklamanın sürdürülmesine yönelik bir hukuki argüman olarak kullanıldığı açıkça itiraf edilmiştir.

Yine aynı mütalaa uyarınca; Osman Kavala ve diğer Gezi sanıkları beraat etmiş oldukları Gezi ile ilgili davalardan aynı delillerle yeniden cezalandırılmak istenmiş, TCK 312. madde ile ilgili tutukluluğu değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 'somut ve meşru delillere dayanmadığı' yolundaki kararı açıkça hiçe sayılarak, Uluslararası Ceza Hukuku’na ilişkin karar ve normlar ısrarla yok hükmünde addedilmiştir.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.

Osman Kavala’nın Avukatları"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN