Mahkeme açıkladı: Reyhanlı saldırısının talimatı Esad istihbaratından geldi

Mahkeme açıkladı: Reyhanlı saldırısının talimatı Esad istihbaratından geldi

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılara ilişkin davanın gerekçeli kararı açıklandı. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, saldırının planlanmasından patlayıcıların teminine kadar tüm sürecin Esed rejimi istihbaratıyla bağlantılı şekilde yürütüldüğünü belirtirken, sanıklar hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarının gerekçelerini ayrıntılı şekilde ortaya koydu.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan gerekçeli kararda, Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013’te gerçekleştirilen ve 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının hazırlık sürecinden uygulanışına kadar tüm aşamalar kronolojik olarak ele alındı. Kararda, saldırının talimatının doğrudan Esed rejimi istihbaratından geldiği değerlendirmesine yer verildi.

Mahkeme, saldırıyla bağlantılı olarak yargılanan Memet Gezer, Cengiz Sertel ve Temir Dükancı’nın eylemin planlama, lojistik ve finansman süreçlerinde aktif rol oynadığını belirtti.

THKP-C/ACİLCİLER VE SURİYE REJİMİ BAĞLANTISINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Gerekçeli kararda, THKP-C/Acilciler örgütünün geçmiş faaliyetlerine de yer verildi. Örgütün, Suriye iç savaşının başlamasının ardından Esed yönetimi yanlısı “Mukaveme Suriye” isimli milis yapıyla birlikte hareket ettiği, Lazkiye kırsalında ve Türkiye sınırına yakın Keseb bölgesinde faaliyetlerini yoğunlaştırdığı aktarıldı.

Mahkeme, örgütün özellikle Hatay’da Esed rejimi adına saldırılar planladığını ve bu kapsamda Reyhanlı saldırısının organize edildiğini değerlendirdi.

PATLAYICILARIN SURİYE’DEN DENİZ YOLUYLA GETİRİLDİĞİ BELİRTİLDİ

Kararda, saldırıda kullanılan yüksek etkili patlayıcıların Suriye’den Türkiye’ye deniz yoluyla taşındığı kaydedildi. Patlayıcı sevkiyatının arkasında açık kimlikleri belirlenemeyen Nişan İncecikyan ile “Hacı” kod adlı Muhammed isimli Suriye istihbarat görevlilerinin bulunduğu ifade edildi.

Mahkeme kayıtlarına göre patlayıcılar, balıkçı tekneleri kullanılarak beş ayrı seferle Hatay kıyılarına ulaştırıldı. Çuvallar içerisine gizlenen ve RDX içerikli olduğu belirtilen patlayıcıların Türkiye’ye sokulmasının ardından saldırı hazırlıkları tamamlandı.

BOMBA YÜKLÜ ARAÇLAR ÖZEL OLARAK HAZIRLANDI

Gerekçeli kararda, saldırıda kullanılan iki ticari aracın dikkat çekmemesi amacıyla sanayi sitesinde özel olarak modifiye edildiği belirtildi. Araçlara ek yakıt depoları yapıldığı, patlayıcıların da bu gizli bölmelere yerleştirildiği ifade edildi.

11 Mayıs 2013 günü planlanan güzergâhlardan geçirilerek Reyhanlı’ya ulaştırılan araçların, zaman ayarlı düzeneklerin devreye girmesiyle PTT binası karşısında ve belediye binası yakınında art arda patlatıldığı kaydedildi.

Patlamalar sonucu 53 kişi yaşamını yitirirken, yüzlerce kişi yaralandı. Ayrıca 912 konut, 891 iş yeri ve 148 araçta hasar meydana geldi.

SANIKLARIN REJİM ADINA HAREKET ETTİĞİ DEĞERLENDİRİLDİ

Mahkeme, sanıkların Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin birliğini ve bütünlüğünü hedef alan saldırıda iştirak halinde hareket ettiklerini belirtti. Kararda, sanıkların Suriye istihbaratıyla doğrudan irtibat halinde oldukları ve saldırının lojistik ile finansman süreçlerinde görev aldıkları vurgulandı.

Eylemin planlama ve uygulama aşamalarında yer alan kişilerin, Suriye rejimi adına faaliyet yürüttükleri ve çeşitli maddi vaatlerle hareket ettiklerine ilişkin ifadelere de gerekçeli kararda yer verildi.

53 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Memet Gezer, Temir Dükancı ve Cengiz Sertel’i “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan bir kez, saldırıda yaşamını yitiren 52 kişi için ise ayrı ayrı olmak üzere toplam 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Sanıklara ayrıca çeşitli suçlardan toplam 3 bin 921 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, suçun işleniş biçimi, kastın yoğunluğu ve ortaya çıkan sonuçların ağırlığını dikkate alarak sanıklar hakkında herhangi bir takdiri indirim uygulanmamasına karar verdi.

BAZI YARALAMA SUÇLARINDA ZAMAN AŞIMI KARARI

Gerekçeli kararda, patlamalar sırasında hafif şekilde yaralanan bazı mağdurlara yönelik “kasten yaralama” suçları bakımından 12 yıllık olağanüstü zaman aşımı süresinin 11 Mayıs 2025 itibarıyla dolduğu belirtildi. Bu nedenle söz konusu suçlar yönünden davanın düşürülmesine karar verildiği ifade edildi.

Mahkeme, bu kararın sanıklar hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını etkilemediğini vurguladı.

İSTİNAF SÜRECİ BAŞLAYABİLECEK

Kararda, hükmün taraflara tebliğ edilmesinin ardından sanıkların ve müdahil avukatların iki hafta içerisinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf başvurusunda bulunabilecekleri belirtildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN