Özel'den von der Leyen'e sert tepki: Türkiye'nin hakları iç siyasetteki ayrılıkların üzerindedir

Özel'den von der Leyen'e sert tepki: Türkiye'nin hakları iç siyasetteki ayrılıkların üzerindedir

Yeni Parti lideri Özel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasını hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi. Von der Leyen'in anlaşmayı geçersiz ve hükümsüz olarak nitelendirmesini reddeden Özel, "Türkiye ve Libya, egemen iki devlettir. Karşılıklı hak ve menfaatleri doğrultusunda yaptıkları anlaşmalar, siyasi tercihler nedeniyle yok sayılamaz" dedi.

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Libya Temsilciler Meclisinin Türkiye ile 2019 yılında imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırasını onaylamasına Avrupa Birliği'nden (AB) gelen tepkiye karşı çıktı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in anlaşmanın uluslararası deniz hukukuna aykırı olduğu yönündeki açıklamalarını eleştiren Özel, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinin siyasi görüş ayrılıklarının üzerinde olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE VE LİBYA EGEMEN İKİ DEVLETTİR"

Özel, von der Leyen'in açıklamalarını kabul etmediklerini belirterek paylaşımına şu ifadelerle başladı:

"Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki alanları anlaşmasını hedef alan açıklamalarını reddediyoruz.

Türkiye ve Libya, egemen iki devlettir. Karşılıklı hak ve menfaatleri doğrultusunda yaptıkları anlaşmalar, siyasi tercihler nedeniyle yok sayılamaz."

"SİZİN GÖREVİNİZ GERİLİMİ KÖRÜKLEMEK DEĞİL"

Avrupa Komisyonu Başkanına doğrudan seslenen Özel, AB'nin Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıklarda taraf tutmak yerine hakkaniyet ve uluslararası hukuk temelinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın von der Leyen, Akdeniz'de taraf tutarak değil, hakkaniyeti ve uluslararası hukuku gözeterek barışa destek olabilirsiniz. Sizin göreviniz gerilimi körüklemek değil, sağduyulu davranarak barışın tesisine katkı sunmaktır. Avrupa Birliği'nin sorumluluğu, bölgesel gerilimleri derinleştirmek değil, adil ve kalıcı çözümlerin önünü açmaktır."

"TÜRKİYE'NİN HAK VE MENFAATLERİ BÜTÜN AYRILIKLARIMIZIN ÜZERİNDEDİR"

Özel, açıklamasında dış politikada Türkiye'nin ulusal hak ve menfaatlerini savunmayı esas aldıklarını vurguladı.

İktidarla yaşanan siyasi görüş ayrılıklarının Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarının korunmasına engel oluşturmayacağını belirten Özel, "Bizim için Türkiye'nin hak ve menfaatleri, iç siyasetteki bütün ayrılıklarımızın üzerindedir" dedi.

Özel, paylaşımını şu sözlerle tamamladı:

"Ülkemizin hak ve menfaatlerini her platformda savunmaya, tarafsızlığını yitirmiş kibirli tutumunuzun karşısında yer almaya devam edeceğiz."

VON DER LEYEN ANLAŞMAYI "GEÇERSİZ VE HÜKÜMSÜZ" OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Libya Temsilciler Meclisi, 20 Ekim'de Bingazi'de gerçekleştirdiği oturumda Türkiye ile 2019'da imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasını oy birliğiyle onaylamıştı.

Meclis, anlaşmanın onaylanmasını reddeden 2020 tarihli kararını da iptal etmişti.

Kararın ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, ortak açıklamalarında anlaşmanın üçüncü ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğini ve uluslararası deniz hukukuna uygun olmadığını savunmuştu.

AB liderleri, anlaşmayı "geçersiz ve hükümsüz" olarak nitelendirirken Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma mesajı vermişti.

Dışişleri Bakanlığı ise Libya Temsilciler Meclisinin kararını memnuniyetle karşılamış, mutabakatın uluslararası hukuk ve hakkaniyet ilkeleri temelinde iki ülkenin karşılıklı hak ve menfaatlerini gözettiğini açıklamıştı.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN