Muğla’da 2026 yılının başından bu yana meydana gelen 614 açık alan yangınının 392’sinin insan kaynaklı olduğu belirlendi. Son üç yıllık verilere göre ise kentte çıkan her 10 açık alan yangınının yaklaşık 7’sinde insan faktörü öne çıktı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Daire Başkanlığı verilerine göre, 2026 yılında il genelinde 614 açık alan yangını meydana geldi. Yangınların 392’sinin insan kaynaklı, 142’sinin elektrik kaynaklı olduğu tespit edilirken, 80 yangının çıkış nedeni belirlenemedi.
ÜÇ YILDA 3 BİN 869 AÇIK ALAN YANGINI
2024-2026 döneminde Muğla genelinde toplam 3 bin 869 açık alan yangını çıktı. Bunların 2 bin 682’sinin insan kaynaklı, 766’sının elektrik kaynaklı olduğu belirlendi. 421 yangının çıkış sebebi ise tespit edilemedi.
İtfaiye verilerinde, söndürülmeden atılan sigara, kül ve kor, kontrolsüz şekilde yakılan temizlik ateşleri ile anız yakma insan kaynaklı yangınların nedenleri arasında gösterildi.
Özellikle sıcaklıkların yükseldiği, nemin düştüğü ve bitki örtüsünün kuruduğu dönemlerde dikkatsizce bırakılan kor veya söndürülmeden atılan sigaranın büyük yangınlara yol açabileceği belirtildi.
HER 10 YANGINDAN YAKLAŞIK 7’Sİ İNSAN KAYNAKLI
2024-2026 dönemindeki açık alan yangınlarının yaklaşık yüzde 69’unun insan kaynaklı olduğu kaydedildi. Buna göre Muğla’da son üç yılda meydana gelen her 10 açık alan yangınının yaklaşık 7’sinde insan faktörü öne çıktı.
Aynı dönemde elektrik kaynaklı yangınların oranı yaklaşık yüzde 20, çıkış nedeni belirlenemeyen yangınların oranı ise yaklaşık yüzde 11 olarak gerçekleşti.
ARAS: “ORMANLARIMIZI HEP BİRLİKTE KORUYABİLİRİZ”
Kıyı Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangınların büyük bölümünün insan kaynaklı olduğuna dikkati çekerek şu açıklamayı yaptı:
“Özellikle yaz aylarında, hava sıcaklıklarının yükselmesi ile ülkemizin birçok noktasında orman yangınları meydana geliyor. Bu yangınlarda çocuklarımıza miras bırakacağımız, yemyeşil ormanlarımızı, doğal bitki örtüsünü ve birçok canlıyı kaybediyoruz. Yangınların çıkış sebeplerine baktığımızda ve itfaiyemizin verilerine göre büyük bölümünün insan kaynaklı olduğunu görüyoruz. Bu yangınları önlemek için tüm vatandaşlarımıza, hepimize büyük görev düşüyor. Bizlere nefes olan ormanlarımızı hep birlikte koruyabiliriz.”
