Okullarda yeni güvenlik önlemleri: Öğretmenlere gizli ihbar hakkı ve IMEI kayıtlı Çocuk Hattı geliyor!

Okullarda yeni güvenlik önlemleri: Öğretmenlere gizli ihbar hakkı ve IMEI kayıtlı Çocuk Hattı geliyor!

Meclis Okul Saldırılarını Araştırma Komisyonu'nda bir araya gelen İçişleri Bakanlığı, MEB ve BTK yetkilileri, yeni eğitim-öğretim yılı için devrim niteliğinde kararlar aldı. Yüzde 75'i tamamlanan 'Okul Risk Haritası' ile fiziki açıklar kapatılırken, öğretmenlerin hedef olma korkusu yaşamadan şüpheli durumları bildirebileceği Gizli Bildirim Sistemi hayata geçiriliyor. Ayrıca çocukların dijital dünyadaki güvenliği için SIM ve IMEI destekli zorunlu Çocuk Hattı uygulaması da yolda.

Son dönemde eğitim kurumlarında yaşanan şiddet olayları ve siber zorbalık vakaları, devletin ilgili tüm kurumlarını harekete geçirdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Okul Saldırılarını Araştırma Komisyonu, okulların hem fiziki hem de dijital sınırlarını korumak amacıyla radikal güvenlik önlemlerini masaya yatırdı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İçişleri Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) ortaklaşa yürüttüğü bu yeni strateji; sadece okulların duvarlarını değil, öğrencilerin cep telefonlarından öğretmenlerin güvenlik endişelerine kadar çok geniş bir alanı kapsayacak.

OKULLARDA YENİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Komisyonda alınan kararlar, fiziki güvenlikten dijital denetime kadar bir çok yeni güvenlik önlemini de beraberinde getirecek.

  • Okulların çevresel ve fiziki güvenlik açıklarını analiz edip kapatmak amacıyla Okul Risk Haritası çalışmaları devam ediyor.
  • Öğretmenlerin hedef olmadan, riskli öğrencileri güvenle ihbar edebilmesi amacıyla; Gizli Bildirim Sistemi devreye alınacak
  • SIM ve IMEI tabanlı filtreleme ile siber tehditleri cihaz bazında engellemek amacıyla da Çocuk GSM Hattı projesi çalışmaları süregeliyor.
  • Bireysel silah edinimini kısıtlayarak (max. 3) toplumsal şiddet riskini düşürmek adına çalışmalar da tamamlandı

okullarda-yeni-donem-iste-alinan-guvenlik-onlemleri.webp

ÖĞRETMENLER İÇİN GİZLİ BİLDİRİM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞACAK?

Komisyondaki en çarpıcı tespit, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'ndan geldi. Mevcut durumda birçok öğretmen, öğrencilerdeki şiddet, çeteleşme veya radikalleşme eğilimlerini fark etmesine rağmen, kendisinin veya ailesinin hedef alınacağı korkusuyla durumu kolluk kuvvetlerine bildirmekten çekiniyor. Bu tıkanıklığı aşmak için tasarlanan "Gizli Bildirim Sistemi", öğretmenlerin kimlik bilgilerini tamamen kriptolayarak maskeleyecek.

Bu sayede öğretmen, şüpheli bir durumu doğrudan emniyet birimlerine aktardığında, ihbarın kimden geldiği kesinlikle okul yönetimi veya öğrenci velisi tarafından bilinemeyecek. İhbarın ardından ise cezalandırma yerine, çocuk için hızlı bir Rehabilitasyon ve Psikolojik Destek süreci devreye sokulacak. Bu hamle, olayların okul koridorlarında trajedilere dönüşmeden, henüz başlangıç aşamasındayken önlenmesini sağlayacak.

TÜRKİYE'NİN OKUL RİSK HARİTASI

Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Hüseyin Kurtoğlu’nun paylaştığı verilere göre, Türkiye'deki tüm okullar tek tek güvenlik süzgecinden geçiriliyor. Okulun bulunduğu mahallenin suç oranı, okulun fiziki duvarları, kamera sistemleri ve giriş-çıkış kontrolleri analiz edilerek okullara özel güvenlik karneleri oluşturuluyor. Yeni eğitim yılı zili çalmadan önce bu haritalandırma işleminin yüzde 100 oranında tamamlanması ve tespit edilen açıkların hızla kapatılması planlanıyor.

1105053671-171-2902-2048-1920x0-80-5abb5fcbd939abd28c35a072ebf16bfe.webp

BTK'DAN ÇOCUK HATTI UYGULAMASI

Okul sınırları içindeki fiziki güvenlik kadar, çocukların ceplerindeki dijital tehlike de komisyonun ana gündemlerindendi. BTK Başkan Yardımcısı Abdülkerim Evren’in önerisiyle, GSM operatörleri üzerinden çalışacak özel bir Çocuk Hattı projesi başlatılıyor.
Bu sistem standart internet filtrelerinin çok ötesinde çalışacak.

Hat, doğrudan öğrencinin cihazının SIM kartı ve IMEI numarasına entegre edilecek. Böylece çocuk, VPN kullansa veya başka ağlara bağlansa dahi zararlı içeriklere, yasa dışı sitelere ve siber zorbalık platformlarına erişimi cihaz seviyesinde engellenecek.

SIKI DENETİM VE KOTASYON DÜZENLEMESİ DEVREDE

Okul saldırılarının kök nedeni olan silaha erişim kolaylığı da mercek altına alındı. Jandarma personeli için başlatılan "en fazla 3 silah edinme" sınırının, sivil vatandaşları da kapsayacak şekilde genişletilmesi için yasal altyapı çalışmaları sürüyor. Bireysel silahlanmadaki bu daraltma, dolaylı yoldan okul çevrelerindeki şiddet potansiyelini de ciddi oranda düşürmeyi hedefliyor.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN