İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Nurişler Çetesi’ne yönelik yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame hazırlandı. İddianamede 30 kişi müşteki, 1 kişi müşteki şüpheli, 46 kişi ise şüpheli olarak yer aldı.
Kamuoyunda “Nurişler”, “Nuriş Kardeşler” ve “Karagümrük Çetesi” adlarıyla bilinen organize suç örgütünün faaliyetlerinin ortaya çıkarılması amacıyla yürütülen soruşturmada, örgütün geçmişine ilişkin bilgilere de yer verildi.
ÖRGÜTÜN LİDERLİĞİNİN DEĞİŞTİĞİ BELİRTİLDİ
İddianamede, örgütün eylemlerinin 1990’lı yılların başlarında görülmeye başlandığı, o dönemde semt hal ve pazar esnafından haraç toplandığı ve ödeme yapmayan iş insanlarının iş yerlerinin kurşunlandığı kaydedildi.
Örgütün eski liderinin Nuri Ergin, yeni liderinin ise oğlu Nurettin Ergin olduğu belirtildi. Ayrıca Zeynel Ergin’in cep telefonunda yapılan incelemelerde, mağdurun bir cemaate çağrıldığı ve tehdit edildiğine ilişkin bulgulara ulaşıldığı aktarıldı. Söz konusu görüşmelerde Nurettin Ergin’in de bulunduğunun tespit edildiği ifade edildi.
İddianamede, Nuri Ergin’in cezaevinde bulunan oğlu Nurettin Ergin ile farklı tarihlerde yaptığı görüşmelerde kağıt ve kalem aracılığıyla iletişim kurduğu belirtildi. Örgüt üyelerinin telefon kullanmamaya özen gösterdiği, görüşmelerin büyük bölümünü internet üzerinden çalışan uygulamalar ve sanal hatlar aracılığıyla gerçekleştirdiği kaydedildi.
MÜŞTEKİNİN İŞ YERİNE MEZAR TAŞI BIRAKILDI
İddianamede, örgütün daha önce öldürmeye teşebbüs ettiği belirtilen müşteki Osman Hergünkoşar’ın iş yerinin önüne ölüm tarihi yazılı bir mezar taşı bırakıldığı bilgisi yer aldı.
Öte yandan örgütün mağdurlardan zorla 2 milyon 100 bin lira değerinde çek aldığı öne sürüldü. Çeklerin iptal edilmesi için dava açan müştekinin ise rehin alınarak darbedildiği iddianamede aktarıldı.
NURETTİN ERGİN İÇİN 29 YIL 6 AYA KADAR HAPİS İSTEMİ
Hazırlanan iddianamede, örgütün yeni lideri olduğu belirtilen Nurettin Ergin’in “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “tehdit”, “silahla kasten yaralama” ve “ruhsatsız silah bulundurma” suçlarından 29 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
Diğer 46 şüpheli hakkında ise “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması”, “ruhsatsız silah bulundurma”, “tehdit”, “mala zarar verme”, “şantaj” ve “kasten yaralama” suçlarından değişen oranlarda hapis cezası istendi.
