Meclis’te dokunulmazlık dosyası sayısı 1052’ye yükseldi

Meclis’te dokunulmazlık dosyası sayısı 1052’ye yükseldi

TBMM Karma Komisyonu’nda farklı partilere mensup 145 milletvekiline ait toplam 1052 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, dosya dağılımı ve milletvekilliği düşen isimlere ilişkin detaylı bilgileri paylaştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonda, farklı siyasi partilere mensup milletvekillerine ait çok sayıda dokunulmazlık dosyası yer alıyor.

Bekir Bozdağ, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta güncel verileri açıkladı.

DOSYALARIN PARTİLERE GÖRE DAĞILIMI

Bozdağ’ın verdiği bilgilere göre, Karma Komisyonda yer alan 1052 dokunulmazlık dosyasının partilere göre dağılımı şu şekilde:

  • AK Parti: 5 milletvekiline ait 8 dosya

  • CHP: 71 milletvekiline ait 325 dosya

  • DEM Parti: 43 milletvekiline ait 628 dosya

  • MHP: 9 milletvekiline ait 11 dosya

  • İYİ Parti: 9 milletvekiline ait 30 dosya

  • Yeni Yol Partisi: 1 milletvekiline ait 1 dosya

  • TİP: 3 milletvekiline ait 42 dosya

  • Demokratik Bölgeler Partisi: 1 milletvekiline ait 2 dosya

  • Bağımsızlar: 3 milletvekiline ait 5 dosya

Toplamda 8 partiden 145 milletvekiline ait 1052 dosya bulunduğu belirtildi.

KESİN HÜKÜM NEDENİYLE MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞENLER

Bozdağ, Anayasa’nın 76, 83 ve 84’üncü maddeleri ile TBMM İçtüzüğü hükümleri kapsamında, 1 Ocak 2015’ten bu yana kesin hüküm giyme nedeniyle milletvekilliği düşen isimleri de açıkladı.

Buna göre; Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Nursel Aydoğan, Besime Konca, Ferhat Encü, Ahmet Yıldırım, İbrahim Ayhan, Osman Baydemir, Selma Irmak, Leyla Güven, Musa Farisoğulları ve Şerafettin Can Atalay’ın milletvekilliğinin sona erdiği ifade edildi.

DEVAMSIZLIK NEDENİYLE DÜŞEN MİLLETVEKİLLİKLERİ

Aynı dönemde Anayasa’nın 84’üncü maddesi ve TBMM İçtüzüğü hükümleri kapsamında devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliği düşen isimler ise şöyle sıralandı:

Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk, Leyla Zana ve Semra Güzel.

AYM KARARIYLA YENİDEN MİLLETVEKİLLİĞİ

Bozdağ ayrıca, Kadri Enes Berberoğlu ile Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında verilen kesinleşmiş mahkeme kararlarının TBMM Genel Kurulu’na bildirilmesiyle milletvekilliği sıfatlarının sona erdiğini, ancak Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda yerel mahkemelerin yazılarının yeniden Meclis’e sunulmasıyla bu sıfatı tekrar kazandıklarını hatırlattı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN