Müsilaj İzmir'i de felakete götürebilir

Müsilaj İzmir'i de felakete götürebilir

Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilaj, akıntıyla birlikte Ege'yi de tehdit etmeye başlarken, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kınay'dan kritik bir uyarı geldi: Yeterli önlem alınmazsa İzmir ekolojik felakete gidebilir.

Marmara Denizi'nde su yüzeyini ve artık derinleri de etkisi altına alan müsilaj (deniz salyası), Ege Denizi'nde de görülmeye başladı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde müsilajın akıntı ile birlikte Kuzey Ege'ye giriş yaptığı ve yoğunlaştığı belirtilirken, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay'dan dikkat çeken bir uyarı geldi.

Kınay, gerekli önlemler alınmazsa İzmir Körfezi'nin Marmara'dakine benzer bir ekolojik felaketle karşılaşabileceğini söyledi.

'EKOLOJİK FELAKETE GİDEBİLİR'

İzmir Körfezi'nde akıntı hızının durağan olduğunu belirten Helil İnay Kınay, "Akıntı ile gelen müsilaj, kirlilik yükünde artış ve suların arıtılması konusunda yaşanabilecek bir aksaklık ciddi riskler barındırıyor. İzmir Körfezi yeterli arıtma teknolojilerinin uygulanamaması ve tedbirlerin alınmaması halinde Marmara’dakine benzer ekolojik felakete gidebilir" dedi.

'İSTANBUL'DA SORUN ARITMA KALİTESİ'

Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj felaketinin sebebinin atık suların arıtılmadan suya verilmesi olduğunu söyleyen Helil İnay Kınay şöyle devam etti:

"Marmara'da ekolojik bir yıkım yaşanıyor. Biz de bu süreci dehşetle izliyoruz. Kentlerimizde sanayi tesislerinden, tarım alanlarından kaynaklanan kirleticiler eğer sularımızda doğru yöntemlerle arıtılmayınca maalesef bu sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Marmara Denizi'nde kentlerden gelen atık suların yüzde 60’tan fazlası sadece mazgaldan geçirilerek, arıtılmadan denize veriliyor. Dolayısıyla doğa da karşılığında bu olumsuz sonuçları önümüze sunuyor. Bu felaket sadece Marmara'yı etkilemiyor. Taşınacak sularla birlikte tüm denizlerimiz risk altında. Kentleşme, nüfus artışı, sanayileşme ve tarımdaki kontrolsüz kullanım bu yıkımı hızlandırıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN