Rusya'dan Ankara’nın kınamasına diplomasiyi aşan karşılık

Rusya'dan Ankara’nın kınamasına diplomasiyi aşan karşılık

Rusya’nın yasa dışı şekilde işgal ettiği Kırım’da yaptığı göstermelik seçim için Dışişleri Bakanlığı “Hukuki geçerliliği yok” açıklaması yaptı. Ankara’nın kınamasına Moskova tehdit diliyle karşılık verdi. Dışişleri Sözcüsü Zaharova “Moskova’dan kınama ve hatırlatma duymaktan yorulmamışlarsa sabırlılar. Bu, ikili ilişkilerin gelişmesi lehine olmayan çıkarımlarda bulunmamızdan başka bir şeye yol açmayacak” dedi. Sözcü Peskov da “Açıklamayı kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı.

Moskova ile Kırım konusunda anlaşmazlık yaşayan Ankara, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması seçimlerinin Kırım sonuçlarını tanımadığını açıkladı. Dışişleri Sözcüsü Bilgiç “Türkiye açısından hukuki geçerliliği bulunmuyor” dedi. Türkiye’ye cevap veren Moskova diplomatik dilden uzak tehdit içeren ifadeler kullandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın ‘ikili ilişkilerin gelişmesi lehine olmayan çıkarımlarda’ bulunacağını söyledi.

İşgalci Rusya’dan tehdit diplomasisi

Savunma alanı başta olmak üzere Suriye’de de işbirliği yapan Türkiye ile Rusya Uluslar arası hukuk hiçe sayılarak ilhak edilen Kırım konusunda anlaşamıyor. Rusya ile Kırım konusunda anlaşmazlık yaşayan Türkiye, Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma için Kırım’da düzenlenen seçimleri tanımayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, Kırım’daki oylamanın ‘Türkiye açısından hukuki bir geçerliliği bulunmadığını’ belirtti.

ANKARA: HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOK:

Bilgiç, Kırım’da gerçekleştirilen seçimlerle ilgili sorulan soruya yazılı yanıtında Türkiye’nin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdürdüğünü aktararak şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğini sürdürmekte ve Kırım’ın hukuka aykırı ilhakını tanımamaktadır. Bu çerçevede, 17-19 Eylül 2021 tarihlerinde Kırım’da da düzenlenen Rusya Federasyonu Devlet Duması seçimlerinin Kırım itibarıyla sonuçlarının Türkiye açısından hukuki bir geçerliliği bulunmamaktadır.”

MOSKOVA: BU AÇIKLAMAYI KABUL EDEMEYİZ:

Ankara’nın tepkisine ilk cevap Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov’dan geldi. ‘Rusya’nın bunun gibi açıklamaları kabul etmeyeceğini’ belirten Peskov ilgili soru karşısında şunları söyledi: “Bu gibi açıklamaları kabul etmiyoruz ve bunu açık bir biçimde Türk meslektaşlarımıza söylüyoruz. Kırım konusu, (Ankara ile) görüşlerimizin bütünüyle birbirinden farklı olduğu bir konu. Türkiye’nin bu pozisyonu nedeniyle üzüntü duyuyoruz, fakat gerçekliğe ve işlerin gerçekteki durumuna saygı gösterilmesi suretiyle, zamanla bu konuda siyasi irade gösterileceğini ve Türkiye’nin bu pozisyonunu değiştireceğini umuyoruz.”

İLİŞKİLERİMİZE ENGEL DEĞİL:

“Türkiye tabii ki bizim partnerimiz ve görüş ayrılığı yaşadığımız mühim meselelerin olması ikili ilişkilerimizin her yönüyle gelişimi ve bölgesel meselelerde yaptığımız işbirliği önünde engel değil ve olmamalı da” diye devam eden Kremlin Sözcüsü, ülkeler arasındaki işbirliğinin devam etmesi gerektiğini, zira bununher iki tarafın da çıkarına olduğunu kaydetti. Peskov sözlerini şöyle sürdürdü: “(Ankara ile) görüş ayrılığı yaşadığımız noktalara geri dönecek olursam, bu meseleler konusunda, kendi pozisyonumuzu açıklayarak ve er ya da geç pozisyonlarımızın birbirine yaklaşmasını sağlayacağımıza inanarak Türk tarafı ile çalışmaya devam edeceğiz.”

ALEYHTE ÇIKARIMLARDA BULUNACAĞIZ:

Ancak Peskov’un aksine Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova pek de diplomatik olmayan tehdit dilini kullandı. Daha önce de Kırım Platformu Forumu’na Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılı sonrası benzer bir dil kullanan Zaharova, Türkiye’nin Kırım’daki seçim sonuçlarını tanımaması konusunda Moskova’nın ikili ilişkilerin gelişmesi lehine olmayan çıkarımlarda bulunacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN