İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Süper Haber'de kaleme aldığı "İstanbul Kara Çarşambayı Yaşayacak!" başlıklı analizinde, megakent genelinde etkili olması beklenen şiddetli hava dalgasına karşı etki temelli kapsamlı bir uyarı paylaştı.
Kadıoğlu, 14 Ekim Çarşamba günü kentin tamamında etkisini gösterecek kuvvetli poyraz fırtınası ve sağanağın günlük yaşamı felç edebileceğine dikkat çekti. Yağış ve fırtınanın en çok Avrupa Yakası'nın batı ve kuzey kesimlerinde hissedileceğini belirten ünlü meteorolog; ani su baskınları, trafikte uzun kilitlenmeler, deniz ulaşımında sefer iptalleri ve fırtına hasarlarına karşı alarm verdi.
İŞE VE OKULA GİDİŞ SAATLERİNE DENK GELECEK
Hava dalgasının zamanlamasına dair detayları paylaşan Prof. Dr. Kadıoğlu, rüzgârın Salı gecesinden itibaren kentin batı ilçelerinden başlayarak hız kazanacağını kaydetti. Yağışın en yoğun ve kritik periyodunun Çarşamba günü sabah ve öğle saatleri arasında gerçekleşeceğini vurgulayan Kadıoğlu, bu durumun işe ve okula gidiş trafiğinde ciddi krizlere yol açabileceğini ifade etti.
Kuvvetli poyrazın Çarşamba günü boyunca saatte 30 ila 55 kilometre hızla eseceğini, kıyı kesimler ile yüksek noktalarda ise hamlelerle çok daha sert fırtınaların görüleceğini belirten Kadıoğlu, yağış ve fırtına sisteminin ancak Perşembe sabahından itibaren kademeli olarak zayıflayacağını bildirdi.

"SARI İLÇELERDE YAŞAYANLAR DA KIRMIZI SEVİYEYE GÖRE HAZIRLANMALI"
Yağış hattının konumuna ilişkin teknik değerlendirmelerde bulunan Kadıoğlu, atmosferik modellemelerde yağış merkezinin 10 ila 30 kilometre arasında yer değiştirebileceğini hatırlattı. Bu belirsizlik nedeniyle ilçe bazlı renk ayrımlarına güvenip rehavete kapılınmaması gerektiğini vurgulayan uzman isim; özellikle Eyüpsultan, Sultangazi, Küçükçekmece, Esenyurt, Avcılar ve Çatalca gibi ilçelerde yaşayan vatandaşların en üst risk seviyesi olan "kırmızı alarma" göre tedbir alması gerektiğini belirtti.
Rüzgârın yıkıcı etkisinin en çok Karadeniz kıyıları ile İstanbul Boğazı'nın kuzey hattında (Şile, Sarıyer, Beykoz, Arnavutköy ve Çatalca sahil şeridi) hissedileceğine dikkat çekildi. Bu hatta vapur ve deniz otobüsü seferlerinde iptaller yaşanabileceği, Adalar ile ana kara arasındaki ulaşımın durma noktasına gelebileceği uyarısı yapıldı.
SICAKLIK 10 DERECE BİRDEN DÜŞECEK
Kuvvetli meteorolojik hadiseyle birlikte hava sıcaklıklarında da sert bir kırılma yaşanacak. Hafta başında 24 derece seviyelerinde seyreden gündüz sıcaklıklarının fırtınayla birlikte hızla gerileyerek hafta sonunda 13 ila 16 derece bandına kadar ineceği kaydedildi. Kadıoğlu, ani sıcaklık düşüşü ile şiddetli rüzgârın birleşmesinin vücut ısısını hızla düşüreceğine işaret ederek açık alanda çalışan kuryeler ve işçilerin koruyucu önlemler alması gerektiğini hatırlattı.

KRİTİK ÖNLEMLER: "SALI AKŞAMINA KADAR TAMAMLAYIN"
Vatandaşların can ve mal güvenliği açısından Salı akşamına kadar hazırlıklarını bitirmesi gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, hayati tavsiyelerde bulundu. Balkon, teras ve bahçelerdeki hafif eşyaların fırtınaya karşı sabitlenmesi veya içeri alınması gerektiğini belirten uzman isim; bina önlerindeki yağmur suyu mazgallarının, çatı oluklarının ve balkon giderlerinin temizlenmesini istedi.
Bodrum katlarda, çukur sokaklarda veya dere yataklarına yakın bölgelerde ikamet eden vatandaşların eşyalarını güvenli yüksekliğe taşıması, yüksek riskli bölgelerde oturanların ise Çarşamba gününü üst katlarda veya yakınlarının yanında geçirecek şekilde planlama yapması gerektiği ifade edildi. Araçların dere kenarlarına, çukurlara, ağaç ve reklam panolarının altına park edilmemesi, telefonların tam şarjda tutulması ve olası elektrik kesintilerine karşı hazırlıklı olunması gerektiği aktarıldı.

"ZORUNLU DEĞİLSE ÇARŞAMBA GÜNÜ YOLA ÇIKMAYIN"
Çarşamba günü için trafiğe ve sokağa çıkışlara dair de net uyarılarda bulunan Prof. Dr. Kadıoğlu, zorunlu olmadıkça özel araçlarla yola çıkılmamasını, zorunlu hallerde ise mutlaka raylı sistemlerin tercih edilmesini önerdi. Su birikintisi olan cadde ve alt geçitlere araçla ya da yaya olarak kesinlikle girilmemesi gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, suyun altındaki çökmelerin ve açık rögarların görünmeyeceğine dikkat çekti.
Motosiklet ve bisiklet kullanımından kaçınılması, şantiyelerde kule vinç ve iskele çalışmalarının fırtına dinene kadar durdurulması gerektiğini belirten Kadıoğlu; yaşlılar, engelliler ve yalnız yaşayan bireylerin planlarını ertelemesi çağrısında bulundu.
Açıklamasının sonunda tahmin modellerinin her gün yenilendiğini anımsatan Kadıoğlu, bu değerlendirmenin bir resmi uyarı niteliği taşımadığını, vatandaşların Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından yayımlanacak anlık resmî duyuruları yakından takip etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
