25 oda ve üzeri otellere yeni kurallar: Uymayanın kapısına kilit vurulacak

25 oda ve üzeri otellere yeni kurallar: Uymayanın kapısına kilit vurulacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, basit konaklama tesisleri ile plaj işletmelerine yönelik kuralları baştan aşağı yeniledi. Yayımlanan yeni yönetmelikle 25 oda üzeri tesislere resepsiyon ve havuzlara cankurtaran şartı gelirken, turizm işletme belgelerinin miras dışındaki devir işlemleri tamamen yasaklandı.

Konaklama sektöründe standartları baştan tanımlayan kapsamlı düzenleme yürürlüğe girdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Basit Konaklama Tesisleri ile Plaj İşletmelerinin Belgelendirilmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak resmiyet kazandı.

Yeni kurallarla birlikte basit konaklama tesislerinde turizm işletme belgelerinin devrine kısıtlama getirilirken; tesislerin fiziki altyapısı, havuz güvenliği ve denetim mekanizmaları en ince ayrıntısına kadar belirlendi.

MİRAS HARİCİNDE TURİZM BELGESİ DEVRİNE YASAK GELDİ

Yürürlüğe giren yeni mevzuat uyarınca, basit konaklama turizm işletme belgelerinin üçüncü şahıslara devredilmesine sınırlama getirildi.

İlgili belgelerin yalnızca miras yoluyla intikal etmesi veya ölüme bağlı tasarruf durumlarında devrine izin verilecek; bunun haricindeki devir işlemleri tamamen geçersiz sayılacak.

İznin dışında el değiştirdiği belirlenen tesisler hakkında ise valilikler aracılığıyla mevzuatın öngördüğü yaptırımlar uygulanacak.

25 ODA VE ÜZERİ TESİSLERDE RESEPSİYON ZORUNLU OLDU

Düzenleme metninde basit konaklama tesislerinde bulunması gereken asgari fiziki ve operasyonel özellikler tek tek sıralandı.

Kapasitesi 25 oda ve üzerinde bulunan tüm işletmelerin giriş bölümünde bağımsız bir resepsiyon alanı oluşturması mecburi kılındı.

Bunun yanı sıra tesis genelinde sertifikalı ilk yardım personeli ile ilk yardım malzemesi bulundurulması, periyodik temizlik ve haşereyle mücadele işlemlerinin aksatılmaması, konuklara sunulan yiyecek ve içeceklerin uygun ısı derecelerinde saklanması kurala bağlandı.

HAVUZLARA EN AZ İKİ CANKURTARAN VE ÇOCUK HAVUZU ŞARTI

Bünyesinde yüzme havuzu barındıran işletmeler için güvenlik çıtası yükseltildi.

Havuz alanlarında su filtrasyon ve dezenfeksiyon altyapısı, kaymayan zemin kaplaması, emniyet basamakları, derinliği gösteren uyarı panoları, soyunma bölümleri, duşlar ve görev başında en az iki sertifikalı cankurtaran yer alacak.

Tesislerde derinliği en fazla 50 santimetre olan ayrı çocuk havuzu inşası şart koşulurken, yalnızca 12 yaş ve üzeri misafir ağırlayan yetişkin otelleri bu zorunluluktan muaf tutuldu.

Su kaydırağı ve dalga havuzu bulunan eğlence alanlarında ise emniyet personeli ile birlikte Türkçe haricinde en az iki yabancı dilde hazırlanmış uyarı levhaları asılacak.

ODALARDA VE BANYOLARDA YENİ FİZİKİ STANDARTLAR

Tesislerin misafir odalarında belirlenen kalite ölçütlerine uygun yatak takımları, tekstil ürünleri, doğal hava sirkülasyonu sağlayan pencereler ve elbise dolapları bulunacak.

Elektronik kilit mekanizması olmayan oda kapılarına ilave mekanik emniyet kilidi takılacak.

Banyolarda ise suyun dışarı taşmasını önleyen setler, duşakabin veya duş perdesi, armatürler ile banyo aynaları temel donanım listesine girdi.

YENİ KURALLAR 1 KASIM 2026 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yönetmelikte yer alan asgari oda donanımları, havuz emniyeti ve hizmet standartlarına yönelik maddeler 1 Kasım 2026 tarihi itibarıyla zorunlu olarak uygulanacak.

Turizm işletme belgelerinin miras dışındaki devir yasakları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolörlerinin yürüteceği denetim yetkilerine dair hükümler ise Resmi Gazete'de yayımlandığı an itibarıyla geçerlilik kazandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN