Kuryelerin sürücü belgesinde yaş sınırı 69'a yükseltildi

Kuryelerin sürücü belgesinde yaş sınırı 69'a yükseltildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği’nde kapsamlı bir değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle kuryeler için özel SRC belgesi tanımlanırken, sektördeki sürücü açığını kapatmak amacıyla yaş sınırı kalıcı olarak 69’a çıkarıldı.

Lojistik ve taşımacılık sektörünün artan ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan yeni yönetmelik, hem kuryelerin çalışma şartlarını hem de sektördeki yönetici niteliklerini yeniden şekillendiriyor. Özellikle pandemi sonrası ivme kazanan e-ticaret hacmi ve şoför arzındaki daralma, yaş sınırının esnetilmesindeki temel etken oldu.

KURYELER İÇİN "SRC" DÖNEMİ BAŞLIYOR

Yönetmelikle birlikte "SRC Kurye Mesleki Yeterlilik Belgesi" literatüre ilk kez girdi.

Motosiklet ve motorlu bisiklet (moped) kullanan kuryelerin kayıt altına alınması ve denetlenmesi.

Mesleki yeterlilik eğitimiyle, son dönemde artan kurye kazalarının azaltılması ve hizmet kalitesinin standartlaştırılması amaçlanıyor.

YAŞ SINIRI 66'DAN 69'A ÇIKARILDI

2021 yılından bu yana geçici olarak uygulanan yaş sınırı esnetilmesi, yeni mevzuatla kalıcı hale getirildi.

Sağlık Şartı: 66 yaşından gün almış sürücüler; geçerli bir sağlık raporu ve psikoteknik testlerle "çalışabilir" olduklarını belgelemeleri kaydıyla, 69 yaşından gün alana kadar belgelerini kullanabilecek.

Kısıtlama: 66 yaşından sonra ilk kez SRC türü mesleki yeterlilik belgesi başvurusu yapılamayacak; mevcut belgelerin süresi uzatılabilecek.

Takograf Kartı İhlallerine "Belge İptali" Cezası

Sürücü yorgunluğuna bağlı trafik kazalarını önlemek amacıyla denetimler sertleşiyor.

Takograf kartı kullanma zorunluluğu olan araçlarda, başkasının kartını kullandığı tespit edilen sürücülerin SRC belgeleri iptal edilecek.

Cezai işlem hem kartı kullanan hem de kartın asıl sahibi olan sürücüye uygulanacak.

Lojistik Eğitimine "Yönetici Belgesi" Kolaylığı

Sektörde nitelikli yönetici sayısını artırmak amacıyla akademik başarılar ödüllendiriliyor:

  • Üst Düzey Yönetici (ÜDY): Uluslararası ticaret veya lojistik alanında lisans, yüksek lisans veya doktora mezunlarına doğrudan verilebilecek.

  • Orta Düzey Yönetici (ODY): Lojistik, dış ticaret ve ulaştırma ön lisans mezunları bu belgeyi sınavsız talep edebilecek.

  • Bürokrasi: Bakanlık teşkilatında en az 3 yıl şube müdürü ve üstü kadrolarda görev yapanlara da talep etmeleri halinde ÜDY belgesi düzenlenecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN