Sıcak hava yerini kar, sağanak ve fırtınaya ve bıraktı: 10 ile "sarı" kodlu alarm

Sıcak hava yerini kar, sağanak ve fırtınaya ve bıraktı: 10 ile "sarı" kodlu alarm

Meteoroloji 29 Mart raporunu yayımladı: 10 il için "sarı" kodlu uyarı verilirken; İstanbul, Ankara ve İzmir dahil birçok ilde sağanak, yüksek kesimlerde ise kar yağışı etkili olacak. Batı bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin altına düşüyor.

Türkiye genelinde bir süredir devam eden sıcak hava dalgası, yerini aniden şiddetli fırtına, sağanak yağış ve kar yağışına bıraktı. İçişleri Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan veriler doğrultusunda 10 il için "sarı" kodlu meteorolojik uyarı yayımlarken, olumsuz hava koşulları nedeniyle yurdun çeşitli bölgelerinden can kaybı ve hasar haberleri gelmeye başladı.

BAKANLIKTAN 8 İLE "SARI" KODLU UYARI

İçişleri Bakanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden kuzeybatı kesimlerde yoğunlaşacak yağışlara dikkat çekti. Paylaşılan Türkiye haritasında; Sakarya, Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu ve Karabük çevreleri ile Kastamonu'nun batısı ve Ankara'nın kuzeybatı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli yağış beklendiği vurgulandı. Vatandaşların; ani sel, su baskını, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar, fırtına ve ulaşımda yaşanabilecek aksamalara karşı azami derecede tedbirli olmaları istendi.

DENİZLİ’DE FIRTINA DEHŞETİ: ÇATILAR UÇTU, YASAKLAR GELDİ

Ege Bölgesi’nde fırtınanın en şiddetli hissedildiği illerden biri Denizli oldu. Rüzgar hızının saatte 80 kilometreye ulaştığı kentte hayat durma noktasına geldi.

  • MADDİ HASAR: Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde çok sayıda ev ve iş yerinin çatısı uçarken, devrilen ağaçlar park halindeki araçların üzerine düşerek ağır hasara yol açtı. Hatta Pamukkale Üniversitesi bahçesindeki bir uçağın üzerine de ağaç devrildiği bildirildi.

  • KISITLAMALAR: Denizli Valiliği, can güvenliğini sağlamak amacıyla motosiklet, elektrikli skuter ve motokuryelerin trafiğe çıkışını yasakladı. Ayrıca teleferik hattı ve Denizli Kayak Merkezi’nin faaliyetlerine geçici süreyle ara verildi.

MUĞLA’DA SEL FELAKETİ: 1 CAN KAYBI

Muğla'nın Milas ilçesinde sağanak yağış acı bir olaya sebebiyet verdi. Yaka Mahallesi'ndeki Gökçeler Deresi çevresinde suyla kaplanan yoldan geçmeye çalışan bir otomobil, sel sularına kapılarak sürüklendi. AFAD ekiplerinin vinç yardımıyla gerçekleştirdiği operasyon sonucunda araçtaki Ayhan Demir hipotermi geçirmesine rağmen sağ kurtarılırken, aynı araçta bulunan Bülent Şanlı'nın hayatını kaybettiği tespit edildi.

BÖLGELERE GÖRE DETAYLI HAVA DURUMU

Meteoroloji’den alınan son bilgilere göre bölgelerdeki durum şu şekilde:

MARMARA VE EGE

Marmara Bölgesi genelinde çok bulutlu ve aralıklı sağanak yağış hakim. İstanbul ve Kocaeli'de öğle saatlerinde yağışların yerel olarak kuvvetlenmesi bekleniyor. Ege’de ise rüzgarın güney yönlerden fırtına şeklinde (50-80 km/sa) eseceği tahmin ediliyor. Kütahya ve Afyonkarahisar’ın yüksek kesimlerinde yağışın karla karışık yağmura döneceği öngörülüyor.

İÇ ANADOLU VE AKDENİZ

İç Anadolu'da rüzgarın hızı 70 km/sa’e kadar çıkarken; Ankara ve Eskişehir çevrelerinde kuvvetli sağanak, yükseklerde ise karla karışık yağmur bekleniyor. Akdeniz Bölgesi’nde de benzer şekilde fırtına uyarısı yapılırken, Adana ve Mersin'de yerel kuvvetli sağanak yağışlar tahmin ediliyor.

KARADENİZ VE DOĞU BÖLGELERİ

  • BATI KARADENİZ: Bolu ve Düzce başta olmak üzere bölgede kuvvetli yağış ve yükseklerde kar yağışı bekleniyor.

  • DOĞU ANADOLU VE KARADENİZ: Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun eğimli alanlarında yüksek kar örtüsü nedeniyle çığ tehlikesi bulunuyor. Van-Hakkari karayolu halihazırda düşen bir çığ nedeniyle ulaşıma kapandı. Erzurum ve Kars çevrelerinde akşam saatlerinden itibaren kar yağışının etkili olması bekleniyor.

  • GÜNEYDOĞU ANADOLU: Bölge genelinde sağanak yağış beklenirken, özellikle Siirt çevrelerinde yağışların yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN