Tarih ve arkeoloji bakımından dünyanın sayılı yapıları arasında gösterilen bugün Sultanahmet Meydanı’nda At Meydanı olarak bilinen yerde bulunan 17 asırlık Büyük Hipodrom’un durumu TRT Bnelgesel’in bir paylaşımı sonrası tekrar gündeme geldi. Alt kısmı ayakta olan yapı için TRT Belgesel ‘tarihin sessiz uykusuna daldı’ ifadesini kullanınca İBB’den tepki geldi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, TRT Belgesel’in resmi sosyal medya hesabından yapılan Büyük Hipodrom paylaşımına cevap verdi.
GELİN SİZİ DE GEZDİRELİM
TRT Belgesel’in “1700 yıl önce İstanbul’da inşa edilen ve ancak bugün hiçbir iz bırakmadan tarihin sessiz uykusuna dalan en görkemli mega yapılardan birini inceliyoruz” paylaşımına tepki gösteren Polat “Sevgili TRT dünyanın en değerli turistik ve arkeolojik yapılarından Büyük Hipodrom hiçbir iz bırakmadan tarihin sessiz uykusuna dalmadı. Fotoğrafta gördüğünüz gibi tüm iç bölümü ayakta ve bir kaç ayda bir içinden durumunu kontrol ediyoruz. Buyurun bir gün sizi içinde gezdirelim” yanıtı verdi.
DÜNYANIN GÖZ BEBEĞİ OLACAK BİR DEĞER
Açıklamalarının devamında Polat “İstanbul için hazine değerinde, milyonlarca ziyaretçi alabilecek Hipodromu, İBB olarak restore edip turizme kazandırmak için mülk sahibi Maliye Hazinesine yaptığımız başvuru 2 yıldır cevapsız bekliyor” dedi. Polat, şöyle konuştu: “Hipodrom gibi büyük bir değerimizin hiç bilinmemesi ne acı, dünyanın gözbebeği olacak bir hazine değerinde oysa. Umuyorum yayınınız kamuoyu farkındalığını arttırır. İBB olarak verdiğimiz kurtarma ve şehrin kültürüne ekonomisine kazandırma çabamız böylece bir cevap bulur.
DEĞERİNİ NE ZAMAN ANLAYACAĞIZ
Dünyanın hangi ülkesinde olsaydı böyle yok hükmünde tutulur, değersiz bir mezbeleliğe dönerdi bilmiyorum. Biz ülke olarak İstanbul’un ne büyük bir hazine olduğunu ne zaman anlayacağız acaba! Bu da feryadımızı duymayanlara, cevaba bile değer bulamayanlara içten sitemimdir. İBB olarak Hipodromu restore etmemiz, yok olmaktan kurtarmamız, tekrar İstanbul’a ve dünyaya sunmamız için Hazineye yaptığımız kiralama, tahsis, restorasyon karşılığı kullanma gibi taleplerimizin hangi koşul uygun görülüyorsa o şekilde cevap verilmediğini söyledi.”
