Geçtiğimiz hafta yurt genelinde hayatı olumsuz etkileyen ve İstanbul'da da hafif şekilde görülen kar yağışlarının ardından, bir süredir Akdeniz üzerinden gelen ılık ve yağışlı hava dalgası (Lodos) etkili oluyordu. Ancak meteoroloji uzmanlarından gelen son değerlendirmeler, bu ılık havanın hafta sonu itibarıyla yerini sert soğuklara bırakacağını gösteriyor. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen ve Emekli Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin, yeni sistemin detaylarını paylaştı.
24 il için sarı kodlu uyarı: İstanbul'da sert lodos ve yağmur etkili olacak
PAZAR GECESİ VE PAZARTESİYE DİKKAT
Lodosun etkisini hafta sonuna kadar batı bölgelerde yağmurla birlikte sürdüreceğini belirten Prof. Dr. Orhan Şen, hafta sonu rüzgarın kuzeye dönmesiyle sıcaklıkların hissedilir derecede düşeceğini kaydetti.
Şen, beklenen yağış sistemiyle ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Hafta sonu sistemler kuzeyden gelmeye başlayarak sıcaklıkları düşürecek. Pazar günü Trakya ve Karadeniz bölgesi ile iç kesimlerde karla karışık yağmur ve kar görülecek. Pazar gecesi ve Pazartesi günü ise İstanbul dahil Marmara ve Anadolu'da kar yağışı görülebilir."
Tekrar KAR geliyor
— Prof.Dr.Orhan Şen (@TemizHava) January 27, 2026
1 haftadır Akdeniz üzerinden gelen meteorolojik sistemler ile Lodos etkili oldu. Bu hafta sonuna kadar yağmurla birliktr batıda etkisini dürdürecek.
Hafta sonu sistemler kuzeyden gelmeye başlayarak sıcaklıkları hıssedilir derecede düşürecek. Pazar Trakya ve…
ŞUBAT AYINDA 'POLAR HAVA SİSTEMİ' RİSKİ
Emekli Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Şahin ise şubat ayına dikkat çekerek, atmosferik modellerin işaret ettiği "Polar Hava Sistemi" (Kutup Soğukları) riskini gündeme taşıdı.
2026 yılının iklimsel ve meteorolojik ekstrem olaylarla başladığını vurgulayan Şahin, "Bazı modellerde Türkiye için şubat başında soğuk hava sistemi beklentisi oluşmuş durumda. Stratosferik ısınma ve 'Polar Vortex' (Kutup Girdabı) bozulma durumu göz önüne alındığında, Avrupa ve ülkemiz için kutup kökenli soğuk havanın güneye inerek etkili olma ihtimali yüksek" ifadelerini kullandı.
Soğuk sistemlerin Ülkemizde etkili olması model verilerinde net değil...
— Meteoroloji Murat (@Meteoroloji999) January 27, 2026
Ancak Şubat ayında polar wortex bozulması sonuçları ile ilgili ihtimaller yüksek...
Halen ABD ve Batı Avrupa için sistemler etkili
Şubat ortası için değişimler olabilir
Takip ediyoruz... https://t.co/BCccbc3uXS
GEÇEN HAFTA ETKİLİ OLMUŞTU
Türkiye, ocak ayının ortasında yoğun bir kar yağışı sisteminin etkisi altına girmiş, birçok şehirde ulaşımda aksamalar yaşanmış ve okullar tatil edilmişti. İstanbul'da ise yüksek kesimlerde beyaz örtü oluşmuştu. Uzmanların son uyarıları, kışın ikinci yarısının da çetin geçebileceğine işaret ediyor.
