Sel felaketinin yaraları sarılmadan ikinci dalga geliyor! İşte 16-17 Ekim’de en çok yağış alacak ilçeler

Sel felaketinin yaraları sarılmadan ikinci dalga geliyor! İşte 16-17 Ekim’de en çok yağış alacak ilçeler

İstanbul’da 14 Ekim’de yaşanan sel felaketinin yaraları sarılmadan, Valilik ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden çok kritik bir son dakika uyarısı daha geldi! 16-17 Ekim tarihlerinde İstanbul’u etkisi altına alacak çok kuvvetli sağanak yağış için kırmızı alarm verildi. Altyapının doygunluğa ulaştığı megakentte metrekareye 60 kilograma kadar yağış beklenirken, gözler süresi uzatılan kritik yasaklara çevrildi.

İstanbul ve Marmara Bölgesi, hafta ortasında yaşanan şiddetli yağışların ve su baskınlarının etkisini henüz atlatamamışken peş peşe yeni meteorolojik uyarılarla teyakkuza geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İstanbul Valiliği ve İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından paylaşılan son verilere göre, 16 Ekim Cuma sabah saatlerinden itibaren kentin kuzey ve Avrupa Yakası ilçelerinden giriş yapacak yeni yağışlı sistem, Cumartesi günü tüm il genelinde kuvvetli sağanağa dönüşecek.

Tarih ve Gün

Beklenen Hava Durumu

Yağış Miktarı (kg/m²)

Sıcaklık Aralığı

Risk ve Uyarı Seviyesi

16 Ekim Cuma

Çok Bulutlu ve Kuvvetli Sağanak

15 - 30 kg/m²

10°C - 14°C

Yüksek (Avrupa Yakası ve Kuzey İlçeler)

17 Ekim Cumartesi

İl Genelinde Şiddetli Sağanak

30 - 60 kg/m²

11°C - 15°C

Çok Yüksek (Sel, Heyelan ve Su Baskını)

18 Ekim Pazar

Parçalı Bulutlu (Yağışsız)

Yağış Beklenmiyor

15°C - 17°C

Düşük (Sistem Bölgeden Çekiliyor)

19 Ekim Pazartesi

Parçalı Bulutlu (Yağışsız)

Yağış Beklenmiyor

15°C - 17°C

Düşük

20-21 Ekim (Salı-Çarş.)

Parçalı Bulutlu, Aralıklı Yağmurlu

2 - 5 kg/m²

14°C - 16°C

Normal Mevsimsel Geçiş

yagmur2-1-001.webp

İSTANBUL'DA KUVVETLİ YAĞIŞ NE ZAMAN, HANGİ İLÇELERİ VURACAK?

İstanbul Valiliği ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün analizlerine göre, Marmara'nın doğusundaki mevcut yağışlar Perşembe gecesi itibarıyla etkisini geçici olarak kaybedecek. Ancak 16 Ekim Cuma sabah saatlerinden itibaren yeni bir yağışlı hava dalgası bölgeye giriş yapacak.

Cuma günü metrekareye 15 ila 30 kilogram arasında düşmesi beklenen yağışlar, ilk aşamada Avrupa Yakası başta olmak üzere İstanbul'un kuzey kesimlerinde ve Kırklareli'nin doğusunda kuvvetli olacak. Cuma gecesinden itibaren enerjisini artıracak olan fırtına ve sağanak sistemi, 17 Ekim Cumartesi günü İstanbul'un tamamını etkisi altına alarak metrekareye 30 ila 60 kilogram su bırakacak.

6ad116ce5744d5268a629c88.webp

İSTANBUL'DA YAĞMUR NE ZAMAN BAŞLAYACAK, KAÇ GÜN SÜRECEK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM'un son verilerine göre, İstanbul'da yeni yağış dalgası 16 Ekim Cuma günü sabah saat 09.00 itibarıyla başlayacak. Cuma gecesi şiddetini artırması beklenen gök gürültülü sağanağın, 17 Ekim Cumartesi gece yarısına (23.59) kadar il genelinde aralıksız süreceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, pazar gününden itibaren sistemin etkisini kaybedeceğini öngörüyor.

MOTOSİKLET YASAĞI KALKACAK MI?

İstanbul Valiliği, 14 Ekim'de başlattığı motosiklet, skuter ve motokuryelerin trafiğe çıkış yasağına dair yeni bir karar yayımlamadı. Yasak ucu açık bir şekilde, ikinci bir talimata kadar geçerliliğini koruyor. 16-17 Ekim'deki çok kuvvetli yağışlar da göz önüne alındığında, sürücülerin can güvenliği riski nedeniyle yasağın hafta sonu da devam etmesi bekleniyor.

UZMANLARDAN 'BUGÜN DÜNDEN DAHA RİSKLİ' UYARISI

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, son yağışlarda bazı bölgelere 200 kilogramın üzerinde yağmur düştüğünü hatırlatarak zemindeki tehlikeye dikkat çekti. Toprağın ve yeşil alanların tamamen suya doyduğunu, mazgalların ise gelen rüsubatla tıkandığını belirten Şen, şu değerlendirmede bulundu:

Yeryüzü doygunluğa ulaştı; ağacından toprağına kadar her taraf suya doydu. Yeni gelecek yağmurun yerin altına inme şansı yok, suyun dağılacak yeri kalmadı. Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece gelecek 60 kilogramlık yağış, doymuş toprağın üzerine düştüğünde doğrudan yüzeysel akışa geçerek su baskınlarına ve alt geçitlerde göllenmelere yol açacaktır. Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkılmamalı

6ad116cf5744d5268a629c94.webp

HANGİ İLLERDE KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji'nin 24 saatlik hava tahmin raporuna göre yağışlı sistem yalnızca Marmara ile sınırlı kalmayacak; yurdun dört ayrı bölgesinde kuvvetli yağış ve toz taşınımı etkili olacak:

  • Marmara ve Batı Karadeniz Hattı: Yalova, Bursa, Sakarya ve Düzce hattında kuvvetli sağanak sürerken; Zonguldak, Bartın, Kastamonu kıyıları ile Sinop'un batı çevrelerinde yağışların çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olması bekleniyor.

  • Doğu Akdeniz: Cuma öğle saatlerinden itibaren Adana, Osmaniye çevreleri, İskenderun Körfezi (Hatay ve Mersin kıyıları) ile Kahramanmaraş'ın güneybatısında gök gürültülü kuvvetli sağanak ve fırtına öngörülüyor.

  • Doğu ve Güneydoğu Anadolu: Bingöl, Bitlis, Hakkari, Tunceli, Erzincan, Muş'un batısı, Van'ın güneyi ve Şırnak'ın doğusunda yerel kuvvetli yağış beklenirken; Güneydoğu Anadolu genelinde (Şanlıurfa hariç yağışla birlikte) toz taşınımı hadisesi yaşanacak.

  • Ege ve İç Anadolu: İç ve batı kesimlerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin altına düşerken, Güney Ege kıyılarında kuzeyli rüzgarların saatte 40-60 kilometre hızla kuvvetli esmesi bekleniyor. Ankara (10°C/13°C), Eskişehir (8°C/11°C) ve Konya'da (9°C/17°C) aralıklı sağanak geçişleri görülecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN