Ana muhalefet partisinin 38’inci Olağan Kurultayı ile 21’inci Olağanüstü Kurultayı’nın iptali talebiyle açılan dava, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedildi. Mahkeme, davayı açan eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın aktif husumet yönünden dava açma hakkı bulunmadığını, diğer davacılar açısından ise davanın konusuz kaldığını belirtti. Bu karar, CHP Lideri Özel’in genel başkanlık sürecine yönelik şaibe iddialarını hukuki olarak geçersiz kıldı.

CHP ‘KAYYUM VE BUTLAN’DAN DÖNDÜ
CHP’nin 38. Olağan ve 21. Olağanüstü Kurultaylarının iptali istemiyle açılan davanın 5’inci duruşmasında Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme ‘aktif husumet yokluğu’ ve ‘konusuz kalması’ gerekçeleriyle davayı reddetti. Siyasetin rahat bir nefes almasını sağlayan kararla CHP’ye yönelik ‘kayyım ve butlan kararı’ ihtimali de ortadan kalktı.
Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’te yapılan 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan davayı reddetti. Davanın beşinci duruşması, yoğun katılım nedeniyle Dışkapı Adliyesi’ndeki Z-10 numaralı salonda görüldü. Duruşmaya CHP’nin avukatları Çağlar Çağlayan ve Mehmet Can Keysan ile kurultay delegelerinin avukatı Onur Yusuf Üregen katıldı. Davacı vekili Onur Yusuf Üregen’in beyanlarının ardından CHP’nin avukatı Çağlayan beyanda bulundu.
CHP, AYM VE YSK KARARINI HATIRLATTI
Karşı tarafın beyanlarında, hukuk dışında her şeyin bulunduğunu belirten Çağlayan, şunları söyledi: “Bir kişinin kurultayda aday olup olamaması mutlak butlanın konusu değildir. Bugüne kadar süper dava olarak nitelendirilebilecek olan bu dava, olağan kongrelerin ve daha önce dava edilmemiş olağanüstü kurultayında batıl sayılması talebiyle süper üstü davaya dönüşmüştür. Hem olağan kongrelerin hem de 22. Olağanüstü Kurultay’ın iptali talebi ıslah edilmemiş bir davada iddianın genişletilmesi durumunu oluşturur. AYM, Yargıtay ve YSK kararları davanın reddinin gerektiğini söylüyor. Dosyada tarafımızca sunulan uzman görüşleri de aynı şekilde reddi gerektiğini söylüyor. Başta Lütfü Savaş olmak üzere davacıların hiçbirisinin husumet ehliyeti bulunmamaktadır. Üyelik haklarını kullanamayan birinin parti iç hukukuna ilişkin ilgili bir istemde bulunma ihtimali yoktur.”
KURULTAYIN VARLIĞI İNKAR EDİLEMEZ
Çağlayan, bu nedenlerden dolayı davanın reddine karar verilmesini istedi. Geçen celse istenen delege imzasıyla toplanacak olağanüstü kurultay ve olağanüstü il kongrelerinin katılanları, sonuçları ve burada oy kullananların listelerinin dosyaya girdiğini belirten Çağlayan, şu savunmayı yaptı: “İstanbul Olağanüstü İl Kongresi ile ilgili YSK ‘kongrenin devamı’ kararı vermiştir. CHP delegelerinin talebiyle yapılan kurultayın varlığı inkar edilemez. Yine Siyasi Partiler Kanunu’nun emrettiği şekilde iki yılda bir olağan kongrelerin yapılması zorunludur. Bu kapsamda, tüm bu süreçlerde kongreler yapılmış ve kurullar seçilmiştir. CHP tüzüğü uyarınca delegelerin görev süresi bir sonrakiler seçilene kadardır. Haliyle tüm kurultay delegelerinin seçilmesi nedeniyle eski kurultay delegeleri görevde değildir. Bu davalarda amaç, herhangi bir kongrenin iptali ya da yenilenmesi değil, partinin kimi yöneteceğine mahkemenin karar vermesidir. Haliyle istem, iyi niyet kurallarıyla da bağdaşmamaktadır. Bu nedenle biz davanın reddine karar verilmesini talep etmekteyiz. Davanın reddi gerekçesiyle beraber konusuz kalmasına karar verilmesini de talep ederiz.”
KARAR VEREN MAHKEME DAVAYI REDDETTİ
Avukatların beyanlarının ardından mahkeme kararını açıkladı. CHP’nin 4-5 Kasım 2023’te yapılan 38’inci Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21’inci Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemiyle açılan ‘konusuz kalması’NI gerekçe göstererek reddetti. Kararla birlikte, yaklaşık bir yıldır süren “CHP Kurultay Davası” resmen kapanmış oldu. Mahkeme, altı ayrı birleşik dosya üzerinden şu hükümlere vardı: Asıl davanın konusuz kalması nedeniyle “karar verilmesine yer olmadığına”, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2025/71 esas sayılı dosyasında Lütfü Savaş’ın aktif husumet yokluğu nedeniyle davanın reddine, Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2025/72 esas sayılı dosyasında konusuz kalma nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, 40. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2025/99 esas sayılı dosyasında konusuz kalma nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, 7. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2025/140 esas sayılı dosyasında konusuz kalma nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2025/176 esas sayılı dosyasında davacı Yılmaz Özkanat yönünden aktif husumet yokluğu gerekçesiyle reddine, davacı Hatip Karaaslan yönünden ise konusuz kalma nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına.
