Sıfır Atık Vakfı, Afrika’nın iklim değişikliğiyle mücadele gündemini uluslararası iş birlikleriyle güçlendirmek amacıyla Etiyopya Hükümeti ile yeni bir ortak çalışma dönemi başlattı.
Önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek Sıfır Atık Forumu kapsamında, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da Afrika odaklı özel bir toplantı düzenlenmesi planlanıyor. Toplantıda kıtanın iklim dayanıklılığı, sürdürülebilir kalkınma hedefleri, atık yönetimi, kaynak verimliliği ve döngüsel ekonomi uygulamaları çok paydaşlı bir zeminde ele alınacak.
Bu adım, Afrika’nın iklim krizi karşısındaki kırılganlığını azaltmayı, kıta ülkelerinin yeşil kalkınma çabalarını desteklemeyi ve sıfır atık yaklaşımını iklim eyleminin temel bileşenlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.
HÜKÜMETLER, YEREL YÖNETİMLER VE ÖZEL SEKTÖR AYNI MASADA OLACAK
Addis Ababa’da yapılması öngörülen Afrika Toplantısı, yalnızca hükümet temsilcilerini değil; uluslararası kuruluşları, yerel yönetimleri, akademiyi, sivil toplumu ve özel sektörü de bir araya getirecek.
Toplantıda Afrika ülkelerinin farklılaşan ihtiyaçları, bölgesel kapasite geliştirme alanları, iyi uygulama örnekleri ve ortak proje imkanları değerlendirilecek.
Sıfır Atık Vakfı ile Etiyopya Hükümeti arasında başlatılan çalışma mekanizmasıyla, forum öncesinde bölgesel önceliklerin belirlenmesi ve toplantının somut iş birliklerine zemin hazırlaması amaçlanıyor.
ADDİS ABABA’DA YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ
Hazırlık süreci kapsamında Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da bir dizi temas gerçekleştirdi.
Ağırbaş, 16 Mayıs’taki programı kapsamında Etiyopya Dışişleri Bakanı ve COP32 Başkanı Gedion Timothewos ile bir araya geldi. Görüşmede, Afrika’da yapılacak toplantının çerçevesi, iklim değişikliğiyle mücadelede ortak çalışma alanları ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik iş birliği imkanları ele alındı.
Ağırbaş’ın temaslarında, Sıfır Atık Forumu’nun Afrika kıtasındaki çevre ve iklim gündemiyle nasıl ilişkilendirileceği de değerlendirildi.
AFRİKA BİRLİĞİ VE UNECA HATTI DA GÜNDEMDE
Etiyopya temasları kapsamında Türkiye’nin Addis Ababa Büyükelçiliği de ziyaret edildi. Ağırbaş, Türkiye Cumhuriyeti Addis Ababa Büyükelçisi ve Afrika Birliği Daimi Temsilcisi Berk Baran ile görüştü.
Görüşmede, Sıfır Atık Forumu’nun Afrika Birliği ile yürütülebilecek çevre ve iklim diplomasisi çalışmalarına katkısı, bölgesel iş birliği fırsatları ve Addis Ababa’nın kıta diplomasisindeki merkezi rolü masaya yatırıldı.
Ağırbaş ayrıca Avustralya’nın Etiyopya Büyükelçisi Dr. Peter Hunter ile yaptığı görüşmede, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu ve bölgesel kuruluşlarla çok taraflı iklim iş birliklerinin geliştirilmesi konularını değerlendirdi.
İKLİM FİNANSMANI VE YEŞİL KALKINMA BAŞLIKLARI ÖNE ÇIKACAK
Sıfır Atık Vakfı’nın Afrika gündeminde, atık yönetiminin ötesine geçen geniş bir iklim ve kalkınma çerçevesi bulunuyor.
Ağırbaş, Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri Claver Gatete ile yaptığı görüşmede Afrika’nın sürdürülebilir kalkınma hedefleri, iklim finansmanına erişimi, iklim dayanıklılığı ve küresel iklim süreçlerinde daha güçlü temsil edilmesi konularını ele aldı.
Etiyopya Planlama ve Kalkınma Bakanı Dr. Fitsum Assefa ile yapılan görüşmede ise Etiyopya’nın iklim dirençli yeşil ekonomi yaklaşımı, yenilenebilir enerji yatırımları, sürdürülebilir arazi yönetimi, ekosistem restorasyonu ve yeşil kalkınma politikaları değerlendirildi.
COP31’DEN COP32’YE UZANAN KÖPRÜ
Sıfır Atık Vakfı’nın Etiyopya ile başlattığı ortak çalışma, COP31 ve COP32 süreçleri arasında kurumsal devamlılığı güçlendirecek adımlardan biri olarak görülüyor.
Türkiye’nin COP31 Başkanlığı sürecinde ortaya konulan uygulama odaklı iklim diplomasisi yaklaşımının, COP32’ye giden süreçte sıfır atık, döngüsel ekonomi ve kaynak verimliliği başlıklarıyla desteklenmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda oluşturulan iş birliği mekanizması; bilgi paylaşımı, deneyim aktarımı, kapasite geliştirme ve ortak proje alanlarının belirlenmesine odaklanacak.
SIFIR ATIK YAKLAŞIMI AFRİKA’NIN İKLİM GÜNDEMİNE TAŞINIYOR
Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı ve Sıfır Atık Vakfı Onursal Başkanı Emine Erdoğan’ın uluslararası alanda öncülük ettiği sıfır atık vizyonu, vakfın küresel çalışmalarının ana eksenini oluşturuyor.
Sıfır Atık Vakfı, bu vizyon doğrultusunda Sıfır Atık Forumu’nu, ülkeler ve kurumlar arasında ortak çözüm arayışını güçlendiren uluslararası bir platforma dönüştürmeyi hedefliyor.
Addis Ababa’da düzenlenmesi planlanan Afrika Toplantısı’nın da kıtanın çevresel önceliklerini küresel gündeme taşıyan, aynı zamanda iklim kriziyle mücadelede uygulanabilir çözümlere odaklanan önemli bir buluşma olması bekleniyor.
