“Küresel Sumud Filosu” saldırısına Başsavcılık tarafından soruşturma

“Küresel Sumud Filosu” saldırısına Başsavcılık tarafından soruşturma

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İsrail donanmasının uluslararası sularda “Küresel Sumud Filosu”na düzenlediği müdahale ve aktivistlerin alıkonulmasına ilişkin resen soruşturma başlattı. Başsavcılık, olay kapsamında çeşitli suçlamaların değerlendirildiğini bildirirken, aralarında 80 Türk vatandaşının da bulunduğu toplam 406 aktivistin İstanbul’a getirildiği belirtildi.

İsrail donanmasının uluslararası sularda “Küresel Sumud Filosu”na yönelik gerçekleştirdiği müdahalenin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Başsavcılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre soruşturma, olayın kamuoyuna yansımasının ardından resen açıldı.

406 AKTİVİST İSTANBUL’A GETİRİLDİ

Müdahale sırasında alıkonulan aktivistler arasında 80 Türk vatandaşının da bulunduğu belirtildi.

Toplam 406 kişinin daha sonra Türkiye’ye getirildiği kaydedilirken, sürecin diplomatik ve hukuki boyutlarının da takip edildiği ifade edildi.

BİRDEN FAZLA SUÇ KAPSAMINDA İNCELEME YÜRÜTÜLÜYOR

Başsavcılık tarafından yapılan değerlendirmede, İsrail donanmasında yer alan unsurların çeşitli suçları işlediği iddiaları üzerinde durulduğu belirtildi. Soruşturma kapsamında olayın “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “nitelikli yağma”, “ulaşım araçlarının kaçırılması ve alıkonulması”, “mala zarar verme” ve “eziyet” suçları yönünden incelendiği, dosyada çok yönlü hukuki değerlendirmelerin sürdüğü aktarıldı.

Savcılık kaynakları, olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü şekilde devam ettiğini bildirdi.

Dosya kapsamında delil toplama, mağdur beyanları ve olayın uluslararası sularda gerçekleşmesine ilişkin hukuki süreçlerin de incelendiği öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla farklı ülkelerden aktivistlerin katılımıyla yola çıkan “Küresel Sumud Filosu”, uluslararası sularda İsrail donanmasının müdahalesiyle durduruldu. Aktivistlerin bulunduğu teknelere operasyon düzenleyen İsrail güçleri, filodaki yüzlerce kişiyi alıkoyarak tekneleri Aşdod Limanı’na götürdü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN